Prieteni, n-am avut prea multe surprize în faza grupelor, dar tensiunea din ultimele meciuri a fost cu totul specială. Germania s-a salvat în minutele de final cu Ungaria, o echipă care și-a câștigat – prin muncă, disciplină și curaj – respectul. Portugalia a avut și ea emoții mari, iar, mai devreme, Suedia și Polonia ne-au oferit un meci grozav. Spania a fost singura echipă care-a câștigat fără griji miercuri seară, dar ibericii au fost împinși pe locul 2 în grupa lor. Și asta ne lasă cu un tablou mai bun în optimile de finală.
Uite:
The #EURO2020 bracket is set 🏆 pic.twitter.com/8wWPjWdGfm
— B/R Football (@brfootball) June 23, 2021
După aproape două săptămâni de fotbal, la EURO urmează două zile de pauză. E timpul să tragem câteva concluzii preliminare, idei care creionează și preview-ul a ceea ce urmează.
1. Cine ne-a impresionat până aici?
ITALIA. Pentru jocul ei, pentru pasiunea cu care echipa își intonează imnul, dar și pentru recordurile atinse aici. Sunt impresionante: peste 30 de meciuri fără înfrângere (au trecut aproape trei ani de la ultimul meci pierdut al Italiei, 1-2 cu Portugalia în septembrie 2018), 11 victorii consecutive fără gol primit.
FRANȚA va fi greu de învins. Știam asta încă de la startul competiției. Acum, după trei meciuri cu totul diferite între ele, Franța ne-a confirmat că este ceea ce numim echipă de turneu. Și asta înseamnă că Mbappe, Benzema, Pogba și ai lor sunt gata și să sufere – și știu să o facă – pentru a nu pierde. Franța n-a arătat fabulos în Grupa F nici cu Germania, nici cu Ungaria și nici cu Portugalia, dar echipa asta a lui Deschamps va fi greu de oprit.
OLANDA a ajuns în optimile de finală fără griji, aproape netestată, dar asta nu-i ia din merite: echipa lui Frank de Boer a fost echilibrată și foarte eficientă. Câștigătoare detașată (9 puncte, golaveraj 8-2) într-o grupă cu Austria, Ucraina și Macedonia de Nord, trei echipe pe care le-am văzut jucând la București, Olanda are cel mai simplu traseu și mai departe: optime de finală cu Cehia, apoi posibil sfert de finală cu câștigătoarea dintre Danemarca și Țara Galilor.
UNGARIA. Considerată victimă sigură într-o grupă cu Franța, Germania și Portugalia, vecina noastră a demonstrat multe calități și foarte puține slăbiciuni. Curajoși și determinați, puternici și generoși cu efortul fizic, cu un plan de joc clar – și nu simplist – ungurii au fost la un pas de calificarea în optimile de finală. Doar golul lui Goretzka, în minutul 85, a salvat Germania dintr-o situație cu adevărat complicată: afară de faptul că au ținut mingea, nemții au fost întrecuți peste tot și au părut adesea depășiți numeric. Tot Ungaria arătase bine și cu Portugalia, când a pierdut pe final, și în egalul cu Franța, dar acest meci cu Germania – chiar dacă s-a terminat prost – le va aduce ungurilor multă încredere: naționala lor e pe drumul cel bun.
ANGLIA prinde mențiunea asta la mustață, pentru că și-a câștigat grupa chiar și fără să joace grozav. Dar au jucat matur, un lucru pe care Anglia nu l-a reușit prea des la turneele finale. Jucătorii lui Southgate au fost buni și foarte siguri pe ei cu Croația (1-0), dar apoi și-au pierdut puțin reperele cu Scoția (0-0). Nici în derbiul (1-0) cu Cehia pentru locul 1 în Grupa D n-a arătat Anglia prea bine, însă cine spune că trebuie să zbori prin faza grupelor pentru a ajunge în finala Europeanului? Turneul abia acum începe pentru tânăra națională a Angliei, care va juca acum rolul de gazdă pentru marea ei rivală, Germania.
2. Ce echipe au rămas cumva datoare?
SPANIA a făcut ce a vrut cu Slovacia, a câștigat cu 5-0, mai putea da alte cinci goluri, dar asta nu înseamnă că am uitat cu toții primele două egaluri de aici: 0-0 cu Suedia și 1-1 cu Polonia. Oamenii lui Luis Enrique pot învinge pe oricine, însă sentimentul este că echipa asta poate mai mult. Tinerii Pedri, Rodri, Olmo și cei doi Torres (Ferran și Pau, nu Fernando) par toți pregătiți să schimbe nu doar generația Spaniei, dar și jocul acela lent – și previzibil – de construcție. Să vedem cum va arăta contra Croației, în optimi. Și apoi, cu puțin noroc, vom primi un sfert de finală Spania vs Franța, probabil cel mai important și relevant test posibil pentru naționala iberică.
PORTUGALIA. Așa și așa cu Ungaria, foarte rău cu Germania și apoi bine cu Franța. Așa a arătat echipa lui Ronaldo, care are deja 4 goluri la turneul ăsta, ispravă cu care a egalat recordul de goluri internaționale deținut de iranianul Ali Daei: 109! Cu toate astea, Portugalia a încheiat pe locul 3, a avut multe probleme defensive, iar acum privește spre optimea de finală cu Belgia. Vom avea un duel între doi oameni care se luptă pentru titlul de golgeter al turneului, Lukaku și Ronaldo, dar vom avea și contrastul de stiluri pe care Portugalia l-a acuzat în fața Germaniei.
Și apropo de GERMANIA. Prin gaura cheii s-au strecurat nemții mai departe, iar sentimentul de ușurare va fi ascuns sub îngrijorarea generală că lucrurile (chiar) nu merg bine. Au funcționat cu Portugalia, da, însă meciul acela pare să fie excepția care confirmă pasa proastă a Germaniei. Echipa asta – în același sistem cu trei fundași centrali – a fost strivită de Spania (6-0 în Liga Națiunilor), a arătat obosită, chiar consumată în înfrângerea de acasă cu Macedonia de Nord (1-2 în grupa de calificare la Cupa Mondială), dar asta tot nu ne-a pregătit cu totul pentru meciul de la EURO cu Ungaria.
Gundogan, Sane, Havertz, Gnabry, Gosens, Hummels și Ginter vor căuta să uite cu totul acest joc, însă fanii germani vor avea probleme să uite imaginea dezolantă lăsată de Germania la Munchen, unde Ungaria a fost la un pas de surpriza-surprizelor. Și poate că ar fi meritat-o. Ce vom vedea de la Germania cu Anglia? Nimeni nu mai știe.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni