Încercăm din nou: echipa naționala de handbal caută primele victorii în grupa de calificare la Euro 2020
Lead.ro 10 aprilie 2019Ultima șansă. Ăsta e capitolul sub care vor trece cele două meciuri pe care România le are de jucat zilele astea cu Lituania. Dacă dubla asta nu va aduce primele două victorii, atunci naționala masculină va rata un nou turneu final – ultimul campionat european jucat a fost în 1996, iar de la ultimul mondial la care România s-a calificat au trecut deja opt ani.
Învinși cât se poate de clar de Portugalia și Franța, în primele două meciuri din preliminarii, handbaliștii antrenați de Manuel Montoya trebuie să arate o primă reacție joi (ora 18.00), în Sala Polivalentă din Târgoviște, în fața unei echipe a Lituaniei cu care împarte momentan ultima poziție în grupă. Meciul retur e programat duminică.
Fără căpitanul Mihai Popescu (accidentat), cel mai bun handbalist român în ultimii ani, fără extrema Vali Ghionea (retras de la națională) și fără doi dintre cei mai buni jucători din Liga Zimbrilor – centrul Cristian Fenici și interul Alexandru Csepreghi – absenți din motive personale, echipa e cumva forțată să schimbe generațiile.
Și omul despre care se vorbește cel mai mult e coordonatorul Andrei Buzle (19 ani), de la Academia Barcelonei. El este pariul selecționerului Manuel Montoya pentru aceste două meciuri.
„În sportul de echipă, e un lucru normal să se schimbe generațiile. Tot timpul trebuie să existe o balanță între tineri și cei mai experimentați”, a spus Andrei Buzle, cconștient că sunt două meciuri importante, dar optimist că „avem o șansă mai mare de a câștiga primul meci, fiind acasă. Să dăm tot ce putem în primul meci, iar după aceea, în meciul din deplasare, sunt convins că putem să-i batem.”
Antrenorul secund Eliodor Voica este și el conștient de momentul dificil pe care îl traversează handbalul masculin.
„Aceste meciuri sunt cele mai importante meciuri pentru noi. Sunt vitale. Problema nu este de integrare, pentru că toți sunt ambițioși. Ne afectează absența lui Popescu și a lui Sadoveac, accidentați. Lituania a fost mereu o echipă care a pus probleme tuturor. Franța, Portugalia nu au câștigat simplu. Este cel mai important meci și trebuie să facem tot ce depinde de noi ca să-l câștigăm.”
„Va fi greu, dar nici lor nu le va fi ușor cu noi”, a spus și Dan Racoțea, care, la doar 23 de ani, reprezintă și prezentul (jucătorul Wislei Plock este esențial în defensivă), dar și viitorul acestei echipe pe care spaniolul Montoya caută să o treacă la un nivel superior.
Așa cum știi, obiectivul final al acestei echipe este calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 2020. O ispravă ca asta s-ar traduce (ca o consecință) în reașezarea naționalei masculine în plutonul echipelor bune ale handbalui masculin, un contact pierdut pe la jumătatea anilor ’90. (De la ultima medalie internațională, un bronz mondial câștigat în Cehoslovacia, au trecut 28 de ani).
Dar uite că acest drum înapoi e lung și a fost complicat și mai tare de ratările ultimilor ani, când România a căzut în anticamera sportului pe care l-a dominat în anii ’60 și ’70. Cele patru medalii de aur obținute la campionatele mondiale din 1961, 1964, 1970 și 1974 sunt amintiri prețioase, nimic mai mult; la fel și cele patru medalii olimpice, ultima câștigată la Los Angeles, în 1984.
*
La turneul final din Suedia, Austria şi Norvegia se califică primele două clasate din fiecare grupă, dar și cele mai bune patru locuri trei din cele opt grupe. Momentan, România, fără puncte din primele două meciuri, se uită de jos în sus spre Franța și Portugalia, care și-au câștigat ambele jocuri de până acum.
FOTO: Mircea Rosca / www.SportPictures.ro
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni