La ultima aruncare: România evită înfrângerea, scoate un punct important cu Austria. Și o câștigă (definitiv) pe Bianca Bazaliu
Andrei Năstase 10 octombrie 2021La ultima aruncare. Așa a obținut România acest egal spectaculos, 33-33 (11-16), de la Viena, în fața unei echipe austriece care a fost la un pas să câștige meciul jucând totul pe o singură carte: atacurile 7 contra 6, fără portar și cu doi pivoți.
Că România nu s-a întors cu mâna goală din Austria, asta i se datorează și Biancăi Bazaliu: cu 11 goluri astăzi, interul lui Podravka tocmai a reușit cel mai bun meci al ei la echipa națională.
După acest egal important, România păstrează mingea în propriul teren: dacă va învinge Austria pe teren propriu anul viitor, această tânără (și în formare) echipă va fi probabil calificată la Campionatul European din 2022.
După primele două jocuri, România are 3 puncte. Grupa e condusă de favorita Danemarca, cu 4 puncte, iar Austria are un singur punct. Ultima clasată, Insulele Feroe va căuta primele puncte la primăvară. Ca de obicei, primele două clasate se vor califica la turneul final (organizat de Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru).
Până acolo, Naționala intră în linie dreaptă cu pregătirile pentru Mondialul din Spania (2-19 decembrie), un turneu care se anunță dificil. Cum altfel să fie fără Cristina Neagu? Însă egalul de azi ne arată că în lipsa Cristinei se poate forma un nucleu nou. Nu e simplu, dar nimeni nu se aștepta să fie. Important e că mai multe jucătoare sunt acum nevoite să facă ele un pas înainte. Bianca Bazaliu pare decisă să-l facă. Nu e singura, dar meciul cu Austria poate fi cel care să-i dea încredere și mai mare că are tot ce îi trebuie pentru a juca – și încă foarte bine – în tricoul României.
Meciul
Startul slab n-a anunțat finalul foarte bun. Pentru că primele minute au adus câteva greșeli tehnice de ambele părți, până când Crina Pintea și Andreea Rotaru și-au dus echipa la 2-0, profitând și de prima intervenție bună a Dacianei Hosu, intrată încă din primul minut în poartă. Austria a egalat repede, însă aceeași Hosu s-a asigurat că România rămâne cu un pas înainte, 3-2, la capătul unor 10 minute mai degrabă prăfuite: multe inexactități, câteva ratări de la șase metri și puține reușite.
Au fost și două eliminări de două minute pentru apărătoarele centrale ale României, Crina Pintea (care, accidentată, nu s-a mai întors în teren) și Anca Polocoșer, dar echipa lui Adi Vasile a rămas, chiar și așa, în fața Austriei.
Până aici, la 4-3, 5-4 și 6-5 pentru România, senzația a fost că vedem un meci-test în care ambele echipe (dar mai ales România) și-au propus să exerseze atacurile din zona centrală. Și numai din zonă centrală. De parcă extremele nici n-ar fi fost pe teren. Dovadă, România a marcat primele sale goluri din extremă după aproape 20 de minute de joc, când Nicoleta Dincă a finalizat bine două contraatacuri iuți.
Și lucrurile s-au schimbat în bine de aici încolo. Golurile Nicoletei au dus România la +3, 9-6 și apoi 10-7 (după o boltă superbă din aceeași extremă stânga), într-o perioadă în care Austria, chinuită și de două eliminări consecutive, s-a clătinat.
Au observat asta și gălăgioșii români din tribune, o mică galerie care a dominat mai mereu fondul sonor al sălii din Viena. Spre satisfacția lor, România s-a distanțat la 13-9, după o fază finalizată excelent de Cristina Laslo. Tot ea a găsit și pasa perfectă pentru Bianca Harabagiu, care a marcat simplu pentru 14-9.
Bianca Elena Harabagiu doesn't panic under pressure and slides it into the Austrian net, nice one! 🇷🇴 #ehfeuro2022
WATCH: https://t.co/UCkCEqn4mf pic.twitter.com/WHdYS48Zar
— EHF EURO (@EHFEURO) October 10, 2021
Până la pauză, Lorena Ostase a reușit și ea două goluri, iar România s-a dus spre vestiare cu un avans important: 16-11.
Ultimele 10-12 minute ale primei reprize au fost mult mai bune pentru echipa lui Adi Vasile, o echipă ajutată, mai ales pe faza de atac, de creativitatea Cristinei Laslo la coordonare.
Însă lucrurile bune arătate în finalul primei reprize s-au pierdut în startul reprizei a doua, când Austria a reușit să egaleze pe 17 în doar șase minute. Acest neanunțat 6-1 din primele minute ale reprizei secunde a venit pe fondul atacurilor 7 contra 6 (cu doi pivoți) pe care Herbert Müller, antrenorul Austriei, le-a cerut de pe margine. Apărarea României n-a găsit răspunsul pentru această schimbare tactică, iar finalizările n-au mai ieșit nici ele. Nici măcar din centru, de acolo de unde Laslo a izbit de două-trei ori bara.
Așa că Austria a profitat și a trecut la conducere, 21-20. Bianca Bazaliu a egalat imediat. Și tot ea a găsit și următoarele două goluri ale României – ambele prin aruncări năprasnice de la distanță -, pentru 23-23, cu ceva mai mult de 15 minute rămase de jucat.
Iritat de reușitele Biancăi, Herbert Müller a luat un time-out și a cerut din nou acele atacuri 7 conra 6 care au schimbat dinamica jocului. Iar tactica a funcționat din nou, cu Austria marcând alte două goluri simple: unul din centru, altul de pe pivot. Pentru România au răspuns Bazaliu și Tănăsie, cu o boltă de toată frumusețea din extremă. Hosu, cu o minge blocată de la șase metri, a dat șansa României să treacă din nou înainte, însă șansa asta n-a fost luată.
Și lucrurile au luat-o rapid la vale: trei goluri consecutive au dus Austria +3, 28-25, cu 10 minute înaintea finalului. Și cu România atacând în inferioritate.
Bazaliu, cu o nouă aruncare superbă, și Hosu, cu o nouă paradă frumoasă, și-au ținut echipa în joc, însă Austria a continuat să atace cu doi pivoți, mizând cu încăpățânare – și cu pricepere – pe cartea câștigătoare. Or cu adversarele finalizând fără greșeală toate aceste atacuri în superioritate, Adi Vasile a fost nevoit să ceară ultimul său time-out pentru a-și reașeza apărarea: doar extrema dreapta are voie să arunce, le-a spus selecționerul jucătoarelor sale. Și de unde au marcat austriecele următorul gol? Exact.
Că nimeni din echipa României n-a cedat la -3, 32-29 în minutul 57, asta e o veste foarte bună. Fără lamentări și fără ezitare, Bazaliu a avut curajul aruncărilor decisive: orice ratare ar fi adus victoria Austriei, dar Bianca n-a ratat. Interul lui Podravka a marcat golurile prin care România a scăpat neînvinsă de Austria, ultimul în chiar ultimele secunde.
S-a terminat egal, 33-33, un rezultat care-i lasă pe suporterii echipei naționale cu sentimente amestecate: pe de-o parte, e enervant să scapi victoria după ce ai condus cu cinci goluri la pauză; de cealaltă parte, e important că echipa n-a căzut. Că tinerele jucătoare ale României – fără Cristina Neagu, fără Eliza Buceschi și cu Crina Pintea jucată doar în primele câteva minute – au reușit să repare în atac necazurile pe care Austria ni le-a pricinuit în apărare.
Ce va face echipa României data viitoare când o adversară se va folosi de atacurile 7 contra 6? E o întrebare la care Adi Vasile va căuta să răspundă cât se poate de repede. Mai ales că până la Campionatul Mondial din Spania nu mai e mult.
*
Într-un format extins, cu 32 de echipe împărțite în opt grupe de câte patru, Mondialul din Spania (2-19 decembrie) va fi găzduit în patru localități: Castellón de la Plana (Castellón), Granollers, Lliria și Torrevieja.
România joacă în Grupa C, alături de Norvegia, Kazahztan și Iran.
Naționala antrenată de Adrian Vasile are toate șansele să se califice în grupele principale (Main Round), fază în care lucrurile se complică: Olanda și Suedia vor ajunge probabil în grupa României.
Așadar, pentru calificarea în sferturile de finală, o echipă a României fără Cristina Neagu va trebui să termine în primele două o grupă în care Norvegia, Olanda și Suedia – trei dintre cele mai în formă echipe europene – vor porni cu șanse mai bune.
Uite cum arată grupele CM:
🇪🇸 ¡Estas son las 𝟑𝟐 𝐬𝐞𝐥𝐞𝐜𝐜𝐢𝐨𝐧𝐞𝐬 que disputarán el Mundial 2021!📝
🇬🇧 Groups complete! These 𝟑𝟐 𝐍𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐓𝐞𝐚𝐦𝐬 will play the Women's WCh Spain'21!
📆 1-19 Diciembre/December
📌 @granollers @TorreviejaAyto @AjuntCastello @aytolliria#SheLovesHandball pic.twitter.com/miycRrvfJI— Women's Handball WCh Spain 2021 (@SheLOVsHandball) October 10, 2021
Lotul României pentru meciurile cu Insulele Feroe și Austria
Iulia Dumnaska – HC Podravka, Daciana Hosu – SCM Rm Vâlcea, Elena Șerban – HC Dunărea Brăila, Nicoleta Dincă – CS Gloria 2018 BN, Ana Maria Iuganu – CS Gloria 2018, BN, Anca Polocoșer – CS Minaur Baia Mare, Sorina Tîrcă – CS Rapid București, Bianca Harabagiu – SCM Gloria Buzău, Bianca Bazaliu – HC Podravka, Andreea Rotaru – SCM Gloria Buzău, Cristina Laslo – CS Minuaur Baia Mare, Ana Maria Drăguț – SCM Gloria Buzău, Alina Ilie – SCM Gloria Buzău, Sonia Seraficeanu – CS Gloria 2018 BN, Oana Borș – CS Minuar Baia Mare, Crina Pintea – ETO Audi Gyor, Lorena Ostase – CSM Slatina, Alexandra Subțirică – Iovănescu, Mădălina Zamfirescu, Alicia Gogîrlă – CSM București.
Fotografie de Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni