Lecție de organizare: CFR Cluj câștigă, „a la Dan Petrescu”, pe teren, dar meciul era, de fapt, decis de la întocmirea foilor tehnice
Ciprian Rus 14 iunie 2020CFR Cluj câștigă (1-0) derbiul revenirii cu FCSB, se distanțează la 7 puncte de principala rivală și face un mare pas către titlu. Uite primele idei după meci.
*
Întins de multe ori, chiar dacă nu la limita miracolelor, Arlauskis are un mare merit în victoria CFR-ului împotriva marii rivale, FCSB, la reluarea Ligii 1. Răbdător și atent, într-un flanc în care adversarul Denis Man a fost într-o dispoziție excelentă de joc, căpitanul Camora a avut un rol important în succesul din Gruia. Impasibilii fundași centrali Vinicius și Burcă s-au încărcat, parcă, din coloana sonoră a turului infernal cu Sevilla pentru a se concetra în fazele de apărare imediată. La primul duel după o lungă pauză, Bordeianu a alergat cât pentru două jocuri. Pe lângă efortul deja obișnuit, Djokovic și Deac și-au arătat experiența și viclenia la faza autogolului care a decis rezultatul final. Dan Petrescu ne-a reamintit cum se câștigă meciurile-cheie.
„Meciul” rezervelor
Și totuși, uitându-ne la meci, am trăit cu senzația că totul a fost decis înainte să înceapă, când s-au împărțit presei foile de joc. Într-un context în care sunt acceptate cinci schimbări în timpul meciului, FCSB s-a prezentat în Gruia, unde era obligată să câștige ca să se apropie de liderul CFR, cu o bancă de rezerve formată din R. Udrea, Miron, Moruțan, Ad. Petre, Vînă, C. Dumitru, Perianu, Pandele, Ad. Niță. Cinci tineri fără pic de experiență în meciuri de acest calibru – nu că Moruțan sau Petre ar fi avut și ei prea mare experiență – contra unei bănci formate din Hindrich, Manea, Cestor, Aurelio, Chipciu, Păun, Petrila, Rondon, Traore. O nouă mostră a lipsei de organizare sportivă la un club cu pretenții și cu bani precum FCSB.
Cu apărarea improvizată – Vlad e titular de conjunctură în poartă, Nelelcu nu joacă pe postul lui favorit, iar Popescu a fost forțat fundaș stânga, prima oară în carieră, de accidentările obișnuiților postului – și fără un număr 9 în teren, tot greul unei victorii obligatorii pentru FCSB a stat în cârca câtorva jucăori: Coman, Man și Tănase. Mai cu seamă primii doi au arătat inițiativă și idei, dar asta nu a fost suficient în fața unei trupe compacte și omogene precum CFR Cluj, care s-a ridicat după fiecare perioadă mai slabă și care a profitat la maximum de naivitatea și lipsa de experiență a oaspeților.
7 puncte peste adversari
CFR a început meciul stăpână pe ea, a marcat destul de repede, după ce ratase golul sezonului prin Omrani, la o fază spectaculoasă a tânărului Itu. De marcat, avea să marcheze repede, cum îi convine lui Dan Petrescu, după o stângăcie a lui Ovidiu Popescu, la un corner bătut rapid, în stil Liverpool, de Deac și Djokovic.
FCSB a avut două perioade bune de joc în meci, 10 minute în prima parte și 10 minute în a doua, dar Arlauskis și apărarea sa au fost mereu la post. Cu trecerea timpului și cu fiecare schimbare, CFR a părut tot mai relaxată, în vreme ce dincolo niciuna dintre înlocuiri nu a adus vreun plus în teren. CFR Cluj a trecut la 7 puncte peste FCSB și Craiova (un meci mai puțin), care vine, la rându-i, în Gruia peste două etape, ocazie cu care titlul s-ar putea tranșa definitiv.
Un derbi cu nerv și cu nervi
În ciuda perioadei lungi de întrerupere, cele două pretendente la titlu au arătat bine din punct de vedere fizic. Ambele echipe au alergat până la epuizare, lipsa pregătirii văzându-se mai degrabă în relațiile de joc. Într-un meci cu destule aproximări, CFR, care știe să joace mai bine „mingea a doua”, a fost, iarăși, avantajată.
Partida de la Cluj nu a fost lipsită nici de accidentări – trei jucători au părăsit terenul loviți, Nelelcu, se pare, grav – consecință probabilă a revenirii precipitate în competiție. Au fost și destule contre dure, taxate de multe cartonașe galbene.
CFR Cluj – FCSB 1-0
A marcat: Popescu (’23, a.g.)
CFR Cluj: Arlauskis – Susic, Vinicius, Burcă, Camora – Itu, Bordeianu, Djokovic – Deac, Omrani, Costache
Rezerve: Hindrich- Cr. Manea, Cestor, Aurelio, Chipciu, Ad. Păun, Petrila, Rondon, Traore
Antrenor: Dan Petrescu
FCSB: Vlad – Crețu, Planic, Nedelcu, Ov. Popescu – Oaidă, Filip, Olaru – Man, Fl. Tănase, Fl. Coman
Rezerve: R. Udrea, Miron, Moruțan, Ad. Petre, Vînă, C. Dumitru, Perianu, Pandele, Ad. Niță
Antrenor: Bogdan Argeș Vintilă
Foto: Paul Ursachi / SportPictures