Ni se dă Super League, competiția care va schimba – spre furia multora – fotbalul european
Lead.ro 19 aprilie 2021Vestea fierbinte din fotbalul mondial este anunțul oficial al lansării Super League (SL). Asta-i competiția alternativă la Champions League pe care câteva super puteri din fotbalul european o pregătesc în taină (și nu prea) de ceva timp. Imediat, a venit și replica din partea UEFA, care, evident, se vede pusă în pericol (existențial?). Drama ce se profilează va domina toată discuția din fotbal pentru o bună bucată de vreme.
Ce-i Super League? Un conglomerat de cluburi mari din Europa, care vor să-și organizeze propria lor Ligă. Motivele sunt evidente, și pot fi rezumate ușor într-o singură idee: [insert GIF flying money].
Care-i formatul propus? 20 de echipe participante, 15 fondatoare, cinci care să fie invitate sau să se califice. Două grupe de câte 10, cu meciuri tur-retur, jucate la mijlocul săptămânii. Opt echipe se califică în sferturi, care se joacă tur-retur. O finală pe teren neutru. Echipele participante promit să rămână înscrise în competițiile interne.
Cine joacă? Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid, Manchester United, Liverpool, Manchester City, Arsenal, Chelsea, Tottenham, Juventus (al cărui șef, Andrea Agnelli, pare să fi jucat un rol dominant în construcția acestei competiții), AC Milan și Internazionale Milano sunt cele 12 cluburi care și-au asumat rolul de cluburi fondatoare. Super League va porni și o competiție similară de fotbal feminin (probabil singura bilă albă dpdv al PR-ului, deocamdată). În schimb, Bayern Munchen, Borrussia Dortmund și PSG ar fi spus Nein și No proiectului, tot deocamdată.
Ce a făcut UEFA? S-a făcut foc și pară. UEFA (a cărei Champions League e și ea în proces de restructurare) a amenințat că îi va suspenda pe toți jucătorii care vor participa la Super League din toate competițiile FIFA și UEFA, incluzând aici și Campionatul Mondial din 2022 (care, că tot l-am pomenit, e oricum ținta diverselor presiuni pentru varii forme de protest și/sau boicot). Hm. Amenințări cu represalii. Sigur e calea cea mai bună?
Ce a răspuns SL? “Dacă jucătorii vor fi suspendați de la World Cup, atunci o să creăm propria noastră competiție World Cup. Nu-i nicio problemă.” Declarația îi aparține lui Florentino Perez, boss-ul lui Real Madrid, care-i și președintele SL.
Cifra cifrelor. Super League promite cluburilor fondatoare 3,5 miliarde de euro (sheesh!), venit exclusiv pentru a fi investit în infrastructură și pentru a acoperi pierderile cauzate de pandemie.
Primele reacții. Furibunde, din partea UEFA, Premier League, La Liga și Serie A, plus diverse asociații de suporteri. Dar și politicieni (Boris, Macron). Fanii sunt furioși, acuzându-le de lăcomie pe cluburile interesate. Alții s-au mulțumit să facă glume savuroase în online (Arsenal Londra pare să fie ținta principală a ironiilor; oare de ce?). Gary Neville, fostă glorie la Man Utd, acum analist tv, a avut o reacție foarte dură.
În loc de concluzii. Un lucru e clar. Dacă mișcarea asta continuă (și dacă a ajuns până aici, cu anunț și site oficial și tot tacâmul, va continua), riscul e să rupă fotbalul în moduri pe care încă nu le credem posibile. În primul rând, impactul financiar va fi colosal, pentru că va altera modelul de business care susține și cluburile mai mici, care beneficiază de pe urma întâlnirilor cu echipele mari din cupele europene. La rândul lor, beneficiază și competițiile interne din țările acestor echipe mai mici. Noul model, care duce mai mult spre ligile nord-americane, ar lăsa Champions League fără o parte dintre cele mai mari echipe din lume, și va păstra sume mari de bani într-un grup restrâns. Rich becomes richer. Pe lângă asta, procese, televiziuni care vor vrea banii Champions League înapoi și multe altele. Ce mai, un fel de Brexit. Va dura la fel de mult?
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni