Așa cum știi, naționala de tineret a României a bătut și Țara Galilor – la capătul unui meci controlat cu maturitate -, mai are acum nevoie de un singur punct din meciul cu Liechtenstein pentru a pune capăt unei (prea) lungi așteptări: după 20 de ani de absență, România e pregătită să trimită o echipă de tineret la un turneu final european!
„Dar mai avem punctul ăla care e foarte greu de obținut“, a transmis Mirel Rădoi, de la microfonul Pro X, la câteva minute după victoria băieților lui. E o declarație firească, pentru că e treaba selecționerului să-și păstreze jucătorii concentrați; dar meciul cu Liechtenstein de peste patru zile nu va fi greu. Adversarii de la Ploiești – unde stadionul va fi probabil plin – nu au câștigat niciun punct până la acest ultim joc din grupă și au un golaveraj lămuritor: două goluri marcate, aproape 40 primite.
Dar Rădoi, prin declarația lui, rămâne consecvent. Iar stilul acesta măsurat, dar încrezător, s-a potrivit perfect cu elanul și curajul acestor jucători pe care i-a ajutat să treacă peste cele mai importante trei meciuri ale acestei campanii: victoria entuziasmantă și spectaculoasă din Portugalia, apoi cele două meciuri câștigate printr-un joc matur și așezat cu Bosnia și Țara Galilor.
Mirel Rădoi a preluat această echipă de U21 cu numai o lună înaintea unor meciuri decisive pentru calificarea echipei de tineret la Campionatul European. A pus o singură condiție: să continue indiferent de rezultatul campaniei actuale, ca să aibă timp suficient să-și pună ideile în practică. A promis un fotbal curajos, ofensiv și era, încă dinaintea primul meci al lui pe bancă, convins că va avea cu cine să-l joace.
Iar azi, când toți suporterii acestei naționale s-au convins și ei de același lucru, ne-am amintit că Rădoi ne spunea, chiar înainte meciului din Portugalia, că toate calculele lui sunt simple: „patru meciuri, patru finale, 12 puncte, calificarea!“.
Acum, când calificarea e în aer, Rădoi a preferat să rămână aproape de meciul abia încheiat: „sunt bucuros că la pauza au înțeles că nu jucau decât la 25% din potențialul lor. După ce au început să joace ce știu ei cel mai bine, meciul a fost al nostru. Am încercat să reglăm ce nu a mers în prima repriză și, după discuția pe care am avut-o, băieții au rămas în vestiar și au înțeles ce aveau de făcut“, a spus Rădoi, înainte să le mulțumească lui Daniel Isailă și echipei lui „pentru tot ce au făcut, lui Contra pentru că ne-a lăsat foarte mulți jucători. Mai avem de obținut trei puncte, sper să reușim asta marti. Va trebui să lucrăm la mental, pentru că mentalitatea se construiește în timp. Jucătorii din echipa asta vor fi un model de urmat!“.
În final, Rădoi a lansat un mesaj de încurajare: „După foarte mulți ani în străinătate, vă spun că sunt un român fericit. Acești jucători o să realizeze ceva ce nu s-a mai reușit de 20 de ani. Trebuie să fim mândri peste tot în lume că venim din România. Chiar dacă jocul nostru n-a mers in prima repriza, oamenii au aplaudat echipa neconditionat. Dacă iese bine marți, ne vom bucura așa cum știu românii, timp de trei zile”, a spus selecționerul la Pro X.
România U21 –Țara Galilor U21 – 2-0
Romania U21 la un punct de EURO. Reactiile de la eroii acestei seri perfecte#ImpreunaSpreEURO 🇷🇴👉 bit.ly/2pPbCcF
Gepostet von Echipa națională de fotbal a României am Freitag, 12. Oktober 2018
George Pușcaș, cel care a închis socotelile printr-o finalizare de toată isprava, la doar câteva minute după ce intrase în teren, nu crede că echipa asta mai poate fi oprită acum: „Sunt atât de mândru, nu am mai țipat în viața mea atât. Ce s-a întamplat astăzi a fost emoționant pentru noi. Ne bucurăm că am făcut fericiți atâția oameni, ne bucurăm că am reușit să adunăm atâta lume la stadion.“
Întrebat și despre ambițiile lor pentru Europeanul de la anul, George a insistat un moment pe importanța susținerii pe care echipa asta o primește: „cred că vor fi mai mulți români decât italieni în tribune. Mergem încrezători acolo, pentru că suntem neînvinși într-o grupă grea – vom demonstra și acolo de ce suntem în stare!“.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni