Cum ajută superstarurile din sport: Curry, interviu pe Instagram cu Dr. Anthony Fauci; Federer, Nadal și Djokovic donează milioane de euro în lupta contra virusului

Lead.ro 27 martie 2020
Fast
Împarte cu alții acest articol

Precum fotbaliștii, nume importante din alte sporturi au sărit imediat să contribuie, în varii feluri.

Spre exemplu, baschetbalistul lui Golden State Warriors, Stephen Curry, a avut ideea unui interviu live pe Instagram cu Dr. Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Boli Infecțioase din SUA și omul principal în lupta americanilor cu coronavirusul, cel pe care îl vedeți la televizor în toate informările oficiale de la Casa Albă.

Și dacă te întrebi de ce este relevantă o astfel de idee, e pentru că Steph Curry, de două ori MVP în NBA și unul dintre cei mai iubiți și urmăriți sportivi din America de Nord, și-a folosit platforma pentru a comunica informații reale, clare și substanțiale despre principalele întrebări care-i preocupă pe oamenii de rând în aceste timpuri grele. În 28 de minute, Curry a pus întrebări excelente despre Covid-19, despre testare, despre ce trebuie să facă cineva care are simptome, despre diferențele dintre gripa obișnuită și Covid-19, despre necesitatea distanțării sociale și despre cum și când ar putea fi reluată viața normală. Fauci a insistat că tinerii trebuie să-i protejeze pe cei vulnerabili, dar nu ar trebui să creadă că ei nu riscă să se infecteze. „Ce se întâmplă acum este foarte serios, nu e o exagerare”, a ținut să accentueze Fauci, adăugând: „Trebuie să scăpăm de ideea greșită cum că fie lumea se va sfârși, fie nu facem nimic în sensul ăsta. E undeva la mijloc”.

Dialogul dintre cele două personalități a fost foarte uman, cumva liniștitor și informativ, câtuși de puțin plictisitor, și cu siguranță că a avut un impact foarte mare printre fanii baschetului și nu numai, mult mai deschiși la un mesaj educațional dacă acesta vine de la un superstar pe care îl admiră.

50.000 de oameni s-au adunat să vadă live-ul, printre ei, Barack Obama sau Justin Bieber; alte zeci de mii au văzut stream-ul ulterior.

În tenis, Roger Federer a donat un milion de franci elvețieni familiilor vulnerabile din Elveția, iar Novak Djokovic a donat un milion de euro pentru cumpărarea de ventilatoare și alte echipamente medicale în Serbia.

„Astea-s vremuri grele pentru toată lumea și nimeni nu ar trebui lăsat singur. Mirka și cu mine am decis să donăm un milion de franci elvețieni pentru familiile cele mai vulnerabile din Elveția”, a scris pe social media jucătorul elvețian.

„Vreau să-mi exprim recunoștința pentru toate cadrele medicale din lume și din Serbia pentru ce fac pentru cei infectați de coronavirus. Din păcate, tot mai mulți sunt infectați de la o zi la alta. Soția mea Jelena și cu mine facem un plan despre cum să îi ajutăm pe cei în nevoie. Am donat un milion de euro pentru cumpărarea de ventilatoare și alte echipamente medicale”, a spus Novak.

Rafael Nadal s-a alăturat baschetbalistului Pau Gasol într-un efort comun cu Crucea Roșie din Spania pentru a strânge, alături de alți sportivi, 11 milioane de euro cu care să ajute peste un milion de persoane din Spania, una dintre țările cele mai afectate de pandemie. Planul gândit de cei doi super campioni vizează cumpărarea de echipament medical, construcții de spitale, ajutoare directe pentru familiile afectate și chiar construcții de case.

„În această situație nouă pentru toată lumea, am ajuns la concluzia că voi nu ne-ați abandonat niciodată, pe noi, sportivii. Ați fost mereu de partea noastră, și la bine și la greu. Cred că sportivii sunt ceea ce sunt în mare parte datorită susținerii voastre, iar acum este momentul în care e rândul nostru să nu vă abandonăm. De aceea, împreună cu prietenul meu Pau, am ajuns la concluzia că această inițiativă în care tot sportul spaniol să se unească și să dea un exemplu.

Ne asociem cu Crucea Roșie, iar obiectivul e clar: să strângem 11 milioane de euro din partea sportivilor ca să ajutăm 1.350.000 de oameni. Ne bazăm pe toți sportivii, pentru că în mod cert aceasta va fi cea mai mare victorie a noastră”.

Fosta jucătoare Ana Ivanovic, acum ambasador UNICEF pentru Serbia, a contribuit, la rându-i, la cumpărarea a 35 de ventilatoare pentru spitalele din țara ei. Jucători și oficiali din NBA au donat și ei pentru salariile angajaților cluburilor, pentru spitale sau pentru mesele copiilor care se bazau pe prânzurile de la școală, iar jucătorii unui club de rugby din Marea Britanie își sună fanii aflați în izolare.

În România, Simona Halep a fost printre primele personalități publice care au anunțat donații pentru a ajuta medicii și cadrele medicale.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories