Încă un pas înainte! Naționala României câștigă clar cu Lituania, se va bate până la capăt pentru primele două locuri în grupa ei de Liga Națiunilor
Lead.ro 17 noiembrie 2018Echipa națională a României își face treaba contra Lituaniei, câștigă simplu și frumos – un 3-0 care ne lasă doar cu regretul tribunelor goale -, privește acum spre meciul hotărâtor din Muntenegru: un egal va fi de ajuns pentru locul doi într-o grupă pe care Serbia o poate câștiga dacă bate în Lituania. Ambele meciuri se joacă pe 20 noiembrie.
România învinge clar Lituania și urcă pe 2 în grupa din Liga Națiunilor înaintea ultimei runde: https://t.co/DwXRknuSDw pic.twitter.com/FZUjyjCitt
— Echipa Națională (@hai_romania) November 17, 2018
*
La Ploiești, pe un stadion Ilie Oană sărăcit de absența fanilor – și asta din pricina câtorva comportamente tembele la meciul cu Serbia – România nu avea decât opțiunea victoriei. Asta și pentru a-și păstra speranțele la câștigarea grupei, dar mai ales pentru a-și apropia locul doi, o clasare care ar aduce cu ea câteva avantaje în lungul drum spre Euro 2020, turneu la care România va fi una dintre cele 12 țări-gazdă.
Fără puncte după primele patru meciuri, lituanienii au început deschis, ca orice echipă care nu mai avea nimic de pierdut. Și asta a funcționat în avantajul naționalei antrenate de Cosmin Contra, care a trimis în teren una dintre cele mai ofensive echipe ale României din ultima perioadă: un singur mijlocaș defensiv, Paul Anton (în locul suspendatului Răzvan Marin), în spatele unui grup de atac format din Stanciu, Maxim, Cheșeru, Chipciu și tânărul George Pușcaș – vârf împins.
Și tocmai el, golgheterul unei echipe de tineret pe care am văzut-o calificându-se, după o pauză de 20 de ani, la un turneu final european, a deschis scorul cu Lituania, după o foarte bună acțiune purtată, pe partea dreaptă, de Benzar și Chipciu, care a reușit câteva driblinguri în careu, înainte să-l găsească demarcat pe Pușcaș. Fără să țină cont că e abia la a treia prezență în tricoul galben al echipei mari (prima într-un meci oficial), atacantul lui Palermo (liderul din Serie B) și-a păstrat calmul, a împins mingea în poartă și i-a ridicat în picioare pe ceilalți tineri de pe banca României: Alexandru Pașcanu, Ianis Hagi, Cristian Manea, Ionuț Nedelcearu, Tudor Băluță, Alexandru Cicâldău și Andrei Ivan – toți eligibili la echipa de Under 21, cu care vor merge probabil la Europeanul din vară (Italia și San Marino).
De când n-a mai avut echipa națională atât de mulți tineri buni și foarte buni pe bancă? De prea mult timp. Și dacă numirea lui Contra a adus cu adevărat ceva bun, atunci această întinerire va trece chiar și înaintea ambiției pe care fostul fundaș a insuflat-o, și asta fără îndoială, primei reprezentative.
Al lucru bun este presingul agresiv pe care România a învățat să-l facă, măcar din când în când. Nu e doar o trăsătură modernă de joc, dar e o strategie profitabilă și-n fața echipelor generoase, cum a fost doar Serbia în această grupă, dar și înaintea adversarelor zgârcite. Asta s-a văzut perfect și la jumătatea reprizei, când o minge recuperată la mijloc și purtată repede spre careul advers putea să aducă al doilea gol pentru naționala României. Din păcate, la capătul unei alte pătrunderi bune, de data asta pe partea stângă, Alex Maxim a lovit bara.
Stanciu a fost și el aproape de gol dintr-o lovitură liberă de la mare distanță, Chipciu și Keșeru au încercat și ei două incursiuni, în rest – control, nimic în plus. Și vocea lui Contra, care și-a făcut auzite indicațiile până în Gara de Vest: „strânge, strânge!“, „ieeeși“, „fără faul acolo, da, da“ și altele de-o seamă.
Dar în afara câtorva pase date la intercepție – nefructificate de harnicii atacanți lituanieni -, Contra n-a avut motive de îngrijorare.
Naționala a controlat jocul (aproape 60% posesie) și a avut șansa de 2-0 tot prin Maxim, care a tras tare, cu stângul, peste poarta lui Setkus. A fost ultima acțiune a unei reprize nici prea-prea, nici foarte-foarte.
Însă lucrurile urmau să arate mai bine după pauză. Keșeru, printr-un gol ușor din șase metri, unde l-a găsit mingea excelentului Stanciu, a deschis perfect a doua repriză și i-a liniștit și mai mult pe „tricolori“, care au încercat de aici încolo să paseze ceva mai repede și să verticalizeze mai des.
Dar golul al treilea a venit din fază fixă. Viclean, Stanciu a găsit colțul scurt direct dintr-o lovitură liberă de la care toți așteptau o centrare – al zecelea lui gol la echipa națională, un bonus meritat pentru unul dintre cele mai bune meciuri ale lui în tricoul galben.
Câteva minute mai târziu, Ianis Hagi l-a înlocuit pe Keșeru și și-a primit astfel debutul la echipa națională, dar meciul a înghețat sub frigul și liniștea de la Ploiești. Fără energia fanilor, e greu să mai dorești ceva în plus față de un 3-0 solid, care va fi considerat un nou pas înainte pentru această națională de fotbal care reușește, puțin câte puțin, să-și recucerească suporterii.
Miza Ligii Națiunilor: încă o șansă pentru EURO 2020
Pentru România urmează acum deplasarea din Muntenegru. Un egal ar asigura locul al doilea, iar asta ar putea să ne aducă în urna a treia la tragerea la sorți a preliminariilor pentru Euro 2020.
Cu 11 puncte din cinci meciuri, favorita Serbia conduce grupa cu două puncte înaintea României, neînvinsă până acum. Muntenegru vine la alte două puncte în spate, așa că meciul de pe 20 noiembrie va decide clasamentul final. E greu de crezut că Lituania poate să încurce Serbia.
Nu uita, câştigătoarele celor patru grupe ale Diviziei C se califică în eşalonul al doilea valoric (Divizia B), pentru următoarea ediţie (2020) a Ligii Naținunilor, iar echipele situate pe ultimele locuri (Lituania, în cazul nostru) vor ajunge în eşalonul al patrulea. Apoi vor urma preliminariile obişnuite ale Campionatului European.
După stabilirea ţărilor calificate la turneul final din 2020 din preliminarii (care încep la anul și se desfășoară în formatul clasic), cele mai bune patru echipe necalificate la Euro din eşalonul României (Divizia C), stabilite după meciurile din Liga Naţiunilor, vor participa la un play-off cu semifinale şi finală în urma căruia câştigătoarea va obţine și ea locul pentru Campionatul European.
Asta înseamnă că dacă sârbii (sau celelalte trei câștigătoare de grupă în Divizia C) se califică din preliminarii și România nu, atunci echipa națională ar putea avea și opțiunea acestui play-off în patru, programat între 26 şi 31 martie 2020.
Tragerea la sorţi pentru play-off va avea loc la 22 noiembrie 2019. Jocurile se vor disputa într-o singură manşă, pe terenul echipei cu rezultate mai bune în Liga Naţiunilor. Învingătoarele vor juca finala pentru Euro 2020, iar gazda va fi stabilită prin tragere la sorţi.
Euro 2020 se va juca în 12 orașe europene, între ele și Bucureștiul. Dacă se califică la European, România, fiind considerată țară-gazdă, știe deja că va fi distribuită în Grupa C, alături de Olanda – în caz că olandezii se califică și ei.
#UEFAExCo: Breaking news@UEFAEURO 2020: Host city pairings confirmed:
Group A: Rome & Baku
Group B: Saint Petersburg & Copenhagen
Group C: Amsterdam & Bucharest
Group D: London & Glasgow
Group E: Bilbao & Dublin
Group F: Munich & BudapestMore to follow pic.twitter.com/UeQd8kHTVg
— UEFA (@UEFA) December 7, 2017
La Euro 2020 vor participa 24 de țări: primele două clasate din cele 10 grupe din preliminarii și cele patru câștigătoare ale turneelor de tip play-off (câte unul pentru fiecare divizie) desprinse din această primă ediție a Ligii Națiunilor.
Uite tot ce trebuie să știi despre formatul Ligii Națiunilor.
***
Echipa de start a României
Echipa de start! 🇷🇴
LIVE BLOG România – Lituania, ora 21:45, în direct la Pro TV: https://t.co/DwXRknuSDw pic.twitter.com/OV51eMgymX— Echipa Națională (@hai_romania) November 17, 2018
🔸 SATURDAY RESULTS 🔹
🔸 Portugal reach finals! 🎉
🔹 Emphatic wins for Scotland and Kosovo 👏#NationsLeague pic.twitter.com/lHFMMaxJmu— UEFA Nations League (@UEFAEURO) November 17, 2018
Fotografii: Răzvan Păsărică / SportPictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni