O luptă frumoasă, o înfrângere frustrantă: România pierde cu Olanda, în primul meci de la Campionatul European de handbal feminin
Andrei Năstase 5 noiembrie 2022România arată multe lucruri bune, dar pierde cu Olanda, în primul meci de la Campionatul European de handbal feminin. A fost 29-28 pentru campioanele mondiale din 2019, un meci în care Cristina Neagu a fost blocată foarte bine: 3 goluri din 10 aruncări.
Sorina Grozav (Tîrcă), Crina Pintea și Eliza Buceschi – cu câte 5 goluri fiecare – au fost cele mai bune marcatoare ale României, Alexandra Badea, Sonia Seraficeanu sau Alexandra Dindiligan au fost și ele inspirate și curajoase în extreme, iar cele trei portărițe – Iulia Dumanska, Daciana Hosu și Diana Ciucă – au avut multe intervenții bune.
N-a fost suficient pentru o surpriză cu Olanda, dar e încurajator pentru mai departe.
Ceva mai devreme, Franța a primit doar 14 goluri de la Macedonia de Nord, în celălalt meci al Grupei C: a fost 24-14 pentru campioanele olimpice de la Tokyo – următoarele adversare ale României la EURO 2022, turneu organizat de Muntenegru, Slovenia și Macedonia de Nord, între 4 și 20 noiembrie.
Următoarele meciuri ale României: contra Franței, pe 7 noiembrie (ora 21:30), contra Macedoniei de Nord, pe 9 noiembrie (ora 19:00). Primele 3 clasate din grupa României se califică în Main Round alături de primele 3 clasate dintr-o Grupă D în care joacă Polonia, Muntenegru, Germania și Spania. (Grupele)
Meciul
La Skopje, într-o sală în care suporterii români s-au ocupat – și încă foarte bine – de fondul sonor, Sorina Grozav (Tîrcă) a reușit primele două goluri ale României la EURO 2022, însă Olanda a început mai bine: 3-1 și apoi 5-2, toate golurile marcate pe atacurile iuți pentru care această echipă este recunoscută. Crina Pintea, angajată bine de Neagu, a redus din diferență, înainte ca ritmul atacurilor adverse să se domolească puțin.
Iulia Dumanska a avut și ea primele trei parade reușite, iar România a profitat de prima eliminare de două minute a adversarelor pentru a strânge la 6-5: al doilea gol pentru Pintea, a doua eliminare de două minute pentru olandeze.
În perioada asta (minutul 11), meciul a alunecat în ritmul mai lent preferat de echipa lui Florentin Pera, care a sărit cu pumnii în aer când Seraficeanu și Pintea au reușit să-și tragă echipa înainte: 7-6 pentru România.
Au fost patru goluri consecutive pentru românce, o serie întreruptă de inspirata Laura van der Heijden (4 goluri în primele 15 minute), după time-out-ul cerut de Per Johansson, suedezul de pe banca Olandei.
Ana Maria Tănasie și Eliza Buceschi au răspuns pentru România, scorul a rămas strâns (9-9) până în minutul 20, când Olanda a marcat un gol la care Iulia Dumanska – cea mai bună jucătoare a meciului până aici – s-a lovit puternic de bara din stânga porții ei (și n-a mai intrat până la final).
La 11-9 pentru adversare, Florentin Pera a cerut primul lui time-out, pentru a reașeza atacul: să nu ne mai grăbim, să nu mai finalizăm repezit, din fault, le-a cerut jucătoarelor sale. Din păcate, atacul următor a adus a cincea aruncare ratată pentru Cristina Neagu – foarte bine întâmpinată la linia de 9 metri.
Până la pauză, România a mai avut de câteva ori ocazia egalării, însă micile inexactități de la finalizare au permis Olandei să-și protejeze și apoi să-și crească avansul la 13-10 și 14-11. Cristina Neagu a marcat primul ei gol în minutul 25, de la 7 metri, însă adversarele au intrat cu +2 (14-12) la vestiare.
Noroc că repriza a doua a început sub impresia paradelor reușite de Daciana Hosu. Cu trei intervenții superbe, Daciana și-a ajutat echipa să egaleze la 15 și la 16 – cu goluri pentru Neagu și Pintea -, însă Olanda s-a ținut cumva înainte. Asta și pentru că linia defensivă a lui Johansson a continuat să iasă bine la Neagu, marcată adesea la 10 metri de poarta adversă.
Dovadă, Cristina a găsit mai des pasele decisive decât finalizările precise. Tot dintr-o pasă a ei a marcat și Sonia Seraficeanu, pentru 19-17, însă după primele 10 minute ale reprizei atacul României a părut gâtuit: prea puțină viteză, puține soluții inspirate. Și când Olanda s-a dus la +3, Florentin Pera a cerut un nou time-out prin care să clarifice direcția atacurilor României: a sugerat iar mai multă răbdare, deși parcă tocmai lentoarea atacurilor noastre poziționale le-a permis olandezelor să se apere atât de bine.
Așa că nici timpul de odihnă, și nici următoarea eliminare de două minute a adversarelor n-au schimbat dinamica jocului: Olanda, cu atacurile ei iuți, din trei-patru pase, s-a distanțat la 22-17, și chiar dacă Sorina Grozav alte două goluri (4 în 47 de minute), Dulfer și van der Heijden au continuat să finalizeze fără probleme.
Că echipa României a avut puterea să revină de aici – asta e o veste bună: pe o nouă perioadă de superioritate numerică, Neagu și colegele ei au reușit să strângă din nou la -3, după două goluri consecutive ale Alexandrei Badea, intrată foarte bine în extrema dreaptă.
Când Diana Ciucă a legat și ea două parade la rând, Sorina Grozav și Alexandra Dindiligan au profitat și au adus România la un pas în urma Olandei: 24-23, cu 10 minute înaintea finalului. Mai mult, jocul cu extremele a continuat să iasă foarte bine, Seraficeanu și Dindiligan au adus egalarea la 25, înainte ca Pintea să primească o eliminare de două minute. Olanda, care n-a mai avut prea multe idei în atac, n-a profitat imediat, dar a știut să profite de următoarele ratări ale României pentru a fugi din nou la două goluri, 27-25.
A fost momentul în care Florentin Pera și-a jucat ultima carte: și-a complimentat jucătoarele pentru determinarea din apărare, le-a îndemnat să continue curajos. Și exact așa a continuat Eliza Buceschi, când a pătruns frumos pentru al cincilea ei gol.
Dulfer a răspuns pentru Olanda, Badea pentru România, însă Olanda a reușit să treacă linia de sosire: 29-28, un meci în care România a arătat mult curaj. Și multe soluții încurajatoare în atac, o linie ofensivă care n-a mai depins (atât de mult) de reușitele Cristieni Neagu.
𝘾𝙚𝙡𝙚𝙗𝙧𝙖𝙩𝙚 𝙜𝙤𝙤𝙙 𝙩𝙞𝙢𝙚𝙨, 𝙘𝙤𝙢𝙚 𝙤𝙣!🍊 #ehfeuro2022 | #playwithheart | @Handbal_NL pic.twitter.com/uJAmGkZstu
— EHF EURO (@EHFEURO) November 5, 2022
Declarațiile
La conferința de presă de după meci, Diana Ciucă a spus: „Sunt foarte mândră de echipa mea, am luptat până la final. Credem că acesta e primul pas și am jucat foarte bine.”
Florentin Pera s-a arătat și el mândru de cum au luptat jucătoarele României: „A fost un meci foarte greu, foarte bun – sunt mândru de echipă. Am avut multe probleme înainte de meci, Eliza Buceschi a avut un singur antrenament, Lorena Ostase n-a putut să joace, am avut multe probleme. Dar sunt mulțumit că nu am renunțat. În prima repriză am avut câteva situații bune unu la unu; în repriza a doua a fost mai bine, am făcut și câteva schimbări în atac, am jucat cu Cristina (Neagu) în centru și cu Eliza inter dreapta, a fost o soluție bună. Extremele noastre au jucat bine, Diana (Ciucă) a jucat și ea bine. Mi-a părut rău pentru accidentarea Iuliei Dumanska, care a fost într-o formă foarte bună în prima repriză, e încă o jucătoare importantă care se accidentează, dar asta e situația. Sunt fericit că am luptat până la final și cred că meciul ăsta ne dă un sentiment bun pentru următoarele.”
Context
Din echipa națională antrenată de Florentin Pera (și secundul Bogdan Burcea) lipsesc câteva jucătoare importante, mai ales în linia defensivă: Cristina Laslo, esențială și la coordonare, devenise importantă și-n apărarea centrală a echipei, zonă din care absentează și Anca Mițicuș (Polocoșer), Mădălina Zamfirescu sau Daria Bucur.
În plus, Crina Pintea joacă cu dureri la șold, Lorena Ostase, colega ei din pivot, are o fractură la deget și trebuie să aștepte următoarele meciuri ale României. Eliza Buceschi a fost recuperată la timp, însă România are și alte absențe, multe în legătură cu Covid. Pentru că Federația Europeană de Handbal (EHF) s-a trezit să anunțe, abia după ce echipele și-au ales loturile lărgite de 35 de jucătoare – din care ești forțat să alegi 18 pentru turneul final -, că schema completă de vaccinare Covid este un criteriu obligatoriu pentru participare la EURO. Asta a dat calculele peste cap și pentru România, dar și pentru alte echipe participante.
Poate și de-asta, selecționarul Pera n-a trasat un obiectiv clar. Dar calificarea în Main Round e o țintă realistă. Asta ar însemna implicit și o clasare în primele 12 echipe; dar poate că locurile 8-10 ar fi un bun pas înainte, după locurile 13 și 12 la precedentele două turnee finale.
România a participat la toate edițiile Campionatului European cu o singură excepție (2006), cel mai bun rezultat fiind medalia de bronz din 2010. La ediția precedentă, din 2020, România s-a clasat pe locul 12.
Lotul României pentru EURO 2022
Portari: Daciana Hosu (SCM Rm. Vâlcea), Iulia Dumanska (Gloria Bistrița) și Diana Ciucă (Rapid); Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (CSM București), Ana Maria Tănasie (Minaur Baia Mare), Corina Lupei (SCM Rm. Vâlcea); Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Sorina Grozav (Rapid), Bianca Bazaliu (Gloria Bistrița), Diana Lixăndroiu (CSM Slatina); Coordonatoare: Eliza Buceschi (Rapid), Laura Pristăvița (Gloria Bistrița); Pivoți: Crina Pintea (CSM București), Lorena Ostase (Rapid), Andreea Țîrle (Minaur Baia Mare); Extreme dreapta: Alexandra Badea (CS Rapid), Sonia Seraficeanu (CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud), Mihaela Mihai (CSM Bucureşti).
Avem 5 jucătoare debutante la un turneu final: Diana Lixăndroiu și Mihaela Mihai, care nu au împlinit încă 18 ani, Corina Lupei și Andreea Țîrle (ambele au 20 de ani), dar și Sorina Grozav (Tîrcă), care are șansa acum (la 23 de ani) să-și facă loc în echipa României.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni