Performanțele de la Jocurile Europene ne întăresc speranțele că Olimpiada de la Paris din 2024 va aduce renașterea sportului românesc
Ciprian Rus 4 iulie 202317 medalii, din care 6 de aur, o clasare în prima treime a clasamentului țărilor participante și o nouă sportivă calificată la Jocurile Olimpice de anul viitor, acesta e bilanțul remarcabil pe care delegația României l-a avut la Jocurile Europene de la Cracovia-Malopolska. Și asta fără să fi avut în concurs sporturile noastre de forță din ultima vreme, înotul și canotajul.
În condițiile acestea, Jocurile Europene ne întăresc speranțele că Olimpiada de la Paris din 2024 va da semnalul unei renașteri a sportului românesc, după trei decenii de declin dramatic.
Saltul sportului românesc este marcat chiar de evoluția ascendentă de la Jocurile Europene: 12 medalii la Baku 2015, 10 medalii la Minsk 2019, iar acum 17 medalii.
Rezultatele
Dacă cele două medalii de aur aduse de tenisul de masă (prin Bernadette Szocs la simplu feminin și pe echipe, tot la feminin, cu Andreea Dragoman, Adina Diaconu și Eliza Samara alături de excelenta Berni Szocs), nu sunt atât o surpriză la nivel european, cât o confirmare a muncii extraordinare care se depune, de ani buni, la această disciplină, Jocurile Europene scot în față sporturi la care fie nu avem tradiție, precum mountain bike-ul și teqball-ul, fie încetasem să contăm în ultima vreme, precum atletismul.
Pentru cunoscători, Vlad Dascălu (locul 7 la Olimpiada de la Tokyo din 2021) se afla de ceva vreme în intimitatea unei mari performanțe: a obținut-o acum, la mijlocul unui sezon greu pentru el, și a dublat-o imediat cu un loc 3 într-o etapă grea de Cupă Mondială, la concurență cu cei mai buni bikeri din lume.
La 31 de ani, semifondista Claudia Bobocea obține cea mai strălucitoare medalie din cariera sa, aur la Jocurile Europene, dând și mai mare valoare argintului câștigat în sală, tot la 1.500 de metri, la Campionatele Europene de la Istanbul de anul acesta. Dar adevăratele surprize din piață centrală din Cracovia, unde s-au desfășurat spectaculoasele meciuri de teqball, sunt, pentru iubitorii de sport din România, Apor Gyoergydeak și Kinga Barabasi, campioni în probele de simplu ale competiției.
Pe lângă tenisul de masă, care a mai punctat cu două bronzuri (Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs – dublu mixt, respectiv Eliza Samara – simplu), încă o dovadă a coerenței planului de management al performanței la această disciplină, scrima face din nou un pas în față, după retragerea unei generații cu adevărat „de aur” (argint prin Ilinca Pantiș – sabie individual, bronz prin Mălina Călugăreanu – floretă individual), la fel ca și atletismul, de la care așteptăm vești bune de multă vreme (pe lângă aurul de la 1.500 de metri, avem acum argint prin Bianca Ghelber – aruncarea ciocanului și Daniela Stanciu – săritura în înălţime, respectiv bronz prin Andrea Miklos – 400 de metri). În fine, argintul lui Cătălin Chirilă la kaiac-canoe, simplu, 500 de metri, nu e decât o confirmare că sportivul nostru este pe drumul cel bun pentru cursa care contează cel mai mult, cea de la Paris, din 2024, unde are toate șansele să lupte pentru medalia de aur.
Contextul
Atât formatul competiției, care nu a inclus câteva sporturi de mare succes pentru români, cât și absența unor nume mari din afara Europei pot pune rezultatele României într-un context inexact. Știm cu toții blestemul tenisului de masă din țara noastră: campionii noștri sunt constrânși să joace cu adversarii extrem de tari din Asia la Jocurile Olimpice, dar forma bună arătată de Berni Szocs, ca și ajutorul venit de la fetele tinere din echipă, Andreea Dragoman și Adina Diaconu, sau faptul că dublul Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs obține medalie după medalie pe unde concurează pregătesc, parcă, asaltul de la Paris pentru mult-așteptata medalie olimpică, singura care ne lipsește din palmares la tenis de masă.
Faptul că putem concura cu succes la nu mai puțin de 8 discipline e, în sine, un semnal de sănătate pentru sportul românesc.
După cum un semn bun îl reprezintă și calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris, după argintul obținut în Polonia, a pugilistei Lăcrămioara Perijoc, singura sportivă care a câștigat biletele pentru Franța 2024 la capătul Jocurilor Europene. Perijoc a devenit al treilea sportiv român calificat la JO 2024, după atleta de origine kenyană Delvine Relin Meringor (CSA Steaua), care a realizat în martie baremul la maraton, cu prilejul cursei de la Barcelona, şi înotătorul David Popovici, care a realizat în aprilie baremul la 100 de metri liber, cu prilejul Campionatelor Naţionale de la Otopeni.
Pentru mai mult context, într-o competiție de același nivel de concurență cu Jocurile Europene, la finalul lunii mai, delegația României a obținut 5 medalii de aur și una de argint la Campionatul European de Canotaj de la Bled (Slovenia)! În schimb, pentru David Popovici, marele nostru atu pentru Paris 2024, adevăratul test al acestui an de-abia urmează: Campionatele Mondiale de Natație, care vor avea loc în perioada 23-30 iulie 2023, la Fukuoka, în Japonia.
Medaliile României la Jocurile Europene 2023
6 medalii de aur
Vlad Dascălu (ciclism, mountain bike)
Claudia Bobocea (atletism1.500 metri)
Bernadette Szocs (tenis de masă, simplu)
Apor Gyoergydeak (teqball, simplu)
Kinga Barabasi (teqball, simplu)
Andreea Dragoman, Adina Diaconu, Bernadette Szocs, Eliza Samara (tenis de masă, echipe)
6 medalii de argint
Bianca Ghelber (atletism, aruncarea ciocanului)
Daniela Stanciu (atletism, săritura în înălţime)
Cătălin Chirilă (kaiac-canoe, canie simplu 500 metri)
Ilinca Pantiș (scrimă, sabie individual)
Lăcrămioara Perijoc (box, feminin)
Kinga Barabasi/Katalin Dako (teqball, dublu feminin)
5 medalii de bronz
Ştefan Comănescu (karate, kumite)
Andrea Miklos (atletism, 400 m)
Mălina Călugăreanu (scrimă, floretă individual)
Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs (tenis de masă, dublu mixt)
Elizabeta Samara (tenis de masă, simplu)
De neuitat
What a moment 🤩@olympicromania clinch gold in the women’s team table tennis!#EuropeanGames2023 #WeAreUnity #KrakowMalopolska2023
— The EOC: home of the European Games & EYOF (@The_EOC) July 1, 2023
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni