Mihai Covaliu: „Gimnastica a arătat că poate. Nu ne convine decizia, dar întâi să vedem argumentele și după aia să ne dăm cu părerea. Nu putem întâi să aruncăm cu piatra și după aia să ne cerem scuze”
Ciprian Rus 5 august 2024Corespondență Lead.ro de la Paris
Mihai Covaliu, președintele COSR, a văzut din Arena Bercy finala la sol, înainte să plece spre concursul de lupte. Ne-a spus că e dezamăgit pentru situația în care s-au găsit Ana Bărbosu și Sabrina Voinea, dar că există elemente tehnice care susțin deciziile arbitrelor.
„Nadia (Comăneci) a fost și a vorbit cu membrele comisiei de arbitraj și sunt, într-adevăr, elemente tehnice care stau în sprijinul acestor decizii: unu, în faptul că nouă ne-au respins contestația, pentru că există probe că Sabrina ar fi călcat cu călcâiul linia și ar fi depășit. Noi nu am văzut ce au văzut abitrele, care erau chiar acolo lângă sol și, vă dați seama, în gimnastică, de altfel și în toate sporturile, la ora actuală proba video este susținută de imagini, după aceea sunt fotografiile care se fac pe fiecare cadru. Adică, din punct de vedere tehnic, există suportul necesar în argumentarea luării unei decizii.”
Despre reacțiile oamenilor din țară, spune că „nu doar în țară a luat foc, ci și lumea din sală. Eu vă spun că am fost în sală, ne-am bucurat de medalia de bronz, după aceea a venit acest verdict că nu ne-a fost aprobată această contestație pentru Sabrina: sala huiduia. Dar după aceea am aflat că se susține prin argumente tehnice și probe, inclusiv foto-video. Și după aceea a venit exercițiul americancei, cu nota care ne plasa pe poziția a treia și aveam medalia de bronz, contestația echipei Statelor Unite, aprobarea acestei contestații, recalcularea notei și urcarea cu un loc a sportivei din Statele Unite pe locul 3. Și noi în felul acesta am pierdut această medalie.”
„Repet, am vorbit cu Nadia, după aceea am vorbit cu Maria Fumea, oameni care… noi suntem clar subiectivi aici. Am văzut exercițiul, sala a aplaudat, noi suntem entuziaști, am văzut că n-au fost greșeli, dar specialiștii analizează și vin cu acest verdict care nu ne convine. Nu ne convine, clar, și încă o dată menționez reacția sălii, eu nu știu ce s-a văzut de la televizor când spuneți că și acasă s-a stârnit un val de nemulțumire. Dar hai întâi să vedem argumentele, să vedem detaliile, să vedem care sunt acele elemente care au condus la luarea acestei decizii și după aia să ne dăm cu părerea. Așa se face, nu putem întâi să aruncăm cu piatra și după aia să ne cerem scuze.”
Dezamăgirea rămâne însă pentru toată delegația României, de la lacrimile Anei și Sabrinei, până la cei din staff. „Noi de la gimnastică am venit aici, la lupte, și nu ne revenim. Adică e clar că aveam o medalie de bronz și în două minute, un loc 4 și un loc 5. E revoltător, dar în același timp trebuie, cum am spus, să vedem care sunt argumentele, să vedem ce argumente au stat la baza schimbării deciziei și după aceea, dacă avem probe clare, ce mai putem să spunem. Nu ne convine, e clar că nu ne convine. Dar există argumente. Cel mai bine trebuie să vorbiți cu doamna Maria Fumea, ea este în Comitetul Executiv al Federației internaționale de gimnastică, ea poate da detalii despre elementele tehnice. Eu spun lucrurile cum au stat din punct de vedere macro, pentru că nu sunt specialist în gimnastică.”
„Ceea ce rămâne este că pentru două minute am avut o medalie de bronz și acum nu o mai avem. Dar în continuare mergem la celelalte probe”
Dezamăgirea e cu atât mai mare cu cât „gimnastica a arătat că poate”, mai spune Mihai Covaliu. „La echipe, mă rog, hai să spunem că acolo ne e locul în finală, în primele opt. Ne-am întors în primele opt după 12 ani, e foarte bine. Există premisele pentru a crește în viitor. Astăzi am fost, pentru două minute, în posesia unei medalii de bronz. Nu suntem dezamăgiți, pentru că sportivele noastre și-au făcut datoria, au concurat foarte, foarte bine, mai ales la sol.”
A fost o zi grea și pentru celelalte sporturi: echipa feminină de tenis de masă a pierdut în primul tur, la fel și primii luptători care au intrat în concurs. „La tenis de masă n-am fost astăzi, pentru că meciul cu India, bun, nu era unul ușor, că niciun meci la Jocurile Olimpice nu e ușor, dar dacă îți dorești ceva, e clar că trebuie să treci de primele două meciuri, cu luptă, cu emoții, dar trebuie să treci. Dacă nici de primul meci nu poți să treci, înseamnă că nu ai niciun fel de pretenții.”
„Noi toți ne așteptam mai mult de la toți sportivii noștri, numai că să nu uităm un lucru, suntem la Jocurile Olimpice și doar cei mai buni câștigă, doar cei care rezistă presiunii, doar cei care sunt foarte, foarte concentrați și nu fac greșeli.”
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni