EURO U21 | România termină la egalitate cu Germania, rămâne neînvinsă, dar ratează calificarea în sferturile de finală ale Europeanului de tineret
Andrei Năstase 30 martie 2021Echipa națională de tineret U21 a României nu reușește să treacă de Germania, se oprește pe locul trei într-o grupă din care Olanda și Germania vor merge mai departe în sferturile de finală ale Campionatului European.
A fost un 0-0 în care marea ocazie a României a venit devreme, cu bara lui Mățan. Iar Germania, care a avut și ea trei ocazii serioase și un penalti ratat, a fost ceva mai bună.
Fără înfrângere, cu același număr de puncte (5) ca Olanda și Germania, Naționalei U21 nu i-au lipsit prea multe pentru a obține calificarea. La trasul liniei, poate că Olanda (Țările de Jos) și Germania au fost mai valoroase. Dar faptul că diferențele au fost mici e un lucru încurajator. În plus, experiența asta o să-i ajute pe tinerii lui Adrian Mutu în pregătirea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
Campionatul European va continua între 31 mai și 6 iunie, când Ungaria și Slovenia vor găzdui și meciurile eliminatorii, începând cu sferturile de finală.
🔢 Here's how Group A ended, with Netherlands and Germany qualifying for May's quarter-finals. #U21EURO
— UEFA U21 EURO (@UEFAUnder21) March 30, 2021
*
După două meciuri obositoare, ambele începute cu același prim 11, Adrian Mutu a făcut cinci schimbări în echipa de start a meciului decisiv cu Germania. Doar două erau forțate de cumulul de cartonașe galbene – Marin și Ganea au lăsat loc pentru Dulca și Petre -, iar celelalte trei ne-au pus pe gânduri: pentru că Ciobanu și Boboc au fost doi dintre cei mai buni jucători ai României la acest turneu, în vreme ce Moruțan, în ciuda meciciului prăfuit cu Ungaria, rămâne omul care poate inventa mai mereu câte ceva. În locul lor au apărut Oaidă, Itu și Vlădoiu, pentru o formulă nu doar mai proaspătă, dar și diferită: Olaru a urcat mai sus, Haruț a trecut pe stânga,Vlădoiu pe dreapta, iar mijlocul ne-a arătat o echipă mult mai echilibrată, cu jucători de travaliu, probabil în ideea de a închide jocul măcar o repriză. În nădejdea că Moruțan, Boboc și Popescu ar putea intra să forțeze victoria în a doua repriză, în funcție de rezultat.
desen de Ciprian Rus
În condițiile astea, dar și pentru că Germania ar fi fost calificată și cu un egal, ne-am fi așteptat ca jocul să înceapă mai domol. N-a fost așa.
România a început destul de sus, iar Alex Mățan a avut prima mare ocazie, când lovit bara din poziția lui favorită: intrând din stânga spre centru și finalizând la colțul lung. Portarul Dahmen a fost bătut, dar scorul a rămas neschimbat.
De schimbat s-a schimbat însă jocul, iar Germania – oarecum previzibil – a început să-și arate calitățile după 10-15 minute. Cu pase repetate și verticalizări iuți, dar și cu pressing-ul avansat pe care fotbalul german l-a promovat cu și mai mare hotărâre în ultimii 10-15 ani, echipa lui Kuntz a dominat centrul terenului și a avut propriile mari ocazii pentru a deschide balul.
Ar fi reușit-o, dacă excelentul Pașcanu nu s-ar fi opus exact la țanc: Alex a salvat mai întâi la jumătatea reprizei, chiar de pe linia porții, într-o fază în care Klimowicz reușise scărița peste Andrei Vlad, apoi a salvat din nou spre finalul primei părți, când l-a blocat perfect pe Berisha, găsit liber în centrul careului mic.
N-au fost singurele faze la care Pașcanu s-a remarcat. Dincolo, Germania a arătat cu adevărat bine de la mijloc în sus, unde Dorsch, Baku, Berisha sau Nmecha au creat mai multe faze frumoase. Că doar Baku vine din prima ligă germană, de la Wolfsburg, și că pe mulți dintre colegii lui nu-i cunoști decât dacă urmărești cu atenție Bundesliga 2 – astea au contat mai puțin.
Mult mai important pentru Adi Mutu și ai săi a fost să încerce să schimbe dinamica jocului în repriza a doua. Mai ales că Țările de Jos au rezolvat meciul cu Ungaria până în minutul 50, când s-au dus la 2-0.
Așa că Mutu a mutat cu Andrei Ciobanu în locul lui Itu, pentru o mai bună prezență la mijlocul terenului. Și pentru eventualele lovituri libere din preajma careului advers. Într-adevăr, România a echilibrat posesia și a început să arate, încă din primele 10 minute ale reprizei, mai multă intenție ofensivă. Fundașii au urcat mai sus, pressing-ul a devenit și el mai agresiv, iar jocul s-a mutat tot mai mult în terenul adevers. Când Moruțan a intrat și el în locul lui Dulca, România a câștigat și mai multe opțiuni în atac. Din păcate, doar câteva minute mai târziu, în preajma minutului 60, Mutu l-a pierdut pe accidentatul Pașcanu, probabil cel mai bun om al său la acest turneu. În locul lui a intrat adolescentul Drăgușin, puternicul fundaș al lui Juventus, un om pe care mulți dintre suporteii României erau curioși să-l vadă la acest turneu de la Budapesta.
Însă până să-l observăm cum trebuie pe Drăgușin, a trebuit să-l remarcăm pe Andrei Vlad în fața lui Nmecha, pentru penaltiul acordat după o minge care l-a lovit pe Oaidă în mână: Vlad a ghicit colțul, s-a lungit bine, iar stâlpul din dreapta l-a ajutat să țină România în joc. Și tot Vlad a scos frumos și-n minutul 74, când Burkardt ar fi găsit colțul lung.
N-a fost ultima ocazie a Germaniei, care, chiar dacă s-a retras pentru ultimele 10-15 minute, a mai găsit o bară transversală în minutul 88.
Dincolo, România n-a găsit calea spre golul calificării. Au fost câteva faze promițătoare, însă ultima pasă a lipsit mereu. Iar Germania – trebuie să o spunem – a controlat destul de bine finalul de meci.
S-a terminat 0-0, echipa României a ratat calificarea în sferturile de finală, chiar dacă n-a pierdut în aceste trei meciuri de la Euro. Din grupa noastră, mai departe merg Olanda și Germania, după ce ambele au reușit să-și facă de cap cu Ungaria.
⏰ GROUP A RESULTS ⏰
🇳🇱🇩🇪 Netherlands win the group, Germany second.
🇷🇴🇭🇺 Romania and Hungary eliminated. #U21EURO | #NEDHUN | #GERROU
— UEFA U21 EURO (@UEFAUnder21) March 30, 2021
***
Acesta a fost lotul României pentru faza grupelor Campionatului European U21
Portari: Andrei Vlad (FCSB), Marian Aioani (Chindia Târgoviște), Mihai Eșanu (Dinamo București)
Fundași: Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Denis Haruț (FCSB), Alexandru Pașcanu (Ponferradina/Spania), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Denis Ciobotariu (CFR Cluj), Radu Drăgușin (Juventus/Italia), Raul Opruț (AFC Hermannstadt), Radu Boboc (FC Viitorul)
Mijlocași: Marius Marin (AC Pisa/Italia), Marco Dulca (Chindia Târgoviște), Răzvan Oaidă (FCSB), Cătălin Itu (CFR Cluj), Darius Olaru (FCSB), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Olimpiu Moruțan (FCSB), Octavian Popescu (FCSB), Alexandru Cîmpanu (Universitatea Craiova), Alexandru Mățan (Columbus Crew/SUA)
Atacanți: George Ganea (FC Viitorul) și Adrian Petre (UTA Arad)
Foto: Cristi Stavri/SPORT PICTURES