Înfrângerea asta o să doară: România primește două lovituri pe final, pierde trei puncte mari în Armenia
Andrei Năstase 31 martie 2021Echipa națională a României (se) pierde pe final, primește două goluri în ultimele cinci minute și rămâne fără puncte din deplasarea în Armenia. Această înfrângere cu 3-2 va fi greu de acceptat, mai ales că România revenise foarte bine de la 0-1 la 2-1, înainte ca Pușcas să primească cartonașul roșu din minutul 78. Că golurile cu care Armenia a câștigat au venit din offside și din penalti, asta va face lucrurile și mai dureroase.
După primele trei meciuri din preliminariile Cupei Mondiale din Qatar 2022, România a adunat 3 puncte. Adversarii de azi au deja 9. Tot în grupa noastră, Macedonia de Nord a făcut marea surpriză: 2-1 pe terenul Germaniei, un rezultat care complică și mai mult calculele. Iar Islanda a bătut cu 4-1 în Liechtenstein.
Meciul
Față de meciul cu Germania de duminică, Mirel Rădoi a făcut acum șase schimbări în echipa de start: au ieșit Ovidiu Popescu, Camora, Tănase, Hagi, Mihăilă și Keșeru, au intrat Mogoș, Bancu, Cicâldău, Man, Maxim și Pușcaș. O nouă formulă ofensivă, una care să aibă mai multe șanse pentru a desface apărarea acestei echipe care a surprins Islanda, acum trei zile, într-un 2-0 care a ridicat și mai mult miza acestui meci: învingătoarea ar fi făcut un pas important în lupta pentru locul secund într-o grupă pe care Germania ar trebui să o câștige.
Într-o atmosferă pe care n-am mai văzut-o de multă vreme – cu peste 4.000 de oameni în tribunele stadionului de la Erevan -, armenii au început tare, au presat vreo cinci minute, înainte să fie lăsați fără minge de jucătorii lui Rădoi, îmbrăcați de sus și până jos în alb.
Au urmat două jumătăți de ocazie în primele 10-15 minute, însă cea mai mare șansă a avut-o Armenia, după ce Mogoș a trimis fără să vrea spre casă, Toșca a sărit pe sub minge, iar Karapetyan s-a trezit scăpat singur spre poartă. Noroc că Florin Niță – cel mai bun om al României și cu Germania – s-a întins fantastic pentru a scoate o minge deviată care s-ar fi oprit în plasă.
This is Romania attacking.
Just amazing.
PS: Nita is absolutely brilliant. pic.twitter.com/rJn9WBIIiS— Emanuel Roşu (@Emishor) March 31, 2021
Afară de acțiunea asta, armenii n-au arătat mare lucru în primele 25-30 de minute. România a confiscat mingea (peste 70% posesie la jumătatea primei reprize), a urcat cu fundașii spre centru, dar cele mai multe acțiuni s-au oprit în cele trei linii defensive pe care le-au format adversarii. Abia spre finalul reprizei au mai scos capul de la cutie jucătoii spaniolului Joaquin Caparros, însă asta n-a făcut decât să lase mai mult spațiu pentru echipa României: Pușcaș și Stanciu au avut alte două situații bune, Dennis Man ar fi putut scoate mai multe din curajoasa lui incursiune de pe dreapta, însă scorul a rămas neschimbat.
Până aici, România a fost mai bună. Dar așezarea Armeniei ne-a încurcat, iar cunoscutul Caparros, trecut recent și pe la Sevilla, ne-a dat senzația că a reușit să lege o echipă incomodă. În condițiile astea, un lucru a devenit limpede: va fi nevoie de eforturi speciale pentru a deschide apărarea încăpățânată a Armeniei.
Ceva special a pregătit însă și Caparros, care a făcut trei schimbări încă din startul reprizei secunde; și au fost schimbări ofensive, cu doi atancanți proaspeți, Shaghoyan și Adamyan – vârful lui Hoffenheim în Bundesliga. Cei doi au creat prima fază periculoasă a reprizei, iar armenii au început să se aventureze tot mai des (și mai mulți) spre poarta lui Niță.
Iar armenii au fost premiați pentru îndrăzneala lor în minutul 55, după o contră dusă până la capăt de Spertsyan, mijlocașul intrat pe teren după pauză. Șutul lui l-a atins nefericit pe Toșca, iar Niță n-a putut respinge decât în bara interioară: gol pentru Armenia.
Și n-a lipsit mult pentru ca lucrurile să se complice și mai mult: Niță s-a remarcat din nou, doar câteva minute mai târziu, când a scos cu vârfurile degetelor mingea pe care Adamyan o direcționase discret la bara a doua.
Din fericire, România a răpuns exact la țanc, chiar pe faza următoare, când Cicâldău a avut prezența și reacția perfectă pentru a finaliza, din careul de șase metri, șutul deviat al lui Bancu: 1-1!
Cu 30 de minute rămase de jucat, avântul advers a fost oprit. Au urmat 10 minute de reașezare, cu România urcată mai sus, cu armenii întorși și ei spre apărarea zgârcită din prima repriză.
Pe fondul acestui joc prea multe faze de poartă, un fotbal care a reușit să-i liniștească puțin și pe gălăgioșii suporteri din tribune, cuplul Craiovei a lovit din nou pentru România: Bancu a pătruns frumos pe banda stângă, centrarea lui l-a găsit la bara a doua pe Cicâldău, care a trimis perfect cu capul pentru 2-1.
Ce revenire!, ne-am spus, înainte ca Stanciu și Maxim să-i lase în locul lor pe Tănase și Keșeru. Dar nici n-am avut timp să-i observăm bine pe cei doi, că Pușcaș a primit cartonașul roșu pentru un joc periculos (involuntar) la mijlocul terenului.
Iar ce a urmat a fost de groază.
Armenia a lansat asaltul de final, 15 minute în care echipa României a suferit mult, iar Florin Niță a continuat să se remarce. Au fost două-trei intervenții salvatoare ale portarului Spartei Praga, înainte ca Armenia să egaleze dintr-un offside mic, dar evident: 2-2, minutul 87.
Și nu s-a terminat aici, pentru că Armenia a primit și un penalti în minutul 90, penalti pe care Barseghyan l-a transformat pentru 3-2.
A fost scorul final al unui meci nebun, un joc pe care România l-a dominat, a reușit să-l întoarcă, dar n-a putut să-l ducă până la capăt. E păcat pentru cartonașul roșu primit de Pușcaș, e păcat și de offside-ul de la al doilea lor gol, însă scuzele vor fi subțiri acum. Această înfrângere poate fi o lecție dură, însă până la lucrurile care trebuie învățate de aici ne așteaptă câteva zile de suferință.
**
Campania de calificare pentru Mondialul din Qatar se va relua în toamnă: primul meci va fi în Islanda, pe 2 septembrie. Până atunci, echipa națională a României se va uita cu amărăciune la aceste 3 puncte din primele trei meciuri.
După ce Macedonia de Nord a învins (2-1) o echipă a Germaniei care l-a odihnit doar pe Neuer, grupa noastră e condusă acum de Armenia, cu 9 puncte după primele trei etape. Germania și Macedonia de Nord au câte 6 puncte, Islanda și România au 3.
La CM 2022 se califică direct primul loc din cele 10 grupe, locurile secunde urmând să dispute baraje. Lor li se vor alătura cele mai bune două câștigătoare de grupe din Liga Națiunilor 2020/21. E vorba, desigur, de echipe care nu s-au calificat direct la turneul final și nici nu au intrat deja în play-off. Cele 12 echipe vor forma trei perechi de patru pentru semifinale și finală (decise într-o singură manșă). Iar cele trei câștigătoare vor merge la Cupa Mondială. Simplu, nu? 🙂
***
Echipa de start a României contra Armeniei
Lotul României pentru primele trei meciuri din preliminariile Cupei Mondiale 2022 din Qatar
PORTARI: Florin Niță (Sparta Praga/Cehia, 2/0), David Lazar (Astra, 1/0), Florin Iacob (UTA Arad 0/0)
FUNDAȘI: Vasile Mogoș (Chievo Verona/Italia, 3/0), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena/Grecia, 13/2), Alin Toșca (Gaziantep F.K./Turcia, 23/0), Vlad Chiricheș (Sassuolo/Italia, 59/0), Andrei Burcă (CFR Cluj 4/0), Mario Camora (CFR Cluj 2/0), Ovidiu Popescu (FCSB, 0/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova 17/0)
MIJLOCAȘI: Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 25/2), Alexandru Crețu (NK Maribor/Slovenia, 4/0), Nicolae Stanciu (Slavia Praga/Cehia, 42/10), Ianis Hagi (Glasgow Rangers/Scoția, 14/0), Alexandru Maxim (Gaziantep F.K./Turcia, 44/6), Erik Bicfalvi (FC Ural/Rusia, 6/1), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 0/0), Dennis Man (Parma/Italia, 6/1), Florin Tănase (FCSB, 5/0), Florinel Coman (FCSB, 4/0), Alexandru Cicâldău (Universitatea Craiova, 10/0)
ATACANȚI: Claudiu Keșeru (Ludogoreț/Bulgaria, 40/13), George Pușcaș (Reading/Anglia, 20/8).
Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni