Când s-au stabilit echipele pentru „play-off”, calculele suspicioase erau deja făcute, iar sferele de influență în lupta pentru titlu, clar delimitate: Craiova, neutră și cu interes direct de titlu, așteptându-i, ca de obicei, „la colț”, pe cei de la FCSB, în caz că îi pot încurca; CFR și Sepsi, mână în mână – mari interese ardelenești la mijloc! – și, în fine, FCSB cu doi ași în mânecă, FC Botoșani, respectiv vecinii de la Academica Clinceni.
Vestea cea mai bună după disputarea a mai bine de o treime din meciurile de „play-off” e că multe dintre teoriile vehiculate în jurul Ligii 1 au fost, din nou, infirmate flagrant de realitate. Da, mai ales în acest sezon, nivelul „play-off”-ului este mult mai slab decât ne-am fi așteptat – iar asta e o discuție distinctă. Dar măcar avem argumente serioase că meciurile nu se rezolvă la cine târzii și retrase, sau la pachet cu transferurile unor jucători între echipele de top.
Victoria lui Sepsi în deplasarea de la Cluj și egalul scos de Clinceni cu FCSB înseamnă două lucruri: 1) au un impact masiv în clasament și în revigorarea interesului pentru „play-off” cu trei etape înainte de final; 2) sunt un semn de normalitate și o promisiune că, pe lângă Craiova, FCSB și CFR Cluj avem și alte echipe ambițioase – Sepsi e deja mai mult o certitudine – și jucători care înțeleg să își vadă de jocul lor și nu de eventuale jocuri de culise.
Efectul tribunei schimbă „regulile jocului”
Cu trei etape rămase, singura concluzie limpede e ieșirea Craiovei din lupta pentru titlu (adăugând și promovarea FC U Craiova 1948, nu-i o săptămână bună pentru CSU).
Oltenii sunt la 7 puncte de FCSB și la 8 de CFR, imposibil de remontat cu doar 9 puncte rămase în joc, chiar dacă la mijloc sunt meciuri directe între contracandidate. Scoasă din ecuația locului 1, Craiova are mai degrabă de tras tare pentru locul 3, căci Sepsi e doar la 1 punct în spate! Cum patru din șase echipe sunt ahtiate după puncte, ne așteaptă un final încins de sezon.
Iar ingredientul care poate influența decisiv competiția – și, sperăm, și spectacolul din teren – este recent anunțata decizie de relexare a măsurilor de combatere a pandemiei și permitere a accesului suporterilor pe stadion. Cu spectatori în tribune, meciul – foarte probabil decisiv – din ultima etapă dintre CFR și FCSB, disputat la Cluj, poate fi un ajutor nesperat pentru campionii en-titre, dar și un „efect special” pentru spectacolul în sine, după 1 an și jumătate de fotbal jucat cu tribunele goale.
Favoritele, în cădere liberă
În fine, să revenim la fotbalul jucat pe teren: ca niciodată de când Liga 1 se joacă în format „play-out” – „play-off”, aveam trei candidate cu șanse mari la campionat și ne așteptam la un spectacol pe cinste. Când colo, toate cele trei favorite au intrat în „play-off” fie într-o formă deplorabilă, fie cu loturile decimate de accidentări, fie cu ambele variante.
Nici o mirare că liniile de clasament arată ca la niște echipe de mijlocul clasamentului: Craiova are trei înfrângeri consecutive în ultimele patru meciuri, în CFR alternează victoriile cu un egal și o înfrângere, în vreme ce FCSB alternează egalurile cu câte o victorie și o înfrângere.
Deși a câștigat meciurile mari, cu CFR, la Cluj, și cu FCSB acasă, Craiova a pierdut puncte cu duiumul în fața unor adversari mai slab cotați și lasă impresia unei trupe plină de incertitudini sub conducerea lui Marinos Ouzounidis.
La rândul său, puternica trupă a CFR-ului pare să plătească tribut unei serii incredibile de succese în campionat, dar și uzurii unora dintre jucătorii de bază. Nici Edi Iordănescu nu pare a fi motivatorul cu care echipa se obișnuise – în persoana rigidului Dan Petrescu – în momentele-cheie ale campionatului.
Cu un lot mai echilibrat, cu 1 punct în plus în clasament, cu avantaj la egalitatea cu FCSB („roș-albaștrii” au avut avantaj la înjumătățirea punctelor după sezonul regulat), cei de la CFR par, totuși, favoriți, cu atât mai mult cu cât joacă acasă ultimul meci al „play-off”-ului, cu FCSB.
Cât despre FCSB, aceeași degringoladă din ultimii ani: echipa intră, invariabil, fără soluții pe mai multe posturi tocmai când e miza mai mare. Iar ingerințele patronale în munca antreorului principal nu mai miră deja pe nimeni…
*
„Știți cum se zice, nu trebuie să înoți mai repede decât rechinul care te urmărește, doar mai repede decât colegul de scuba diving”: în cinismul ei, afirmația lui Edi Iordănescu de la ultima conferință de presă spune totul despre situația la zi din Liga 1. Nu ne mai măsură cu „rechinii” – și-apoi ne mirăm cât de greu scoatem capul la suprafață în Europa – ne mulțumim doar ca partenerul de „scuba” să fie cu oxigenul pe terminate.
Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures