România se luptă excelent, arată multe lucruri bune, dar pierde cu Muntenegru, în Main Round-ul Campionatului European de handbal feminin
Andrei Năstase 15 noiembrie 2022Naționala României face un nou meci mare, dar pierde pe final cu Muntenegru și ratează o foarte bună ocazie de a prinde semifinalele Campionatului European de handbal feminin.
A fost 35-34 pentru echipa Muntenegrului, un joc în care Cristina Neagu a marcat 9 goluri, însă toate colegele ei au arătat bine, începând cu Iulia Dumanska – foarte inspirată în poartă.
With her 9 goals today, @CrisNeagu8 became the 𝐀𝐥𝐥-𝐓𝐢𝐦𝐞 𝐓𝐨𝐩 𝐒𝐜𝐨𝐫𝐞𝐫 in Men and Women EHF EUROs' history 👏👑 @jokarad4 joins the "Club 200"🎖Which one is your idol = _______________ 👈#ehfeuro2022 #playwithheart pic.twitter.com/4ZsHAMNunN
— EHF EURO (@EHFEURO) November 15, 2022
România a condus de multe ori și a părut chiar mai bună decât Muntenegru, dar câteva mici detalii au lipsit: două-trei finalizări ratate pe final de meci, unele decizii curioase de arbitraj, dar și forța arătată de Muntenegru în ultimele minute au făcut azi diferența dintre victorie și înfrângere. E un rezultat frustrant, dar handbalul arătat de echipa României a fost cu adevărat (foarte) bun. Or asta e încurajator.
Așa cum știi, cu o victorie azi, România ar fi jucat contra Germaniei pentru a prinde fazele finale ale EURO 2022.
La cum arată lucrurile acum, sunt șanse mari ca meciul de miercuri (ora 16:30) să fie ultimul al Naționalei la turneul final organizat de Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru. Sigur, în funcție de celelalte rezultate, România mai poate prinde încă locul 3 în grupa asta, implicit meciului pentru locurile 5-6.
Dar miza jocului cu Germania există oricum, pentru că o clasare cât mai bună la acest European ar putea să deschidă un drum ceva mai simplu spre Jocurile Olimpice de la Paris.
Clasamentul
După ce Franța a învins fără probleme (29-21) și Germania, avem clasamentul grupei înaintea ultimei etape:
France and Montenegro book their spot for the Final Weekend! 🎫
Which last team will join them tomorrow? 🇫🇷🇲🇪🇳🇴 #ehfeuro2022 | #playwithheart | @FRAHandball | @rukometnisavez pic.twitter.com/IWdkW7hec3
— EHF EURO (@EHFEURO) November 15, 2022
Pe lângă meciul României cu Germania, miercuri avem Olanda vs Muntenegru (19:00) și Franța vs Spania (21.30).
Din cealaltă grupă principală, Norvegia e sigură deja că va lupta pentru medalii. Suedia și Slovenia se bat pentru celălalt loc care duce în semifinale.
Meciul
Încă de la intonarea imnurilor, am primit confirmarea că echipa Muntenegrului va avea avantajul publicului astăzi: mai numeroși decât fanii României, muntenegrenii au colorat în roșu tribunele Sălii Boris Trajkovski din Skopje. Și au sărit cu toții în sus când Radicevic a bătut-o pe Daciana Hosu de la linia de 7 metri, pentru primul gol al unui meci cu miză foarte mare.
Cristina Neagu a egalat imediat pentru România, tot ea a găsit și al doilea gol de la distanță, însă Muntenegru a început mai bine: 3-1 și apoi 5-2, după câteva atacuri rezolvate din centru, unde Grbic a găsit fie pasa la pivot, fie pătrunderea.
La 6-3 pentru adversare, după doar șase minute, Florentin Pera a cerut primul time-out: și-a îndemnat jucătoarele să joace mai calm și să se apere mai jos, lângă linia de 6 metri, când Jaukovic – principala aruncătoare de la distanță a Muntenegrului – stă pe bancă.
Și mișcarea lui Pera a funcționat: apărarea României a recuperat trei mingi la rând, mingi pe care Crina Pintea și Cristina Neagu le-au transformat în gol: 6-6, cu patru goluri pentru Cristina. Și toate de la distanță.
Neagu și apoi Eliza Buceschi – printr-o pătrundere de toată frumusețea – au ținut România la egalitate până la 8-8, înainte ca primele cele două arbitre ale meciului să ia primele două-trei decizii curioase. Au profitat muntenegrencele, care-au fugit din nou la +2, 10-8, înainte ca Neagu să marcheze al șasele ei gol în doar 15 minute de joc.
Până aici, Cristina a fost imposibil de oprit: 6 goluri din șase aruncări (și ce aruncări!). Însă România și-a marcat toate cele nouă goluri din centru, prin Neagu, Pintea și Buceschi. Așa că Laura Pristăvița, Lorena Ostase și apoi Sonia Seraficeanu, cu o boltă superbă, s-au asigurat că atacurile României nu devin previzibile. Iar cu aceste trei goluri consecutive, România a trecut pentru prima dată înainte, 12-11.
Sorina Grozav (Tîrcă) și-a deschis și ea conturile, Iulia Dumanska a început să închidă poarta, iar Buceschi și-a dus echipa la 14-12, după 20 de minute excelente pentru echipa României. Neagu și colegele ei au jucat cu o intensitate de speriat, au arătat multă agresivitate în apărare și multă creativitatea în atac, însă câteva ratări succesive au ajutat-o pe Grbic – foarte inspirată la coordonare – să aducă egalarea pentru Muntenegru: 14-14.
Și dacă prima parte a reprizei a fost foarte bună, ultimele cinci minute au fost și mai spectaculoase: Dumanska a continuat să scoată din toate pozițiile, Alexandra Dindiligan a găsit trei finalizări sigure, numai că muntenegrencele au răspuns și ele foarte bine.
Așa că la pauză s-a intrat la egalitate, 18-18.
A fost una dintre cele mai bune reprize pe care echipa României a jucat-o în ultimii ani. În primul rând, pentru că nu e deloc simplu să dai 18 goluri în 30 de minute unor adversare recunoscute pentru stabilitatea defensivei lor; în al doilea, pentru că nu multe echipe se pot întrece cu Muntenegru în spiritul de luptă. România a făcut-o.
Și a continuat să o facă în a doua repriză, deschisă de golul de la distanță marcat de Eliza Buceschi, ajunsă și ea la 4 goluri.
Au urmat două minute dificile, în care România a jucat în dublă inferioritate, însă Neagu – cu un gol marcat din aeriană – și Dumanska – cu o paradă imensă -, s-au asigurat că România își păstrează avantajul: 20-19, momente în care muntenegrenii din tribune au pierdut lupta cu mai mica galerie galbenă.
După primele cinci minute ale reprizei secunde, legendara Bojana Popović – care antrenează naționala Muntenegrului din primăvara lui 2021 – le-a cerut jucătoarelor ei mai mult calm. Însă mai stăpâne pe ele au rămas româncele; mai mult calm a demonstrat Seraficeanu, prin golul ei de la centrul terenului (21-19), mai liniștită a fost Dumanska, care a refuzat alte goluri adversarelor.
Din păcate, două ratări mai simple au împiedicat România să fugă la +3. În schimb, muntenegrencele au reușit să egaleze la 21, înainte ca România să primească o nouă eliminare de două minute: a șasea în doar 40 de minute!
Aici, portărița Rajcic a venit și ea la petrecere: au fost trei-patru mingi foarte bine apărate, ratări care au tăiat elenul României.
A simțit asta și Florentin Pera, care a cerut un nou time-out la 23-22 pentru adversare. Însă Neagu, împinsă vizibil pe aruncare, n-a găsit poarta în atacul următor, iar Jaukovic și-a dus echipa la 24-22.
Dar România n-a cedat. Bianca Bazaliu, cu o aruncare splendidă, direct la vinclu, a oprit seceta de cinci minute din atacul României, Dumanska a inventat o nouă intervenție în poartă, iar Sonia Seraficeanu a adus egalarea la 24.
Cu 15 minute înaintea finalului, când Alexandra Badea a marcat și ea din partea cealaltă, ne-am convins că echipa României se poate baza (și) pe extremele ei. Iar când Neagu a marcat al optulea ei gol, pentru 27-26, am înțeles că meciul va rămâne strâns – și foarte tensionat – până la capăt. Și că se va decide la detalii.
Buceschi și Bazaliu au păstrat România înainte până în minutul 50, 29-28, însă echipa Muntenegrului a răspuns imediat. Și a răspuns foarte bine, cu trei goluri consecutive și un 31-29 greu de întors în ultimele șase minute.
Dar Bazaliu n-a stat să se gândească la asta. A răspuns cu o nouă aruncare năprasnică, dar a ratat-o pe a doua, iar Muntenegru a profitat: Jaukovic, din nou ea și din nou de la distanță, a mnarcat pentru 33-30, cu doar patru minute rămase de jucat.
Fetelor, nu renunțați! E timp, am revenit și cu Olanda, haideți – se poate!, le-a transmis Florentin Pera la ultimul lui time-out. Și jucătoarele României au răspuns cu mult curaj: Seraficeanu a marcat pentru 33-31, tot ea scos o aruncare de la 7 metri, la o fază în care a călcat greșit și a fost scoasă pe brațe de Crina Pintea. La aceeași acțiune, Raicevic a fost și ea lovită puternic la cap, a fost scoasă pe targă, și meciul a căpătat și mai mult dramatism.
Când Neagu a transformat de la linia de 7 pentru 33-32, suporterii români au confiscat din nou fondul sonor în sala din Skopje. România!, România! s-a auzit din tribune, însă Jaukovic n-a fost impresionată: și-a dus echipa la +2, iar România n-a mai avut voie să rateze în ultimele 90 de secunde.
Badea a avut curajul să arunce dintr-un unghi închis, golul ei ne-a ținut în meci, însă Grbic și Radicevic s-au asigurat că echipa lor va merge în semifinale: Muntenegru a câștigat la limită, 35-34, a ajuns la 6 puncte și e sigură că va prinde unul dintre primele două locuri în grupa noastră.
După un meci cu adevărat spectaculos – unul dintre cele mai bune de la acest European -, pierdut la mici detalii, putem rămâne cu satisfacția că echipa României este în creștere.
Foto: Sorin Pana/SPORT PICTURES
Contextul
Din echipa națională antrenată de Florentin Pera (și secundul Bogdan Burcea) lipsesc câteva jucătoare importante, mai ales în linia defensivă: Cristina Laslo, esențială și la coordonare, devenise importantă și-n apărarea centrală a echipei, zonă din care absentează și Anca Mițicuș (Polocoșer), Mădălina Zamfirescu sau Daria Bucur.
În plus, Crina Pintea joacă cu dureri la șold, iar Lorena Ostase, colega ei din pivot, are o fractură la deget. Eliza Buceschi a fost recuperată la timp, însă România are și alte absențe, multe în legătură cu Covid. Pentru că Federația Europeană de Handbal (EHF) s-a trezit să anunțe, abia după ce echipele și-au ales loturile lărgite de 35 de jucătoare – din care ești forțat să alegi 18 pentru turneul final -, că schema completă de vaccinare Covid este un criteriu obligatoriu pentru participare la EURO. Asta a dat calculele peste cap și pentru România, dar și pentru alte echipe participante.
Poate și din motivul acesta, selecționarul Pera n-a trasat un obiectiv clar: însă o clasare pe locurile 8-10 ar fi un bun pas înainte, după ce la precedentele trei turnee finale România n-a urcat mai sus de locul 12.
Naționala României a participat la toate edițiile Campionatului European, cu o singură excepție – 2006. Cel mai bun rezultat a fost medalia de bronz din 2010.
Lotul României pentru EURO 2022
Portari: Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea), Iulia Dumanska (Gloria Bistrița) și Diana Ciucă (Rapid); Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (CSM București), Ana Maria Tănasie (Minaur Baia Mare), Corina Lupei (SCM Rm. Vâlcea); Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Sorina Grozav (Rapid), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina); Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița); Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Țîrle (Minaur Baia Mare); Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM Bucureşti).
Avem 5 jucătoare debutante la un turneu final: Diana Lixăndroiu și Mihaela Mihai, care nu au împlinit încă 18 ani, Corina Lupei și Andreea Țîrle (ambele au 20 de ani), dar și excelenta Sorina Grozav (Tîrcă), care și-a făcut loc acum (la 23 de ani) în echipa României.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 1 lună