Fără idei, fără concentrare, fără energie: România începe dezarmant grupa de Liga Națiunilor, lipsită de ambiția pe care ne-o promitea Edi Iordănescu
Ciprian Rus 4 iunie 2022„Niște amicale supraevaluate”: așa au definit Liga Națiunilor vedetele Belgiei după înfrângerea de ieri cu Olanda, din cadrul primului eșalon al competiției. Calificate fără probleme la marile competiții și venind după un sezon extrem de încărcat, jucătorii marilor forțe ale Europei își pot permite să facă pași greșiți în Liga Națiunilor – și Franța a pierdut, acasă, cu Danemarca – sau chiar să trateze la modul „amical” meciurile de zilele acestea.
România, însă, care n-a mai văzut un turneu final deja de 6 ani, e obligată să țină cu dinții de Liga Națiunilor, o competiție care ne oferă alternative de a lupta pentru prezența la turneele finale. De altfel, obiectivul impus de federație pentru Liga Națiunilor, măcar un loc 2, a minat, acum câteva luni, negocierile pentru postul de selecționer cu reputatul Ladislau Bölöni, care nu a acceptat să fie judecat după calupul de patru meciuri, jucate în doar 11 zile, din acest început de iunie.
Dincolo de discuțiile despre contractul cu Laci Bölöni, care, în final, l-au adus pe Edward Iordănescu la Națională, realitatea este că România chiar are nevoie de o clasare în prima jumătate a grupei de Liga Națiunilor dacă vrea să își îndeplinească obiectivul calificării la Europeanul din 2024.
În primul rând, pentru că Liga Națiunilor de dinaintea unui Euro trimite la baraj nu mai puțin de 12 formații. Al doilea argument e că ierarhia Ligii Națiunilor va stabili componența urnelor valorice pentru tragerea la sorți în preliminariile Euro: o clasare bună ne-ar urca în urna a doua la tragerea la sorți pentru preliminariile Euro 2024, unde am avea parte de un singur adversar redutabil, și am evita formațiile din urna a doua, echipe precum Croația, Elveția, Cehia, Suedia, Ucraina. Nemaivorbind de faptul că, dacă am câștiga grupa, am promova în Liga A, alături de elita fotbalului european, într-o grupă de genul celei pe care o are Ungaria anul acesta, cu Italia, Anglia, Germania.
Gata cu boemia, gata cu atacul
Cu un selecționer nou, dar și cu o abordare nouă, un regim mult mai strict prin comparația cu „boemia” de pe vremea lui Mirel Rădoi – Edi Iordănescu a cerut implicare totală din partea jucătorilor, pe care i-a avertizat că sunt sub strictă monitorizare – România s-a prezentat la primul meci din grupa Ligii Națiunilor, la Podgorica, contra Muntenegrului, cu o față mult schimbată față de campania anterioară. De unde Mirel Rădoi arunca și câte patru-cinci jucători de creație în primul 11, Edi Iordănescu a abordat primul său meci oficial la Națională cu un mijloc deopotrivă inedit și defensiv, cu Răzvan Marin, Cristea și Olaru, în spatele unui atac fără 9 clasic. În contextul în care are de jucat multe meciuri din trei în trei zile, opțiunile Edi Iordănescu pentru meciul cu Muntenegru trebuie privite, desigur, și prin prisma partidelor care vor urma, nu neapărat ca un „statement” pentru primul său 11 ideal.
Altă abordare, același rezultat
Pe o căldură și umiditate sufocante, România a început prost în deplasarea cu Muntenegru. Surpriza Cristea s-a accidentat din primul minut, așa că planul lui Iordănescu Jr a fost dat peste cap imediat după primul fluier al arbitrului.
Cu Crețu la mijloc intrat de pe bancă , România nu a legat nimic în prima parte: s-a expus în mai multe rânduri la fazele fixe ale gazdelor, a avut un dram de noroc la bara lor din minutul 36, șut acoperit, totuși, de portarul Niță, și a avut primul său corner și prima acțiune mai consistentă abia în minutul 40, la capătul unei acțiuni duse de singurul remarcat din tabăra noastră, „spaniolul” Rațiu.
În partea a doua, în ciuda schimbărilor făcute de Edi Iordănescu, care i-a scos, pe rând, pe Olaru, Tănase și Mihăilă, toți dezamăgitori, România nu a arătat deloc mai bine. Până în minutul 65, când o ieșire neinspirată din apărare a căpitanului Chiricheș a fost taxată de gazde, „tricolorii” nu aveau nici un șut pe poartă!
Abia după intrarea lui Alibec le-am dat pentru prima oară emoții gazdelor, în minutul 71. Tupeul lui Alibec a dat startul unei presiuni a echipei noastre, dar, chiar dacă a încheiat meciul cu o formulă mai apropiată de cea a lui Mirel Rădoi, România nu a arătat deloc ambiția pe care ne-o promisese Edi Iordănescu. Până la final, Chiricheș a mai făcut o greșeală capitală în careul mic, iar Muntenegrul s-a dus la 2-0.
E doar primul meci al campaniei, iar lucrurile se pot schimba de la o etapă la alta într-o grupă echilibrată precum cea a României, în care celelalte competitoare au făcut deja egal între ele. Dar imaginea lăsată de „tricolori” este una deprimantă chiar dacă scoate din ecuație cele două gafe care le-au servit pe tavă victoria muntenegrenilor. Nu doar că ne-am întors la fotbalul total lipsit de idei de pe vremurile lui Victor Pițurcă sau Anghel Iordănescu (versiunea 2016), dar acum ne lipsesc și concentrarea, și energia pentru a ține de un rezultat cât de cât onorabil în fața unui adversar de nivel mediu. Cât despre visele de a juca cu marile forțe, în Liga A a Ligii Națiunilor ori la un turneu final, ele s-au evaporat cu totul în căldura sufocantă de la Podgorica…
*
Muntenegru – România 2-0
Au marcat: Mugosa (’66), Vukcevic (’87)
Muntenegru: Mijatovic – Vesovic, Vujacic, Tomasevic, A. Vukcevic – Marusic, Raickovic, Jankovic, Jovovic – Haksabanovic – Mugosa
Rezerve: Petkovic, Dragojevic – Radunovic, M. Vukcevic, Bozovic, Beciraj, Duranovic, Balic, Savicevic, Scekic, Sekulic, Milovic
Antrenor: Miodrag Radulovici
România: Niță – Rațiu, Chiricheș, Ad. Rus, N. Bancu – R. Marin, I. Cristea, Olaru – A. Ivan, Fl. Tănase, Mihăilă
Rezerve: Moldovan, Aioani – Manea, Al. Crețu, Alibec, Cicâldău, Maxim, Burcă, Hanca, Camora, Oct. Popescu, Camora, Mitriță
Antrenor: Edward Iordănescu
*
Programul României în Liga Națiunilor
7 iunie: Bosnia-Herțegovina – România, ora 21:45, Zenica
11 iunie: România – Finlanda, ora 21:45, stadion Giulești
14 iunie: România- Muntenegru, ora 21:45, stadion Giulești
23 septembrie: Finlanda – România, ora 21:45
26 septembrie: România – Bosnia-Herțegovina, ora 21:45
*
Clasamentul grupei
1. Muntenegru – 3 puncte
2. Bosnia-Herțegovina – 1 punct
3. Finlanda – 1 punct
4. România – 0 puncte
Foto: Răzvan Păsărică / SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni