Liga Națiunilor s-a întors, România are parte de o grupă accesibilă în Liga B și poate visa la promovare
Ciprian Rus 3 martie 2020UPDATE:
România va juca cu Austria, Norvegia și Irlanda de Nord în Grupa 1 a Ligii B în noua ediție a Ligii Națiunilor. O grupă accesibilă, mai aproape de grupa ideală decât de o grupă infernală, care ne șanse să luptăm chiar pentru accederea în Liga A.
*
Liga Națiunilor, formatul gândit de UEFA să înlocuiască programul meciurilor amicale dintre preliminarii și turneele finale și să dea mai multă miză jocurilor inter-țări, se pregătește pentru a doua sa ediție. Competiția a cărei primă ediție a fost câștigată de Portuglia (mai ținea cineva minte câștigătoarea?) vine cu câteva schimbări, concentrând primele trei ligi, din care vor face parte 16 echipe, în detrimentul celei din urmă, unde rămân doar șapte formații.
Schimbarea de format îi profită cel mai mult României, care „promovează” în Liga B, chiar pe ultimul loc din urna a patra, fără să-și fi câștigat grupa de anul trecut. După cum știi, România a terminat pe locul 2, în spatele Serbiei, anul trecut, dar rezultatele obținute sub comanda lui Cosmin Contra și formatul acestei competiții ne-au dat șansa de a juca, la finele acestei luni, barajul pentru ocuparea, in extremis, a unui loc la Euro 2020.
🧐🧐🧐 pic.twitter.com/KzBqImoEVD
— UEFA Nations League (@EURO2020) March 2, 2020
Și această a doua ediție a Ligii Națiunilor poate reprezenta o portiță de scăpare spre Mondialul din 2022. La CM din Qatar, Europa va avea 13 reprezentante. Câștigătoarele celor 10 grupe din preliminarii se califică automat la Mondialul 2022. Pentru restul de trei locuri vor lupta cele 10 ocupante ale locurilor secunde din preliminarii împreună cu primele două cel mai bine clasate din Liga Națiunilor; evident, aceste două echipe vor fi altele decât cele 20 de naționale clasate pe locurile 1 și 2 în grupele preliminare. Cele 12 formații vor juca șase semifinale și apoi trei finale, toate în câte o singură manșă.
Șansele mici de accedere la Mondial prin Liga Națiunilor fac ca interesul cel mai mare să fie pentru promovarea într-o ligă superioară, respectiv pentru câștigarea trofeului, în cazul echipelor din primul eșalon valoric. Iar pentru asta contează foarte mult grupele decise la tragerea la sorți găzduită marți seară (ora 19.00) de Amsterdam.
Aflată în urna a patra valorică din Liga B, România poate prinde o grupă complicată, cu Rusia, Serbia și Turcia, sau o grupă mai accesibilă, cu Cehia, Finlanda și Irlanda de Nord. În orice variantă, România are posibilitatea să joace cu echipe de valoare apropiată cu a sa, or tocmai asta e ideea care a stat la baza acestui format.
Câştigătoarele grupelor din Liga A vor participa la turneul final al Ligii Naţiunilor, în iunie 2021. Câştigătoarele grupelor din Ligile B, C şi D vor promova în divizia superioară, în vreme ce ultimele clasate în Ligile A şi B vor retrograda în divizia inferioară. Întrucât în Liga D sunt doar două grupe, echipele retrogradate din Liga C vor fi stabilite în urma unui „play-out”, în martie 2022.
Ligile și urnele valorice ale Ligii Națiunilor 2020/2021
LIGA A
Urna 1:
Portugalia
Olanda
Anglia
Elveția
Urna 2:
Belgia
Franța
Spania
Italia
Urna 3:
Bosnia-Herțegovina
Ucraina
Danemarca
Suedia
Urna 4:
Croația
Polonia
Germania
Islanda
LIGA B
Urna 1:
Rusia
Austria
Țara Galilor
Cehia
Urna 2:
Scoția,
Norvegia
Serbia
Finlanda
Urna 3:
Slovacia
Turcia
Irlanda
Irlanda de Nord
Urna 4:
Bulgaria
Israel
Ungaria
România
LIGA C
Urna 1:
Grecia
Albania
Muntenegru
Georgia
Urna 2:
Macedonia de Nord
Kosovo
Belarus
Cipru
Urna 3:
Estonia
Slovenia
Lituania
Luxemburg
Urna 4:
Armenia
Azerbaidjan
Kazahstan
Moldova
LIGA D
Urna 1:
Gibraltar
Feroe
Letonia
Liechtenstein
Urna 2:
Andorra
Malta
San Marino
Programul Ligii Națiunilor 2020/2021
Etapa 1: 3-5 septembrie 2020
Etapa 2: 6-8 septembrie 2020
Etapa 3: 8-10 octombrie 2020
Etapa 4: 11-13 octombrie 2020
Etapa 5: 12-14 noiembrie 2020
Etapa 6: 15-17 noiembrie 2020
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni