Ne oprim aici cu echipa de fotbal: România nu găsește victoria cu Noua Zeelandă, ratează sferturile de finală la Jocurile Olimpice
Ciprian Rus 28 iulie 2021O victorie, un egal și o înfrângere (drastică) este bilanțul României U23 la turneul olimpic de fotbal din Japonia. România părăsește competiția de pe locul 3, la diferență de golaveraj, nereușind să promoveze dintr-o grupă considerată, apriori, cât se poate de accesibilă.
România avea nevoie de victorie astăzi, la Saporo, cu Noua Zeelandă, în ultimul meci din faza grupelor. Din păcate, au lipsit și ideile, dar și soluțiile din atac. Iar acest 0-0 anost, în care adversarii au știut să țină de minge și să-și impună jocul fizic, ne lasă în afara sferturilor de finală.
Din grupa României s-au calificat mai departe Coreea de Sud și Noua Zeelandă, cu 6, respectiv 4 puncte. Tot cu 4 puncte a încheiat și România, însă golaverajul a fost stricat în etapa a doua, după 0-4 contra echipei asiatice.
Naționala de fotbal a României a jucat la Jocurile Olimpice după o pauză de 57 de ani. Aceata a fost doar a patra participare românească în turneul olimpic de fotbal, după edițiile din 1924, de la Paris, 1952 – Helsinki și 1964 – Tokyo.
Cu un lot considerat de specialiști cam al cincilea ca valoare din ce putea alinia dacă nu se lovea de refuzul cluburilor de a ceda fotbaliști selecționatei olimpice, Mirel Rădoi încheie grupa fără ca „tricolorii” să fi marcat un gol altfel decât în propria poartă.
Absența unor jucători de „diferență” s-a văzut pe tot parcursul turneului: România U23 nu a reușit să țină de minge și și-a creat ocazii foarte rar. Faptul că în ultimul meci, în care aveam neapărată nevoie de victorie, adversarii (deja calificați la scor egal) au fost cei care au dominat în proporție de 60% jocul de posesie spune totul despre lipsa de resurse din lotul nostru, plin, altfel, de jucători harnici și motivați.
Schimbări peste schimbări
Forțat de concluziile meciului pierdut drastic cu Coreea de Sud, de planul tactic, care-i impunea victoria, dar și de oboseala din lot, selecționerul Mirel Rădoi a menținut doar cinci titulari din precedenta partidă în confruntarea decisivă cu Noua Zeelandă. A rămas fidel sistemului cu trei fundași centrali, doar că l-a degrevat pe căpitanul Marin de rolul care l-a forțat la un autogol cu asiaticii și l-a readus, lângă Dulca, pe postul de închizător. Selecționerul a schimbat și în față, mai proaspeții Florescu și Sântean intrând în locul lui Selfer și Ganea.
Forcing abia pe final
România U23 a început tare meciul cu Noua Zeelandă și a avut o primă mare ocazie de gol prin dezinvoltul Florescu, aflat în mare formă, care a trimis în bară, la colțul scurt, după o acțiune în careul advers. Surprinzător, însă, deși jocul rezultatelor ne forța la atac, „tricolorii” s-au instalat într-un meci de așteptare, care a ținut în jumătatea noastră, în multe momente, puternica echipă „all black”. Aioanei ne-a salvat și de această dată, la fel și apărarea imediată, mai inspirată decât contra Coreei, în timp ce contrele noastre au fost atent dejucate de adversari.
România a forțat cu advărat abia după minutul 59, când Marius Marin a trimis cu capul pe portar, din 6 metri, o excelentă centrare din corner a lui Florescu. Forcingul nu a fost însă unul susținut, iar adversarii, conștienți că sunt calificați la 0-0, au făcut totul ca să fragmenteze meciul. Rațiu, cu o ocazie mare după centrare a lui Ștefan (’69) și cu o incursiune bună pe banda dreaptă (’89) a fost omul finalului de meci.
Ultima impresie
Cu trei ocazii mari în fața unei echipe foarte solide și foarte bine așezată în teren, România șterge impresia de la meciul plin de ghinion cu Coreea de Sud, dar senzația generală rămâne aceea că, în lipsa calificării mai departe, rămânem cu foarte puține plusuri după experiența fotbalistică olimpică. Câțiva jucători – Aioanei, Ghiță, Dulca, dar și alții – au făcut un pas în față, dar cam atât. Iar pentru asta cel mai puțin vinovați sunt jucătorii din lot.
Marea înfrângere va rămâne faptul că Federația de Fotbal și Comitetul Olimpic n-au putut să convingă cluburile – măcar pe cele din țară – de importanța acestui turneu olimpic la care, dacă România ar fi deplasat cel mai bun lot, mult mai multe ar fi fost posibile. Când ne vom întâlni cu următoarea șansă similară? Acum, la cald, asta e o întrebarea enervantă.
România: Aioani – Chindriș, Ghiță, R. Grigore – Rațiu, M. Marin, Dulca, Fl. Ștefan – Florescu, Sîntean, Dobre
Rezerve: Popa, Pașcanu, Ganea, Ciobanu, V. Gheorghe, Deaconu, Sefer
Antrenor: Mirel Rădoi
Foto: COSR
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni