O victorie grozavă, un obiectiv important îndeplinit: România joacă superb, învinge la scor Austria, se califică la Campionatul European de handbal!
Andrei Năstase 24 aprilie 2022Echipa națională a României se mobilizează excelent, face un meci încântător, câștigă entuziasmant cu Austria, 38-29 (19-13 la pauză) și se califică la EURO 2022! Va fi a 14-a prezență a României la Europene.
La Râmnicu Vâlcea, într-o sală Traian în care s-au închesuit aproape 2.500 de suporteri inimoși, România a reușit unul dintre cele mai bune meciuri ale sale din ultima vreme: Cristina Neagu, cu 12 goluri, a fost imposibil de blocat, Daciana Hosu a închis adesea poarta, Crina Pintea și Lorena Ostase au fost esențiale și pe pivot, dar și în apărarea centrală, iar jucătoare ca Nicoleta Dincă, Sonia Seaficeanu, Bianca Bazaliu sau Sorina Tîrcă – de la care Adi Vasile și suporterii Naționalei așteaptă foarte multe – au fost inspiate și curajoase.
România are de-acum un nou reper: acesta e nivelul de intensitate de care echipa aceasta este capabilă, ăsta e handbalul pe care echipa lui Adi Vasile îl poate juca. Și trebuie să-l joace de aici înainte.
Nimeni nu s-a mișcat rău azi, iar faptul că echipa României a arătat multă calitate într-un meci de totul sau nimic, așa cum a fost întâlnirea aceasta cu Austria, e cu atât mai important. Și încurajator pentru turneul final organizat de Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru între 4 și 20 noiembrie.
Romania! Say hello to the #ehfeuro2022 🇷🇴👏 pic.twitter.com/eDy5m46Z0L
— EHF EURO (@EHFEURO) April 24, 2022
*
Într-o atmosferă entuziasmantă, echipa României a început perfect, cu o paradă a Dacianei Hosu și trei goluri rapide ale României – trei atacuri iuți finalizate de Neagu, Ostase și Pintea.
Cunoscutul Herbert Müller, antrenorul de origine română al Austriei, a fost nevoit să ceară primul time-out în minutul 2, într-o hărmălaie de toată isprava: urale, tobe, diverse cântece și mai ales numele României strigat cu convingere. O convingere pe care Dincă, Seraficeanu și Ilie au arătat-o și ele la finalizare, pentru un 6-2 aproape fără greșeală – un singur atac nefinalizat în primele 7 minute.
Elanul României s-a mai domolit apoi, Austria a profitat de prima noastră eliminare de două minute, a strâns la 6-4 și a reușit să-și facă loc în meci: la 8-7, Adi Vasile a cerut și el primul time-out. A trimis-o în teren pe Sorina Târcă, dar atacul României s-a transformat repede într-un contraatac austriac, contră care a adus și prima egalitate a meciului: 8-8, minutul 15.
Din fericire, Neagu a deblocat atacul României, Seraficeanu a marcat și ea imediat, iar diferența de două goluri a fost imediat refăcută. Și când Daciana Hosu a reușit o nouă paradă frumoasă, Neagu și-a readus echipa la +3, 11-8, ajungând repede la 5 goluri. Crina Pintea, din nou Daciana Hosu și apoi Sorina Târcă s-au remarcat și ele, iar minutul 20 ne-a găsit la 13-8.
Dincolo, Sonia Frey, cu două pătrunderi frumoase, a răspuns pentru echipa Austriei, echipă ajunsă la Vâlcea fără câteva jucătoare importante, dar cu câteva handbaliste excelente în duelurile unu la unu. Și cu o strategie defensivă construită în jurul Cristinei Neagu, la care Müller a trimis adesea un om avansat.
În prima repriză, mișcarea i-a ieșit rar. Pentru că Neagu, dacă nu s-a eliberat ea pentru aruncare, a găsit mai mereu pasele ideale pentru Pintea și Ostase, ambele foarte mobile și inspirate atât pe semicercul advers, cât și în apărarea centrală a României.
De fapt, apărarea României a arătat dinamism și multă inteligență în primele 30 de minute, când o serie de intercepții și fauluri tactice au rupt ritmul de atac al adversarelor. Reușitele din apărare au oferit mult curaj în atac, unde Dincă, Seraficeanu și Tîrcă au continuat să arate multă inițiativă.
La vestiare s-a intrat cu 19-13 pentru România, un avans umbrit poate doar de entorsa de gleznă pe care Eliza Buceschi a suferit-o spre finalul primei părți. C
Lipsa Elizei nu s-a simțit atât de mult în centru, căci Neagu și Cristina Laslo, care au făcut cu rândul la coordonare, au găsit ba aruncările, ba pătrunderile, ba pasele ideale.
Forma lor bună s-a văzut și-n debutul reprisei secunde, când România la 24-17, cu 11 goluri (din 12 aruncări) pentru Neagu!
Bianca Bazaliu, cea care a adus egalul din meciul tur, un 33-33 obținut la ultima aruncare, a intrat și ea bine în meci, a marcat două goluri frumoase și a oferit câteva opțiuni pentru fazele în care Neagu a fost luată în marcaj departe de poarta adversă.
Cu 15 minute înaintea finalului, la 29-22 pentru echipa lui, Vasile a ținut să ofere câteva soluții pentru depășirea apărarii 5+1 a austriecelor, soluții pe care Neagu și aceeași Bazaliu le-au pus imediat în practică.
Când România s-a dus la +10, 33-23, cu 10 minute înaintea finalului, Adi Vasile avea în teren mai multe jucătoate tinere care, încurajate și ele de atmosfera specială de la Vâlcea, au jucat cu zâmbetul pe buze.
A fost un zâmbet colectiv pe care această echipă pare că l-a redescoperit, după câțiva ani complicați.
Acest meci (foarte) bun contra Austriei poate însemna un început proaspăt pentru echipa României: poate că de-acum jucătorele tinere sau fără experiență se pot înșuruba până la capăt într-o echipă care încă are un nucleu puternic. Și încă se poate baza pe Cristina Neagu.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni