Napoli trebuie să accepte provocarea lui Juve, Roma și echipele din Milano trebuie să-și țină promisiunile
Danny Coposescu 29 septembrie 2018Poate părea aiurea să vorbești despre un potențial punct de cotitură într-un campionat, când suntem încă în septembrie. S-au jucat doar șase etape de Serie A, deci maratonul abia a început. Și totuși, meciul dintre Juventus și Napoli (sâmbătă, ora 19.00) miroase deja a mai mult decât un derbi, așa înflăcărat și încărcat de istorie cum e. Totul e posibil în fotbal, cum nu se mai satură să ne spună toată lumea implicată în sportul ăsta, când rămâne fără inspirație. Asta nu înseamnă că nu există facticități și adevăruri, sau că unele lucruri nu sunt mai probabile ca altele.
Iar clasamentul italian anunță deja aceeași probabilitate ca în ultimele șapte ediții. Fără să rupă gura târgului în vreo instanță, fără ca cineva să se distingă în mod deosebit pe teren, Juve pare și acum de neclintit. Asta în condițiile în care n-a ieșit din viteza a doua și lucrează încă la integrarea în mecanism a piesei ei de lux, Ronaldo – adus cu atâta fanfară. În contextul ăsta, trebuie să vorbim despre impactul mai larg pe care l-ar putea avea întâlnirea de pe Allianz Stadium.
🇮🇹 📰 |
Front page of Gazzetta headlines Marcello Lippi as he previews Juventus-Napoli.
🎙️ | Lippi:
"Juve/Napoli, the best there is. Ancelotti top, Allegri next." pic.twitter.com/GyD1A6JWos— Arjun Pradeep (@IndianRegista) September 28, 2018
Napoli, în rolul de ultimă speranță?
Termenul de „speranță‟ merită clarificat aici – fără frică, va urma. Deocamdată însă, nu-i nimic controversat în a nota că nu doar fanii napolitani speră la un rezultat bun pentru oaspeți. În măsura în care există observatori neimplicați emoțional, ei își vor dori măcar o umbră de luptă la titlu.
Și, în ciuda parcursului perfect al torinezilor, echipa lui Ancelotti e la doar trei puncte în urmă. Napoli ar avea nevoie de o victorie la trei goluri pentru a trece pe primul loc, dar nu asta contează aici. Mai degrabă, e una din ocaziile principale pe care le va avea de a se anunța din nou drept candidată serioasă. Asta după ce mulți credeam că programul infernal, combinat cu schimbarea de pe bancă, va face imposibilă o repetare a parcursului din sezonul trecut.
Roberto Insigne insists his parent club #Napoli “have nothing to envy” #Juventus, ahead of their meeting tomorrow. https://t.co/sBMoqalMvE pic.twitter.com/9EVTj4UOqi
— footballitalia (@footballitalia) September 28, 2018
Cel puțin de ochii presei, Allegri și ai săi iau în serios provocarea. „Napoli e foarte constantă, cum a fost pe parcursul ultimilor ani, și rămâne probabil adversarul principal,‟ a zis azi Wojciech Szczesny. De cealaltă parte, Ancelotti nu ascunde ambițiile mari. „Ne-am pregătit bine și niciodată n-am jucat pentru un egal, deci vreau să aduc acasă o victorie. Nu sunt aici să pierd vremea, avem condițiile necesare pentru succes, clubul e bine organizat, echipa are calitate și fanii sunt entuziaști.‟
"I began browsing his achievements and had to give up. He's won so much! It's about time he stopped!"
Massimiliano Allegri hails Carlo Ancelotti ahead of Juventus' clash with Napoli 🏆🏆🏆 #JuveNapoli pic.twitter.com/mkCxULWvx7
— Omnisport (@OmnisportNews) September 28, 2018
Acel 1-0 din aprilie e proaspăt în mintea tuturor. Golul de atunci lui Koulibaly pare și acum un moment semnificativ, chiar dacă tot Juventus a avut ultimul cuvânt de spus: ne-a demonstrat că există condițiile necesare pentru ca totul să fie posibil. Napoli trebuie să ne convingă iarăși sâmbătă.
Ce se întâmplă la Roma și Milano?
Responsabilitatea care atârnă acum de tricoul lui Napoli trebuia să fie împărțită ceva mai echitabil. Dar socoteala făcută în vară de Roma, Inter și AC Milan nu s-a potrivit, măcar până acum, cu cea din teren. Toate trei plutesc în derivă pe la mijlocul clasamentului, departe de forma necesară pentru a ține pasul cu liderul, darămite să-i amenințe dominația.
În timp ce primele două s-au mai înviorat puțin la mijlocul săptămânii, când Inter a trecut un examen greu în fața tinerilor de la Fiorentina – și continuă astfel o serie bună începută cu Tottenham, în Ligă, și continuată pe terenul Sampdoriei, altă echipă greu de bătut -, AC Milan rămâne la două puncte de locurile retrogradabile. Asta e doar una din pletora de probleme cu care se confruntă Gennaro Gattuso. Higuain s-a accidentat tocmai când începuse să aibă un impact consistent pe teren, iar pregătirea pentru egalul de miercuri cu Empoli a fost stricată de „cârtițe‟, pe care antrenorul jură că le va vâna: „Într-o zi, o să aflu cine vă dă informațiile astea, credeți-mă!‟. Încă un eșec – în deplasarea de la Sassuolo, care șade frumos pe locul trei – și e greu de crezut că Gattuso va primi suficient timp ca să descopere făptașii.
🎙️| The captain and coach Rino Gattuso gave their verdict on the game, interviewed by @MilanTV: https://t.co/vFbkFCnUTa#EmpoliMilan pic.twitter.com/saaB0SaUw6
— AC Milan (@acmilan) September 27, 2018
Nici Spaletti și Di Francesco nu-s lipsiți de griji – și nu sunt singurii. La Roma, directorul sportiv Monchi și-a mai pierdut din aura cu care a venit de la Sevilla. Activitatea pe piața de transferuri e arătată cu degetul de fani și experți, ca explicație pentru începutul împiedicat: două înfrângeri și două egaluri în Serie A, plus un 0-3 sever pe Bernabeu în Champions League. Când președintele clubului, James Pallotta, se declară „dezgustat‟ de rezultate, toată lumea e sub presiune, în cel mai prost moment cu putință: tot sâmbătă (ora 16.00) se joacă derbiul cu Lazio, care s-ar putea desprinde la șapte puncte de vecină.
Roma have the bragging rights. But is power shifting?#RomaLazio pic.twitter.com/XtxQRKKbso
— DAZN CA (@DAZN_CA) September 28, 2018
Speranțe diferite
Și uite așa revenim la subiectul principal al weekendului. Da, e încă devreme, dar experiența recentă sugerează că Napoli e cea mai credibilă contracandidată pentru Juve. Sunt destui care speră ca „Partenopei‟ s-o demonstreze încă o dată pe terenul marii rivale. Evident, nu toți. Suporterii care vor umple stadionul n-au absolut niciun impuls altruist – masochist? – de a vedea supremația favoriților pusă la încercare. Mitul că te poți plictisi de succes e unul tare dubios, după cum ți-o arată zecile de mii care se înghesuie s-o vadă pe Bayern, PSG sau Celtic. Ideea că toată lumea suferă în lipsa competitivității e ușor exagerată, dacă ții cont că Serie A a avut parte de cea mai bună asistență din 2010 încoace în timp ce Juventus stabilea un nou record de titluri consecutive. Până și în Europa, parcursul Romei din stagiunea trecută a dat semne că Italia poate oferi mai mult decât o singură reprezentativă pe scena mare.
Dar e drept că cel mai bun contra-argument vine tocmai de la Torino. Motivul pentru care unul dintre talentele definitoare ale ultimelor decenii îmbracă acum tricoul alb-negru are puțin de-a face cu atractivitatea campionatului. Dimpotrivă, e un semn că în birourile familiei Agnelli se țintește instituționalizarea permanentă a monopolului pe plan domestic, ca mijloc pentru a-și atinge scopurile pe plan global. La fel de adevărat e și faptul că, la urma urmei, Juventus își permite să piardă meciul cu Napoli fără să sufere prea mult pe termen lung.
La classifica della #SerieATIM aggiornata alla 6ª giornata! 🙌 pic.twitter.com/eI5D6iup3z
— Lega Serie A (@SerieA) September 28, 2018
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 săptămâni