CSM București își face de cap cu Bietigheim, câștigă Grupa D, are drum deschis spre sferturile de finală ale Champions League. Și totuși
Lead.ro 18 noiembrie 2018Într-un meci fără miza punctelor, CSM București își ia revanșa (32-24) în fața lui Bietigheim, încheie cu bine anul 2018 și va ataca grupa principală dintr-o poziție solidă: două puncte mai puțin decât Gyor, dar două puncte în plus față de principala urmăritoare – Vipers Kristinasand.
RESULT: @csm_bucharest pull clear of @sgbbm in the second half, winning 32:24 and finishing top of #ehfcl Group D! 🍾 pic.twitter.com/JV5EcCOmVz
— EHF Champions League (@ehfcl) November 18, 2018
*
Săptămâna trecută, după victoria esențială cu Ferencvaros, CSM București a primit, după câteva săptămâni foarte agitate, puțină liniște. Conștiente că vor intra în grupa principală dintr-o poziție bună – poate mai bună decât sperau -, campioanele României s-au putut uita cu detașare spre acest ultim meci al Grupei D.
Bietigheim, care își începuse sezonul cu două rezultate mari – egal cu Vipers și o victorie surprinzătoare, dar meritată cu CSM – a venit la București fără obiective. Calificarea a fost ratată săptămâna trecută, când nemțoaicele au pierdut clar „finala“ de acasă cu Vipers, așa că meciul din Sala Dinamo și-a pierdut întreaga miză. De ce? Pentru că în grupa principală nu se calculează și punctele obținute cu ultima clasată a grupei inițiale.
Așa că CSM a folosit întâlnirea pentru a-și exersa încă o dată apărarea – marea problemă a acestui început de sezon.
Cu o singură excepție în obișnuita formulă de start, Paula Ungureanu în locul Jelenei Grubisic, antrenorul Dragan Djukic a avut câteva motive de mulțumire în primele 10 minute, când echipa lui a primit doar trei goluri. Însă lucrurile au luat-o la vale de la 6-3: Bietigheim a început să marcheze la fiecare atac și, după opt-nouă minute în care CSM a lipsit aproape cu totul, nemțoaicele s-au dus ele la 9-7.
Asta n-a făcut decât să sublinieze slăbiciunile unei echipe care încă nu s-a legat cum trebuie, care joacă câteva minute bune, apoi alunecă într-o perioadă prăfuită, când apărarea își uită agresivitatea, iar atacul începe să facă greșeli simple. Unele colective, explicabile tocmai pentru că relațiile de joc sunt încă în formare, altele individuale. Dar rezultatele sunt aceleași: echipa își pierde brusc energia, ritmul și ideile. CSM a pățit asta în fiecare meci din actualul sezon de Champions League. A pățit-o din nou și cu Bietigheim, însă nici adversarele n-au fost mai grozave.
La vestiare s-a intrat cu 14-13 pentru CSM, asta deși campioana Germaniei, care a atacat adesea fără portar, în opt jucătoare, a avut șansa să se desprindă chiar și la trei goluri.
HALF-TIME: @csm_bucharest not having things all their own way, but Lekic and Neagu combined for 8 goals to keep the hosts' noses in front at the break! #ehfcl pic.twitter.com/eVjVcnLtmB
— EHF Champions League (@ehfcl) November 18, 2018
Și dacă prima repriză a avut un aer de meci amical, a doua a fost un simplu exercițiu cu spectatori: danezul de pe banca lui Bietigheim a continuat să atace fără portar, CSM a profitat prin cinci-șase goluri marcate în poarta goală, iar jocul s-a rupt definitiv la 24-17.
De aici încolo, Djukic a oferit câteva minute handbalistelor care n-au prea jucat în primele cinci meciuri – între ele, Aneta Udiștioiu, Iulia Curea sau Bianca Bazaliu -, Sala Dinamo și-a primit spectacolul așteptat (mai ales de la Grubisic, care a făcut și desfăcut în poartă), iar gândurile au alunecat spre grupa principală de la primăvară.
Gyor va începe această grupă cu 8 puncte, CSM Bucureşti cu 6, Vipers Kristiansand, care a bătut-o bine de tot pe Ferencvaros sâmbătă, va intra cu 4 puncte, Krim Ljubljana cu 3 puncte, Ferencvaros cu două puncte, Thuringer – unul singur.
În vreme ce duelurile cu Gyor vor da adevărata măsură pentru nivelul CSM-ului, meciurile cu Krim și Thuringer apar, măcar pe hârtie, mai simple decât cele din grupa inițială. Asta mai ales dacă Djukic și jucătoarele lui pot să lege la timp această echipă.
În cealaltă grupă principală s-au calificat Rostov (7 puncte), Buducnost, pentru care Cristina Laslo joacă tot mai bine (6 puncte), Metz (5 puncte), Copenhaga (3 puncte), Brest (două puncte) şi Odense, cu un singur punct.
Asta înseamnă că CSM trebuie să încerce să termine în primele două, pentru a evita o întâlnire periculoasă (mai ales cu Rostov sau Metz) în sferturile de finală. La cum arată grupa, lucrul ăsta nu trebuie să fie foarte complicat.
*
De acum, toată atenția din jurul handbalului feminin se va îndrepta spre Campionatul European din Franța (29 noiembrie – 16 decembrie). Cantonamentele încep peste câteva zile, iar echipa României se adună la București, pentru Trofeul Carpați, tradiționalul turneu de pregătire. Anul acesta, adversarele sunt Rusia și Serbia.
Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures