EURO U21 | România arată bine și începe promițător, obține un punct prețios cu Olanda, în primul meci de la Campionatul European U21
Andrei Năstase 24 martie 2021Naționala de tineret U21 a României pornește cu bine, obține un egal contra Olandei, în startul Campionatului European din Ungaria și Slovenia. Acest egal, 1-1, după un gol superb marcat de Andrei Ciobanu, e cu atât mai important cu cât vine la început de turneu și ne arată o echipă a României matură și stăpână pe armele ei.
Peste trei zile urmează meciul contra Ungariei, învinsă azi foarte clar, 3-0, de Germania. Pentru calificare, România ar avea probabil nevoie de toate punctele cu Ungaria, o echipă care are și câteva probleme de lot.
*
Aflați abia la a treia participare din istoria noastră la un turneu final de tineret – și a doua consecutivă – era firesc să încercăm comparații între echipa lui Mirel Rădoi din 2019 și echipa de acum a lui Adi Mutu. E lotul actual ceva mai subțire? Sau e doar mai „cuminte”, cu mai puțini jucători creativi în față, dar cu mai multă densitate (și maturitate) în spate și la mijloc? Dar jocul? Va mai avea echipa de acum curajul pe care Ionuț Radu, Ianis Hagi, Florinel Coman, Dennis Man sau George Pușcaș și ceilalți l-au demonstrat în Italia și San Marino?
Primele răspunsuri au venit contra Olandei (Țările de Jos). Și sunt încurajatoare.
Batavii au ajuns în Ungaria fără mari vedete, însă cu fotbaliști de la cluburi ca Ajax, PSG, RB Leipzig, PSV sau AZ Alkmaar. Punctul comun? Jumătate din lotul Olandei a trecut prin academia lui Ajax, la fel cum șase jucători din lotul convocat de Mutu joacă sau au trecut pe la Viitorul. Că alți șapte se cunosc de la FCSB și mulți dintre ei au jucat împreună și la U19 – asta ne spune multe despre omogenitatea acestei echipe a României.
Iar relațiile acestea de joc s-au văzut încă din start. Și în combinațiile iuți de la mijloc, dar și în pressingul energic pe care România l-a dus – cu destul succes – până spre careul advers. Chiar prima recuperare ofensivă a dus la prima ocazie: șutul tare a lui Moruțan a trecut aproape de bara din dreapta portarului Scherpen (Ajax). Olandezii n-au stat nici ei de pomană, iar prima lor șansă a venit din primul corner, o fază fixă care ne-a amintit de unul dintre neajunsurile noastre: când vine vorba de forța fizică, avem încă multe de recuperat. Și dacă mai era nevoie de dovezi, golul Olandei (minutul 16) a venit pe următorul corner de pe dreapta, o centrare la bătaie pe care puternicul fundaș Schuurs a trimis-o cu capul în poarta lui Vlad.
Noroc că generațiile care ne-au confiscat atenția în ultimii ani compensează prin excelentele calități tehnice. Tocmai aceste calități – pe care Gică Hagi a insistat așa de mult la academia lui – ne-au adus imediat egalarea din minutul 20, după o lovitură liberă transformată superb de Andrei Ciobanu, mijlocașul Viitorului. Ce gol!
GOOOOAL ROMANIA! Amazing freekick from Hagi's Ciobanu to make it 1-1 vs The Netherlands! pic.twitter.com/qhxQfszrNV
— Emanuel Roşu (@Emishor) March 24, 2021
După aceste două lovituri rapide, ritmul s-a mai domolit puțin, suficient de mult ca abordările tactice să devină evidente: am cedat mingea, nu neapărat și terenul, cu intenția de-a juca direct și pe jos, cu o atingere sau două, și la ieșirea din defensivă, dar mai ales de la mijloc în sus. Dincolo, adversarii au dus multe mingi în lateral (de aici și cele șase cornere din prima repriză), de unde au căutat adesea centrările înalte spre Boadu. Lângă el, Lang și excelentul Kluivert – jucător de Liga Campionilor cu Leipzig – au încercat să-i scoată pe Pașcanu și Ciobotariu din dispozitiv, iar Olanda a urcat tot mai sus în teren. Așa că ultimele 15-20 de minute ale primei reprize ne-au arătat fața defensivă a echipei lui Adi Mutu, destul de calm și el pe margine.
La vestiare s-a intrat fără alte ocazii, cu acest 1-1 și cu senzația că echipa României n-a arătat tot ce poate face în posesie.
Și primul semn în sensul ăsta a venit în câteva secunde, atât cât le-a luat lui Mățan și Moruțan să-l lanseze pe Ganea singur cu portarul advers. Un offside de câțiva centimetri a șters ocazia asta din statistică, dar România a început mai sus și repriza secundă, așa cum făcuse și-n prima. Același pressing agresiv, combinații rapide la mijloc, încercări de verticalizare și mult calm la ieșirile din defensivă – de fiecare dată cu mingea jos.
A lipsit doar mai multă prezență la mijloc, acolo unde Olaru, Marin sau Ciobanu au alergat mult, au recuperat câteva mingi, dar n-au avut cum să păstreze mingea. Cu un mijloc mai bine aglomerat, Olanda a cam confiscat iar mingea, dar ocaziile au lipsit.
Asta până în minutul 65, la primul contraatac bine purtat de Moruțan și Mățan. Din cornerul bătut scurt din dreapta, Alex Pașcanu a fost gata-gata să ducă România în avantaj, după o lovitură de cap pe care Scherpen – cu un reflex excelent – a respins-o peste poartă.
Adi Mutu a mutat pentru prima dată în minutul 70, cu Oaidă în locul lui Mățan, o schimbare care ne-a arătat că echipa României se poate împăca cu acest egal de debut. Adrian Petre a intrat și el în locul lui Ganea, în minutul 80, cu câteva momente înainte ca Ciobanu să-l testeze din nou pe portarul advers.
Au fost minute de final când echipa României a urcat din nou mai sus, parcă pentru a ne aminti încă o dată că știe ce să facă cu mingea: nimic la bătaie, la întâmplare, în schimb pase mărunte și preluări de fotbaliști. Așa a controlat România finalul de meci cu Olanda, o echipă parcă surprinsă și ea de energia României, care și-a creat o altă mare ocazie în prelungiri, când șutul bun al aceluiași Ciobanu a fost încă o dată respins.
S-a terminat 1-1, un egal prețios, un punct câștigat cu maturitate. Un joc modern, deloc plictisitor, care ne lasă cu senzația – mai ales după ce-am văzut în partea a doua a meciului – că se putea chiar mai mult. Și ne aduce aminte și că la U21, România a pierdut doar trei jocuri în ultimii patru ani.
Următoarele meciuri ale României
27 martie, 19:00: Ungaria – România
30 martie, 19:00: Germania – România
Primele două clasate se califică pentru sferturile de finală.
Așa a început România contra Olandei
Lotul României pentru EURO
Portari: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)
Fundași: Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)
Mijlocași: Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)
Atacanți: George Ganea (FC Viitorul) și Adrian Petre (UTA Arad)
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni