Cu tinerii înainte: România câștigă cu Macedonia de Nord, începe cu bine de campania de calificare la Cupa Mondială din 2022. Dar ce emoții!

Lead.ro 25 martie 2021
Fast
Împarte cu alții acest articol

Naționala României ne dă emoții mari, dar câștigă cu Macedonia de Nord și pornește cu dreptul drumul spre Cupa Mondială din Qatar. După acest 3-2 plin de peripeții contra unei echipe calificate la Europeanul din vară, Mirel Rădoi va răsufla ușurat: am avut multe probleme în apărare, am fost la un pas să pierdem (cel puțin) două puncte, dar am văzut și multe lucruri bune.

Primul? Faptul că Dennis Man, Florin Tănase, Valentin Mihăilă și Ianis Hagi s-au remarcat în linia ofensivă a României, acolo unde, în ultimii mulți ani, am avut probleme în a desface apărările adverse. Al doilea? Că nu ne-am plictisit în fotoliu. Nici pomeneală! Am văzut trei goluri frumoase – cinci, dacă le numărăm și pe cele primite -, am văzut un fotbal dinamic, în care principala preocupare a fost pentru a face, nu pentru a desface.

Tot în Grupa J, Germania a făcut ce a vrut ea cu Islanda, pe care a învins-o clar, 3-0, iar Armenia a câștigat la limită, 1-0, în Liechtenstein.

Peste trei zile, la București, ne așteaptă meciul-sărbătoare cu Germania. Să vedem ce putem face cu apărarea, pentru că nemții arată cu adevărat înfricoșător de la mijloc în sus.

Meciul

Mirel Rădoi a început cu o formulă foarte ofensivă și destul de omogenă, cu patru jucători care se cunosc bine de la FCSB, dacă-l includem aici pe Man, transferat recent la Parma. Din păcate, accidentarea lui Florinel Coman a forțat prima schimbare foarte devreme, după nici 15 minute; din fericire, în locul lui a intrat nemaipomenit Valentin Mihăilă, colegul lui Man la Parma, pentru meciul lui de debut pentru echipa națională. Celălalt debutant de azi, Ovidiu Popescu, a început fundaș dreapta, parcă pentru a confirma intențiile ofensive ale lui Rădoi.

Dennis Man a reușit prima fază periculoasă a României, cu un șut bunicel, dar nu suficient de bine plasat, după o pătrundere frumoasă din dreapta. O a doua jumătate de ocazie a venit de la Bancu, al cărui șut din 16 metri a fost prins fără griji de Dimitrievski, portarul lui Rayo, în a doua ligă spaniolă.

Iar aici, pe la jumătatea primei reprize, România s-a așezat mai confortabil în terenul advers. Mijlocul a ținut mai bine de minge, fundașii au urcat și ei mai sus, însă veteranul Goran Pandev (37 de ani), cu o ratare mare din șase-șapte metri, ne-a dat emoții când a trimis peste dintr-o poziție tare bună.

Emoțiile astea s-au transformat în bucurie peste nici cinci minute, când Florin Tănase a reușit să deschidă conturile României în aceste preliminarii. Căpitanul Chiricheș l-a găsit perfect, cu o pasă verticală care l-a lăsat singur cu portarul advers, iar Tănase – cel mai bun marcator al Ligii 1 – l-a executat perfect: 1-0 în minutul 27, un gol care a aprins și mai tare meciul.

Același Chiricheș era gata-gata să dea o pasă de gol în propriul careu, însă Burcă a blocat – ca la hochei – șutul lui Pandev, dar tot macedonenii au ratat și următoarele ocazii serioase. Și de fiecare dată din poziții foarte bune.

Chiar și așa, România ar fi putut intra cu 2-0 la pauză, dacă arbitrul ar fi văzut faultul clar din careu asupra lui Tănase, în prelungirile primei părți. N-a fost să fie. Și poate că nici n-ar fi fost rezultatul meritat, după cum au arătat primele 45 de minute.

Așa, golul al doilea a venit cum nu s-a putut mai frumos, după o execuție superbă a debutantului Mihăilă, care a finalizat perfect, cu interiorul la colțul lung, o fază de fotbal adevărat.

Golul ăsta i-a convins pe macedoneni să avanseze, însă ocaziile serioase au fost rare. Poate doar o lovitură liberă indirectă din careul nostru, după o pasă acasă pe care Niță n-ar fi avut voie să o prindă în brațe.

Dincolo, Mihăilă, Ianis Hagi și Maxim, intrați în teren pentru ultimele 15 minute, au avut toți șansa lui 3-0, însă ba ultima pasă, ba finalizarea au lipsit. Și cât de mult puteau să ne coste ratările acestea!

Macedonia de Nord a lovit când ne așteptam mai puțin, cu două goluri în două minute, 83 și 84, la două faze care ne-au arătat că apărarea noastră are încă multe probleme în centru. 

Că România n-a căzut cu totul aici – ăsta e mare lucru. Jucătorii lui Rădoi, care abia mai respira pe margine, s-au repezit în atac, Marin l-a găsit într-un careu aglomerat pe Hagi, iar jucătorul lui Rangers a finalizat cu calm pentru 3-2.

A fost golul unei victorii care ne putea scăpa printre degete, dar o victorie esențială pentru drumul complicat spre Mondialul din Qatar. Ultima dată când România a câștigat primul meci dintr-o campanie de calificare, drumul a fost dus până la capăt, la EURO 2016.

Articol în curs de actualizare

Primul 11 al României contra Macedoniei de Nord

Desen de Ciprian Rus

Lista lui Rădoi pentru preliminariile Cupei Mondiale 2022 din Qatar

PORTARI

Florin Niță (Sparta Praga/Cehia, 2/0), David Lazar (Astra, 1/0), Florin Iacob (UTA Arad 0/0)

FUNDAȘI

Vasile Mogoș (Chievo Verona/Italia, 3/0), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 13/2), Alin Toșca (Gaziantep F.K./Turcia, 23/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia, 59/0), Andrei Burcă (CFR Cluj 4/0), Mario Camora (CFR Cluj 2/0), Ovidiu Popescu (FCSB, 0/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova 17/0)

MIJLOCAȘI

Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 25/2), Alexandru Crețu (NK Maribor/Slovenia, 4/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 42/10), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția, 14/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 44/6), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 6/1), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 0/0), Dennis Man (Parma/Italia, 6/1), Florin Tănase (FCSB, 5/0), Florinel Coman (FCSB, 4/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 10/0)

ATACANȚI

Claudiu Keșeru (Ludogoreț/Bulgaria, 40/13), George Pușcaș (Reading/Anglia, 20/8).

Alți cinci fotbaliști se află pe lista de rezervă, staff-ul echipei naționale urmând a apela la aceștia în cazul unei indisponibilități: Cristian Manea (CFR Cluj, 10/1), Adrian Păun (CFR Cluj, 0/0), Alexandru Mateiu (Universitatea Craiova, 1/0), Andrei Ivan (Universitatea Craiova, 7/0) și Valentin Cojocaru (Viitorul, 0/0).

Programul Naționalei

România va juca trei meciuri în luna martie:

28 martie: România – Germania, ora 21:45 (Arena Națională)

31 martie: Armenia – România, ora 19:00

România se mai află în grupă cu Islanda și Liechtenstein. La CM 2022 se califică direct primul loc din cele 10 grupe, locurile secunde urmând să dispute baraje. Lor li se vor alătura cele mai bune două câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor 2020/21. E vorba, desigur, de echipe care nu s-au calificat direct la turneul final și nici nu au intrat deja în play-off. Cele 12 echipe vor forma trei perechi de patru pentru semifinale și finală (decise într-o singură manșă). Iar cele trei câștigătoare vor merge la Cupa Mondială. Simplu, nu? 🙂

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories