EURO 2020 se amână pentru vara lui 2021. Ce înseamnă această amânare pentru ligile naționale și pentru celelalte competiții europene și internaționale
Ciprian Rus 17 martie 2020Ceea ce era, deja, de ceva timp, un adevăr rostit cu voce joasă în cercurile înalte ale înaltei societăți fotbalistice europene a devenit de acum oficial: Campionatul European de Fotbal 2020 nu se va disputa în intervalul 12 iunie – 12 iulie stabilit anterior, din pricina pandemiei de SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala COVID-19. Startul turneului a fost amânat cu un an, pentru 11 iunie 2021.
Jurnaliștii de la „L’Equipe” descoperiseră, chiar înaintea discuțiilor de azi de la UEFA, că forul continental își anulase toate rezervările de peste vară la hotelurile din Copenhaga, una dintre gazdele EURO. În acest context, era limpede că negocierile aveau să fie centrate pe dilemele competițiilor surprinse în plină desfășurare de criza răspândirii noului coronavirus – ligile naționale și competițiile interne inter-cluburi, ambele cu mize uriașe – și de imagine, și financiare – în joc.
Pentru a decide viitorul imediat al fotbalului european, UEFA a invitat în teleconferință cele 55 de asociații naționale, Asociația Europeană a Cluburilor, membri ai ligilor europene și uniunea internațională a fotbaliștilor, Fifpro.
În final, după discuțiile din cursul zilei de marți, decizia UEFA a fost aceea de a amâna EURO pentru anul viitor, cu startul la 11 iulie 2021. Soluția UEFA interferează cu calendarul FIFA, care avea programat în vara viitoare Mondialul Cluburilor, dar acordul între cele două instituții pentru rezolvarea situației pare iminent în acest moment.
Amânarea EURO va da posibilitatea ligilor naționale să găsească o variantă pentru închiderea competițiilor interne. Soluția UEFA este în acord cu mandatul prezentat de președintele FRF, Răzvan Burleanu, în cadrul teleconferinței. Șeful FRF anunțase propusese și el suspendarea EURO pentru a exista suficient spațiu în calendar în ideea încheierii competițiilor la nivel național.
Ce mai înseamnă această amânare:
– calendarul ligilor naționale din Europa va putea fi probabil prelungit până în vară, dacă asta va însemna și închiderea competițiilor interne (cu sau chiar fără spectatori în tribune). Se vorbește despre asta în toate cele cinci mari campionate europene, unde foarte multe cluburi se tem de impactul financiar al unei eventuale anulări a acestui sezon. Zeci de mii de joburi ar fi deja în joc, din moment ce KPMG estimează pierderi însumate de circa 4 miliarde de euro (bani din bilete și vânzări la stadion, din drepturi TV și din contracte comerciale și de sponsorizare) în eventualitatea în care campionatele din Big 5 nu pot fi duse până la capăt.
LaLiga, de pildă, speră să poată juca cele 11 etape restante cu poarta închisă, începând cu data de 3 mai, dacă acest lucru va fi permis de autorități și de evoluția pandemiei de coronavirus. Liga Spaniolă încearcă, astfel, să salveze cele peste 100 de contracte cu televiziuni din întreaga lume, impacientate că foarte popularul campionat ar putea fi închis la ultima etapă disputată. În stabilirea calendarului său, LaLiga mizează, de asemenea, pe un format mai restrâns al etapelor finale din Champions League. În Bundesliga, șefii lui Bayern și Dortmund insistă și ei, la fel ca Federația Germană de Fotbal, pentru terminarea, într-o formă sau alta (deci cu sau fără suporteri în tribune), a actualei ediții a campionatului. Altfel, spun ei, mai multe cluburi din Bundesliga și Bundesliga 2 pot să dispară în urma pierderilor financiare.
– UEFA ar putea cere cluburilor și ligilor europene unele compensații pentru cele aproape 300 de milioane de euro – estimarea pierderilor financiare ale acestei amânări.
– Liga Campionilor și Europa League vor putea fi și ele prelungite, în cazul în care pandemia actuală va permite reluarea activităților sportive. În ce format, asta rămâne de văzut. Este posibil ca din sferturile de finală să se joace doar un singur meci eliminatoriu, pe teren neutru, iar semifinalele ar putea fi jucate după exemplul Final4 din handbal, într-un weekend prelungit.
Deocamdată, oficialii UEFA au decis să mute pentru 27 iunie, la Istanbul, finala Champions League și cu trei zile mai devreme, 24 iunie, pe cea a Europa League. Ambele finale erau programate cu o lună mai devreme, la final de mai.
– presupunând că Euro poate merge mai departe după noile date creionate anul viitor, Uefa va avea de căutat o soluție pentru Campionatul European feminin, programat în perioada 7 iulie – 1 august în Anglia anul viitor.
– finalul Ligii Națiunilor și Euro sub 21 de ani din Ungaria și Slovenia sunt programate și ele pentru vara viitoare, deci și aici vor trebui găsite soluții alternative.
– Confederația Sudamericană de Fotbal, Conmebol, a anunțat, la rândul ei, mutarea Copei America 2020 în vara viitoare.
– Euro 2020 era programat să se dispute în 12 orașe europene, inclusiv București. Formatul ar putea să fie diferit la anul.