Messi îl întrece pe Iniesta, Barcelona începe sezonul cu încă un trofeu: o supercupă ceva mai altfel împotriva Sevillei. Iată ce-i de reținut de aici

Danny Coposescu 13 august 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Adevărul e că supercupa Spaniei a avut mereu un statut curios: argintărie în toată regula dacă o câștigi, doar un amical glorificat dacă o pierzi. Cel puțin așa a fost cât timp s-a folosit modelul tur-retur și meciul era recunoscut oficial. Dar federația condusă de Luis Rubiales (RFEF), unul dintre personajele principale ale telenovelei iberice la Mondiale, s-a hotărât să „împrospăteze‟ puțin formatul – și expunerea brandului. Așa se face că întâlnirea dintre Barcelona și Sevilla s-a jucat în Maroc, la Tanger, cu titlul declarat de „amistoso‟, o decizie curioasă prin care RFEF și-a devalorizat una din propriile competiții, scoțând-o din sărite pe Sevilla. Până la urmă, a fost doar una dintre schimbările care o să ajungă rapid subiect de discuție sezonul ăsta.

Barcelona 2-1 Sevilla

Când campionatul nici n-a apucat să înceapă și se pune deja de-un scandal, s-ar putea să urmeze nouă luni foarte lungi. Revoltată de permutațiile oficialilor, Sevilla a reclamat vehement un presupus avantaj pe care l-a avut Barça. Într-un amical, nu se aplică restricțiile obișnuite care nu permit selecționarea a mai mult de trei jucători din afara EU. Valverde a primit deci undă verde să-și folosească toată colecția de sud-americani, ceea ce i-a făcut pe adversari să amenințe cu neprezentarea.

Până la urmă, andaluzii au tăcut mâlc când au aflat că Philippe Coutinho are acum și pașaport portughez, ceea ce a înlăturat orice potențial conflict. Cam același efect l-a avut și sistemul VAR, de acum prezent și în Spania. Reușita lui Sarabia, după o cursă de minune a lui Muriel, ar fi fost anulată incorect pentru ofsaid, dacă asistenții video nu corectau prompt eroarea arbitrului. Nu și pe cea a fundașului Clement Lenglet, adus de catalani de la Sevilla, dar întors pe dos de foștii colegi la acea fază.

Asta a declanșat un asediu la poarta lui Tomas Vaclik, care a salvat în repetate rânduri în fața lui Messi și Suarez. Dar tot argentinianul a avut ultimul cuvânt în prima repriză, după ce lovitura liberă bătută de el a dus direct la golul egalizator al lui Pique. De fapt, fundașii Barçei s-au descurcat mult mai bine în careul opus, dacă e să ne luăm după cele două ocazii enorme pe care le-a mai avut Sevilla înainte și după pauză, când Franco Vazquez a lovit transversala.

Însă vestea bună pentru campioană e că Ousmane Dembele pare hotărât să facă uitat un prim sezon nereușit pe Camp Nou. Întors cu o medalie în jurul gâtului din Rusia, francezul ne-a amintit – cu un șut imparabil în minutul 78 – de ce s-a plătit un sac de bani pentru el. „Ne facem speranțe mari pentru el. Vrem să facă un pas înainte, pentru că e încă tânăr și mai are multe de învățat,‟ a spus Valverde despre omul decisiv al confruntării.

Am fi auzit altfel de declarații dacă Ben Yedder n-ar fi avut o zi de naștere de groază. Atacantul s-a trezit pus față în față cu o șansă nesperată, când Aleix Vidal, întors în tricoul alb-roșu după perioada nefericită de la Barcelona, s-a revanșat provocând un penalti în prelungiri. Însă Marc Andre ter Stegen a ghicit colțul și echipa sa a putut răsufla ușurată.

Supercupa asta înseamnă mult pentru Leo Messi, care tocmai l-a depășit pe Andres Iniesta – de la care a moștenit banderola de căpitan – în topul listei celor mai decorați oameni din istoria clubului. Încearcă să-i spui lui că a fost doar un amical.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories