CFR Cluj primește o grupă accesibilă în Europa League, va juca din nou pentru primăvara europeană
Ciprian Rus 2 octombrie 2020Update: CFR Cluj va juca în Grupa A din Europa League, alături de Roma, Young Boys și CSKA Sofia.
*
Cu stilul motivațional al lui Dan Petrescu ne-am obișnuit deja. Ca să-și țină băieții concentrați și ca să se mențină – cel mai probabil – el însuși în priză, și-a creat reflexul de a-și ridica în slăvi fiecare adversar pe care urmează să îl întâlnească. La fel de probabil e și faptul că, atunci când diseci adversarul cu acribia cu care o face Dan Petrescu, ajungi să vezi pericole peste tot. Cum scopul scuză stilul – în cazul CFR-ului e vorba nu doar de stilul motivațional al lui Dan Petrescu, ci și de stilul de joc al echipei – cel mai important este că „metoda Petrescu” funcționează.
Iar „metoda Petrescu” merge, iată, nu doar în campionat, unde CFR a legat trei trofee la rând, mai bine chiar decât în „era Paszkany”, când erau alți bani la echipă. Merge și în Europa, unde CFR Cluj leagă, cu victoria de joi în fața finlandezilor de la KuPS, al șaptelea meci consecutiv fără înfrângere. CFR n-a mai pierdut în Europa de aproape un an, când a cedat cu 0-1 pe „Olimpico”, în fața lui Lazio, după care n-a fost învinsă nici măcar de Sevilla, câștigătoarea competiției și echipa care a fost cât pe ce să îi sufle lui Bayern Supercupa Europei, acum câteva zile.
*
CFR a început să-și facă un nume pe continent încă de acum mai bine de 10 ani. Victoriile de pe „Olimpico”, cu Roma, și de pe „Old Trafford”, cu United, sunt printre marile succese din istoria fotbalului românesc la nivel de club. Ce atunci era, însă, o mare surpriză, cu timpul a devenit o obișnuință. Nu mai departe de anul trecut, CFR a depășit formații cu pretenții și cu bugete mult peste nivelul trupei lui Dan Petrescu, precum Maccabi Tel Aviv, Celtic, Rennes sau Lazio. Iar anul acesta puțin a lipsit să treacă, în preliminariile Champions League, de Dinamo Zagreb și să viseze mai departe la grupele Champions League.
Performanțele CFR-ului se văd, de-acum, și în felul în care echipa este privită de adversari. „CFR are experiență în Europa, de aceea noi trebuie să avem noroc, iar Clujul să prindă o zi slabă ca să ne calificăm. Echipa are jucători foarte buni, care au jucat ani mulți în Europa”, spunea antrenorul finlandezilor, Arne Erlandsen, înainte de meci. Sunt fraze pe care le-am auzit repetate adesea din partea adversarilor în ultima vreme. După 11 sezoane europene în numai 15 ani, CFR a câștigat mai mult decât gloria efemeră a unuia sau altuia dintre rezultate, mai mult decât banii generoși de la UEFA: a câștigat respectul Europei, iar asta s-a văzut, tot mai clar, în ultimii ani. Iar numele sonor al lui Dan Petrescu, cu stilul său pragmatic și încăpățânat, capabil să câștige meciul și când nu joacă grozav, contribuie din plin la noua aură a clujenilor: CFR a devenit un nume respectat în Europa.
Grupele Europa League
The 2020/21 group stage is set ✅
😍 Which games are you excited for? #UELdraw pic.twitter.com/efpgVHqnRS
— UEFA Europa League (@EuropaLeague) October 2, 2020
*
Cu un lot sensibil mai fragil decât sezonul trecut, fără jucători de talia lui Arlauskis, Culio sau Țucudean, cu restul trupei, și așa în vârstă, îmbătrânită cu un an, fără transferuri spectaculoase, CFR ține steagul sus și anul acesta. Se califică în grupele Europa League și rezolvă, pentru încă un an, bugetul pentru performanță la cel mai înalt nivel în Liga 1 și în Europa.
Discuția despre dezechilibrele bugetare ale noului CFR din era „post Paszkany” e veche. Dar presiunea pe calificarea în grupele europene e o realitate care trebuie repetată de fiecare dată, pentru că pun în contextul just performanțele CFR-ului. E vorba despre caracterul echipei, care nu doar că obține performanțe, dar o face jucând cu o apăsare extrem de mare.
O echipă ca asta e capabilă să treacă și peste probleme precum cea cu infectările de la finalul sezonului trecut, e capabilă să câștige un meci decisiv pe terenul adversarei, cum s-a întâmplat la Craiova în „finala” Ligii 1 din vară. Și e capabilă și să se descurce în situații de teren prost, cum a fost pe „sinteticul” din Suedia, turul preliminar precedent, sau pe mocirla din Gruia, cum a fost joi seara.
*
CFR nu a fost niciodată o echipă foarte iubită. Venită de nicăieri, dintr-un oraș în care nici măcar acolo nu e cea mai iubită echipă, să strice hegemonia fotbalului din București, CFR a avut de muncit foarte mult – și are și acum – pentru ca performanțele sale să fie recunoscute la adevărata valoare. Multă vreme, și selecționerii i-au ocolit pe românii din lotul CFR-ului. Dar performanțele constante în Europa și defilarea din ultimii ani prin Liga 1 au schimbat lucrurile. CFR și-a creat imaginea de echipă cu jucători pe care te poți baza la greu, iar Manea, Burcă, Bordeianu, Păun și Deac au intrat în circuitul primei reprezentative. Ultimul pe listă este căpitanul Mario Camora, de ani buni cel mai important fundaș stânga din Liga 1, proaspăt devenit cetățean român. Mai lipsește excelentul Vinicius, iar CFR poate da Naționalei o linie de fund – cu Manea, Burcă și Camora – și una de mijloc – cu Deac, Bordeianu și Păun – cu care în mod cert nu ne facem de râs prin Europa. Nu mai vorbim de Itu, Petrila, Pașcanu sau Costache. A fost poate mai greu decât în Europa, dar CFR Cluj – vizată multă vreme și de acțiuni extremiste – și-a câștigat respectul și în România.
Foto: Flaviu Buboi / Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni