„Puterea nu vine din victorii. Îți extragi forța din luptă, din trudă. Când dai de greu și refuzi să te predai, atunci devii mai puternic.“
Târziu în noapte, după cel mai puternic meci al actualei ediții, Campionatul Mondial de fotbal feminin a pierdut o echipă pe cinste, Brazilia, și o campioană imensă: Marta. Nu sunt multe sportive care să aibă o poveste mai frumoasă decât a ei. Și nu sunt multe campioane care, după o înfrângere dramatică în probabil ultimul lor meci la o cupă mondială, să găsească puterea unui mesaj cu totul special pentru fetele care trebuie să ridice împreună acest sport.
„E vorba despre a vrea mai mult de la tine. Despre a te antrena mai mult. Despre a te îngriji mai bine. E despre a fi gata să joci și cele 30 de minute de prelungiri. Asta le cer fetelor (care vin din urmă). Pentru că nu vom avea o Formiga mereu. Nu vom avea o Marta mereu. Nu vom avea o Cristiane. Fotbalul feminin are nevoie de voi pentru a supraviețui. Gândiți-vă la asta. Prețuiți-l mai mult. Plângeți la început, pentru a putea zâmbi la final.”
Meciul dintre Franța și Brazilia, câștigat de gazde în prelungiri, 2-1, a fost cel mai vizionat meci de fotbal feminin din istorie și cel mai urmărit eveniment al anului pe TF1: a adunat aproape 11 milioane de telespectatori pe TF1. Alți aproape 1,5 milioane de oameni s-au uitat pe Canal+.
Actuala ediție a Cupei Mondiale e și cea mai populară din istoria unui fotbal feminin care continuă să se dezvolte cu repeziciune, împins de la spate și de sportive ca Marta, Ada Hegerberg, Alex Morgan și altele ca ele, în tot mai multe țări.
Până aici, Statele Unite, care joacă luni seară (ora 19.00) contra Spaniei, pentru un loc în sferturile de finală, arată bine. Franța, care va juca cu câștigătoarea dintre cele două, arată și ea bine. La fel Germania, Norvegia și Anglia, care se întâlnesc între ele în sferturi.
Citește și preview-ul nostru pentru Cupa Mondială din Franța
La noi, Ioana Bortan a câștigat recent al nouălea titlu consecutiv cu U Olimpia Cluj, primul ei succes ca antrenoare. Și ea are o poveste inspirațională: „Dorința mea a fost mai presus de orice, eu respiram prin fotbal”, ne-a spus într-un interviu recent.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni