În sfârșit! România se mobilizează, învinge convingător Lituania, face primul meci bun în preliminariile pentru Euro 2020!

Lead.ro 11 aprilie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

La Târgoviște, într-o Sală Polivalentă plină și foarte gălăgioasă, România a trecut de incomoda echipă a Lituaniei, a câștigat primul ei meci (28-23) în preliminariile pentru Euro 2020 și va căuta să ducă această formă bună și în Lituania, pentru returul de duminică.

Sunt primele puncte pe care naționala masculină le obține în această grupă de calificare în care Franța și Portugalia, care se întâlnesc tot azi, și-au câștigat primele două meciuri și au mari șanse să se califice direct la Europeanul organizat la anul de Suedia, Austria şi Norvegia. 

România, care a pierdut la opt goluri în Portugalia și la 10 goluri cu Franța, speră mai degrabă la o calificare de pe unul dintre cele mai bune patru locuri 3 din cele opt grupe, dar pentru asta trebuie să câștige în primul rând această dublă cu Lituania: primul pas a fost făcut, returul se joacă duminică.

*

Fără portarul și căpitanul Mihai Popescu, accidentat, fără Vali Ghionea (retras de la națională) și fără doi dintre cei mai buni jucători din Liga Zimbrilor – centrul Cristian Fenici și interul Alexandru Csepreghi – absenți din motive personale, echipa antrenată de Manuel Montoya și Eliodor Voica a primit o veste bună prin revenirea lui Alex Șimicu, interul lui Saint Raphael, care nu mai venise la națională de aproape cinci ani, din pricina unor neînțelegeri cu Federația de Handbal.

Cu Șimicu pe inter stânga, cu Ionuț Iancu într-o zi foarte bună în poartă și cu Demis Grigoraș excelent pe celălalt inter, naționala României a început tare acest al treilea meci din grupa preliminară pentru Euro 2020. Câteva finalizări simple, în forță, au dat curaj atacului, dar Lituania a reușit să rămână aproape și chiar să treacă înainte la 4-3, profitând de primele eliminări de două minute ale României.

Neimpresionați, Negru, Grigoraș, Bujor și Rotaru, de pe pivot, au răspuns imediat, iar România a intrat în cea mai bună perioadă a ei din aceste preliminarii: a marcat de șapte ori – unele reușite cu adevărat superbe – și a primit un singur gol până la 10-5, apoi s-a dus la 12-6 și 13-7. 

Zăpăciți cumva de forța și diversitatea din atacul român, dar încurcați mai ales de agresivitatea unei apărări în care Racoțea și Șimicu s-au mișcat foarte mult și au închis mai toate culoarele laterale, lituanienii au cerut timeout și au tăiat la timp elanul României.

Ajutați apoi de alte câteva eliminări succesive, adversarii s-au întors brusc în joc, 13-11, au avut atacul pentru a se apropia la un singur gol, dar Montoya a răspuns și el cu un timeout: a cerut mai multă atenție în apărare, mai puține greșeli care să ducă la eliminări și mai multe atacuri scurte. Indicațiile au fost înțelese, iar România a reușit să intre la vestiare cu trei goluri avans, 16-13.

Avertizați parcă de revenirea surprinzătoare a Lituaniei – care, deși nu-i o forță a handbalului masculin, poate încurca mulți adversari și a fost la un pas să-i ia un punct Portugaliei – băieții lui Montoya și Voica au ieșit de la cabine cu și mai multă agresivitate în apărare. Cu doar cinci goluri primite în primele 15 minute ale părții secunde, România și-a refăcut avansul liniștitor, de patru și chiar cinci goluri (22-17), înainte ca lituanienii să răspundă și ei cu două goluri consecutive, anunțându-ne că nu au de gând să plece nicăieri.

A fost nevoie de alte câteva intervenții spectaculoase ale lui Iancu – care a și marcat din poartă în poartă, pentru 24-19 – ca finalul să nu devină tensionat. Chiar și așa, Lituania a rămas aproape până-n ultimele secvențe, când, la 26-23 în minutul 58, Gabi Bujor a transformat un șapte metri care a stabilit practic câștigătoarea acestui meci.

Când Iancu a prins următoarea lui minge – a 15-a! -, tot ce mai conta era golaverajul. Grigoraș, din tavanul sălii, a marcat ultimul gol, pentru 28-23, o victorie tare bună și încurajatoare. Peste trei zile va fi nevoie de o nouă victorie, de data asta în deplasare. Dar jocul arătat la Târgoviște ne dă voie să sperăm în continuare măcar la locul trei.

Înaintea meciului lor direct, Franța și Portugalia au câte 4 puncte, România tocmai a făcut două, iar Lituania a rămas ultima, cu trei înfrângeri în primele trei meciuri.

*  

Așa cum știi, obiectivul final al acestei echipe a României este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2020. O ispravă ca asta s-ar traduce (ca o consecință) în reașezarea naționalei masculine în plutonul echipelor serioase ale handbalui masculin, un contact pierdut pe la jumătatea anilor ’90. (De la ultima medalie internațională, un bronz mondial câștigat în Cehoslovacia, au trecut 28 de ani).

Dar uite că acest drum înapoi e lung și a fost complicat și mai tare de ratările ultimilor ani, când România a căzut în anticamera sportului pe care l-a dominat în anii ’60 și ’70. Cele patru medalii de aur obținute la campionatele mondiale din 1961, 1964, 1970 și 1974 sunt amintiri prețioase, nimic mai mult; la fel și cele patru medalii olimpice, ultima câștigată la Los Angeles, în 1984.

 

Foto: Paul Ursachi / www.SportPictures.ro

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories