Dezamăgire uriașă în proba feminină pe echipe: tenisul de masă încheie competiția după o înfrângere greu de explicat

Ciprian Rus 5 august 2024
Fast
Împarte cu alții acest articol

Corespondență Lead.ro de la Paris

Dacă ai urmărit sportul acesta în ultimii ani, știi bine că medalia olimpică e marele vis al tenisului de masă românesc. Și parcă niciodată nu a fost visul acesta mai accesibil decât la Paris 2024. Cu un dublu mixt extrem de sudat, cu o jucătoare de Top10 mondial la simplu fete și cu echipa feminină cap de serie numărul 4, cu un culoar favorabil până în semifinale, standardele ridicate pe care federația de tenis de masă și le-a impus păreau perfect justificate.

Însă, rând pe rând, sportivii noștri au ieșit din competiție, fără să se apropie de zona medaliilor. Lacrimile lui Berni Szocs, după ce primul dintre culoarele spre medalie s-a închis, au făcut înconjurul lumii. Erau în ele, dincolo de frustrarea înfrângerii, promisiunea ambiției puse în următoarele meciuri. Din păcate, lucrurile nu au mers mai bine nici în proba de simplu, unde Bernadette n-a avut răspuns la jocul bunei sale prietene Sofia Polcanova.

Până la urmă, toate speranțele au fost puse în concursul feminin pe echipe, unde România avea, aprioric, cele mai bune șanse pentru o medalie. Adversar întotdeauna greu pentru noi, India nu reprezenta, totuși, cea mai bună împerechere. Conștienți de asta, tehnicienii echipei noastre au construit o strategie care să aducă României măcar unul dintre primele două meciuri din program, fie cel de dublu, fie meciul lui Berni Szocs împotriva numărului 2 al Indiei, și să evite astfel un ipotetic meci 5.

Din păcate, echipa noastră a pierdut categoric primele două meciuri, fără să obțină măcar un set și, chiar dacă a ajuns să egaleze la 2, a pus-o pe tânăra Adina Diaconu, aflată la prima sa participare olimpică, în fața experimentatei și foarte inspiratei Manika Batra. Chiar dacă s-a agățat de fiecare punct și a fost cât pe ce să își adjudece setul 2, Adina a pierdut în trei seturi. Cu 2-3 la general, România a părăsit competiția încă din optimi.

La final, dezamăgirea a fost cuvântul de ordine la zona mixtă. Nici antrenorul lotului, Viorel Filimon, nici Eliza Samara, nici președintele federației, Cristinel Romanescu, nu și-au ascuns stările. „Când vii la Olimpiadă în calitate de cap de serie numărul 4, nu vii doar ca să participi”, a punctat Eliza Samara, în timp de antrenorul Viorel Filimon a lăsat de înțeles că Jocurile de la Paris sunt ultimul său concurs din această poziție.

„Este greu de înțeles ce s-a întâmplat. Dezamăgirea este totală”, a declarat președintele federației, Cristinel Romanescu, care mărturisește că se aștepta la o altă atitudine în meciurile de luni. „Sunt multe de spus, să lăsăm un timp să digerăm această înfrângere dureroasă și apoi să ne refacem strategia pentru următorul ciclu olimpic”, a mai adăugat, pe contul său de Facebook, șeful FRTM.

Mesajul preșdintelui Romanescu lasă să se întrevadă schimbări de abordare în interiorul uneia dintre cele mai ambițioase și medaliate federații sportive din România. Dacă antrenorul Viorel Filimon spune că aceasta va fi ultima sa olimpiadă, este de văzut în ce măsură Eliza Samara mai țintește sau nu Los Angeles 2028.

Chiar dacă dezamăgirea după Paris 2024 e mare, tenisul de masă românesc are o creștere organică, iar din spate vin tineri cu multe medalii, inclusiv mondiale, la nivel de juniori, precum Adina Diaconu, care a evoluat curajos în ultimul meci pe echipe contra Indiei, sau Eduard Ionescu, care a impresionat cu prima sa victorie olimpică la simplu masculin.

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories