Lider în clasament, lider la transferuri: Craiova ia în serios lupta la titlu, merge fără greș, FCSB și CFR țin cu greu trena
Ciprian Rus 7 octombrie 2020După două derbiuri jucate în ultima etapă – un spectaculos FCSB 3 – 2 Dinamo și un foarte disputat Viitorul 1 – 1 CFR, Liga 1 și-a luat o pauză de câteva zile, lăsând loc pentru programul primelor reprezentative, acolo unde competiția internă a dat destule soluții pentru selecționerul Mirel Rădoi, în vederea barajului cu Islanda și pentru meciul de Liga Națiunilor cu Norvegia și Austria.
Dar, chiar dacă etapa s-a terminat, ecourile ei încă mai sunt vii, mai ales vociferările pe seama greșelilor de arbitraj care au marcat ambele meciuri-vedetă din etapa a VI-a. Cea mai flangrantă eroare s-a întâmplat la derbiul FCSB – Dinamo, o partidă echilibrată, între o trupă aflată încă în „convalescență” după probleme cu COVID-ul, FCSB, și una care abia capătă identitate, după infuzia de bani și transferurile pe bandă rulantă de la Dinamo. La 2-2, când jocul era pe muchie de cuțit, centralul partidei a dat un penalti inexistent, plus eliminare, în detrimentul lui Dinamo, care avea să și piardă cu 2-3.
Și în celălalt meci interesant al etapei, Viitorul – CFR, au fost obiecții legate de arbitraj, tot la faze petrecute în careu. S-a terminat, până la urmă, 1-1, după ce gazdele au condus din startul meciului, iar campioana a avut câteva mari ratări pe final de meci.
De rezultatul de la Ovidiu profită cel mai mult Craiova, cu șase victorii din șase meciuri, lider detașat în clasament, urmată , surprinzător, de FCSB, și apoi, tot cu 12 puncte, de CFR Cluj (fără înfrângere până acum). Pe locurile de „play-off” și-au făcut loc după echipe cu emoții de retrogradare în sezonul trecut, Voluntari și Hermannstadt, în vreme ce pe ultimele locuri se găsesc nume cu greutate, precum Astra, Dinamo și Viitorul.
Ultimele întăriri
Craiova își arată în acest început de sezon ambițiile pentru lupta la campionat nu doar pe teren, ci și prin felul în care se mișcă pe piața transferurilor. L-a dat pe talentatul Valentin Mihăilă la Parma pentru o sumă record, 8,5 milioane de euro, dar a adus în loc nu mai puțin de patru jucători – pe Reagy Ofosu (extremă, 29 de ani) de la FC Botoșani, pe tânărul George Cîmpanu (mijlocaș central, 19 ani), tot de la Botoșani, pe căpitanul lui FC Voluntari, Mihai Căpățână (mijlocaș central, 24 de ani) și pe Ivan Mamut (atacant central, 23 de ani), din liga secundă croată, de la Zapresici.
Nici CFR nu a stat cu mâinile în sân. Chiar dacă Dan Petrescu ceruse trei transferuri pentru a putea juca pe toate cele trei fronturi, conducerea a adus doar doi jucători, pe internaționalul Iasmin Latovlevici (fundaș stânga, 34 de ani) și pe Nicolae Carnat (extremă, 22 de ani), un jucător eligil U21, cu evoluții foarte bune la Sepsi.
La rândul său, Dinamo a continuat seria transferurilor interesante și în ultima zi de „mercato”, prin aducerea lui Andrei Radu (fundaș stânga, 24 de ani) de la CFR, a lui Abdoulaye Ba (fundaș central, 29 de ani) de ala Rayo Vallecano și a lui Aleix Garcia (mijlocaș central, 23 de ani) de la Manchester City.
După ce l-a pierdut pe Denis Alibec, plecat, în fine, în Turcia, după multe parlamentări, Astra i-a adus pe Mattia Montini (atacant, 28 de ani) și pe Dario Canadjija (închizător, 26 de ani).
Cu gândul la Națională
Liga 1 dă 9 jucători la lotul mare, în vederea duelurilor tari care urmează zilele acestea (semifinala „play-off”-ului Euro 2021, Islanda – România, pe 8 octombrie, respectiv meciurile din Liga Națiunilor, Norvegia – România, pe 11 octombrie, și România – Austria, pe 14 octombrie): David Lazar (Astra), Cristi Manea (CFR Cluj), Andrei Burcă (CFR Cluj), Mihai Bălașa (Craiova), Nicușor Bancu (Craiova), Mario Camora (CFR Cluj), Alexandru Cicâldău (Craiova, 7/0), Gabriel Iancu (Viitorul), Ciprian Deac (CFR Cluj). „Duelul” e câștigat, aici, de CFR Cluj, care dă patru jucători, față de 3, câți dă Craiova.
La U21, care joacă pe 9 octombrie cu Ucraina, în deplasare, iar pe 13 octombrie acasă, la Giurgiu, cu Malta, în preliminariile Euro 2021, grosul lotului selecționat de Adrian Mutu provine din Liga 1: Andrei Vlad (FCSB), Teodor Axinte (Politehnica Iași), Marian Aioani (Chindia Târgoviște); Denis Haruț (FC Botoșani), Ștefan Vlădoiu (Universitatea Craiova), Andrei Chindriș (FC Botoșani), Virgil Ghiță (FC Viitorul), Radu Boboc (FC Viitorul), Raul Opruț (Hermannstadt); Cătălin Itu (CFR Cluj), Andrei Ciobanu (FC Viitorul), Darius Olaru (FCSB), Ion Gheorghe (FC Voluntari), Alexandru Mățan (FC Viitorul), Claudiu Petrila (Sepsi), George Cîmpanu (FC Botoșani); George Ganea (FC Viitorul), Valentin Costache (CFR Cluj).
Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni