Laura Coman încheie anul cu „Excelent”, trage la nivel de record mondial și așteaptă cu mare încredere anul Olimpiadei de la Tokyo
Ciprian Rus 12 decembrie 2019„Samuraiul” Laura Coman încheie cu două medalii de aur, la individual și la mixt, un an 2019 de excepție. A fost un an în care Laura a câștigat Campionatul European, a bătut recordul continental și este clasată pe locul 1 în Europa la disciplina sa, 10 metri pușcă aer comprimat.
În Serbia, la Grand Prix-ul de tir de la Belgrad, o competiție devenită obișnuință pentru sportivii români în ultimii ani, Laura Coman a câștigat aurul în ambele probe la care a participat, și la individual feminin, și la mixt, alături de fostul campion olimpic Alin Moldoveanu.
În finala individuală, Laura a tras 252,9 puncte, record mondial egalat, dar neomologat, din cauza faptului că a fost obținut la o competiție de nivel Grand Prix. De asemenea, dacă rezultatele de la Belgrad ar fi fost omologate, Laura ar fi doborât și două recorduri europene!
„Am încheiat anul cu calificativul <<Excelent>>, cu trageri de record mondial și european, dacă ar fi fost un Mondial sau o etapă de Cupă Mondială și s-ar fi omologat rezultatele ar fi fost chiar <<Wow!>>. Rezultatele astea îmi demonstrează că facem lucrurile bine și că suntem în cărți pentru medalii la orice concurs. Mă bucură, însă, mai mult decât medaliile, faptul că mă autodepășesc în lupta cu mine însămi, asta e cel mai important. E de departe cel mai bun an al meu, simt că m-am maturizat foarte mult”, ne-a povestit Laura.
Deja calificată la Jocurile Olimpice, Laura Coman le ține pumnii anul viitor colegilor Roxana Sidi și partenerului ei din proba de mixt, Alin Moldoveanu: ambii mai au câteva șanse să prindă un loc la Tokyo 2020. În ce o privește, Laura – care e o sportivă cu totul specială – așteaptă Jocurile fără emoții.
„Văd Jocurile Olimpice ca pe un simplu antrenament în care vreau să mă autodepășesc. Asta fac zi de zi la sală, lupt cu mine și cu limitele mele, asta o să fac și la Tokyo, o să încerc să mă autodepășesc, să fiu versiunea mea cea mai bună. Nu promit medalii, totul depinde acolo de o zi, de o oră, dar voi încerca să fiu cea mai bună în ziua aceea și în ora aceea. O să trag fiecare foc în așa fel încât, la final de concurs, să nu am nici un regret, că va fi medalie, că nu va fi”, explică Laura.
Cât privește emoțiile, spune că, cel puțin anul, nu le simte deloc. „Va fi prima Olimpiadă din viața mea, cine știe, poate voi avea și eu emoții, că nu sunt chiar din fier. Deși, experiența ultimilor ani mă face să cred că am evoluat foarte mult în controlul emoțiilor în condiții de concurs. Vom vedea cum va fi, deocamdată trăiesc prezentul și mă bucur de fiecare foc, de fiecare antrenament pe care îl fac în drumul spre Tokyo 2020”.
*
Sportivii români calificați deja la Jocurile Olimpice de la Tokyo
Atletism (5): Florentina Iuşco (săritura în lungime), Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului);
Canotaj (18): patru rame masculin, dublu vâsle feminin – categorie uşoară, patru rame feminin, dublu vâsle masculin, dublu vâsle feminin, dublu rame feminin, dublu rame masculin;
Baschet (4): echipa națională feminină de 3×3
Ciclism (2): Vlad Dascălu (mountain bike), dar și un alt sportiv pe care Federația îl va alege pentru proba pe șosea;
Fotbal (18): echipa naţională olimpică;
Gimnastică artistică (2): Maria Holbură (individual compus), Marian Drăgulescu (sărituri);
Înot (2): Robert Glinţă (100 m spate), Daniel Martin (100 m spate);
Kaiac-canoe (2): canoe-2 masculin pe 1.000 m;
Lupte (1): Alina Vuc (cat. 50 kg);
Tir sportiv (1): Laura Coman (puşcă aer comprimat 10 m).
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni