Primele idei după grupele Champions League: Bucureștiul poate trimite două echipe în FINAL 4. Dar pentru CSM și Rapid, greul abia începe
Lead.ro 13 februarie 2023După rezultatele din ultima zi a grupelor Ligii Campionilor, CSM București și Rapid București și-au aflat adversarele din drumul spre FINAL 4-ul de la Budapesta.
CSM București a pierdut la Ljubliana cu Krim, o înfrângere care a împins-o pe locul 2 în Grupa A, în vreme ce Rapid, deși a câștigat fără griji cu Zagreb, a rămas pe locul 4 în Grupa B. Asta înseamnă că ambele echipe românești din Liga Campionilor au un traseu complicat mai departe: CSM e calificată direct în sferturile de finală, va juca contra câștigătoarei dintre Esbjerg și Brest; Rapid va juca în optimi cu Krim Ljubliana, locul 5 în grupa CSM-ului, și, dacă trece de campioana Sloveniei, privește spre un sfert de finală teribil: contra lui Vipers Kristiansand, câștigătoarea precedentelor două ediții de Champions League.
În completarea tabloului, Metz, locul 1 în Grupa B, așteaptă în sferturi câștigătoarea dintre Buducnost și Ferencvaros, iar Gyor, locul 2 în Grupa B, va juca cu învingătoarea dintre Odense și Storhamar.
This is how the #ehfcl 𝙗𝙧𝙖𝙘𝙠𝙚𝙩 ends after a very intense group stage! 💥🔥
Play-offs will be:
➡️ #OdenseHaandbold 🆚 @StorhamarElite
➡️ #CSRapidBucuresti 🆚 @RKKrim
➡️ @Fradi_HU 🆚 @ZrkBuducnost
➡️ @TeamEsbjerg 🆚 @BBH_Officiel18/19.03 1st leg – 25/26.03 2nd leg ❗ pic.twitter.com/2TFkEg4xNA
— EHF Champions League (@ehfcl) February 12, 2023
CSM București
Nici în 2016, când a reușit să câștige trofeul – chiar la prima participare -, nici de atunci încoace, CSM n-a reușit un parcurs atât de solid în faza grupelor Ligii Campionilor. În precedentele două ediții, de când formatul grupelor a fost extins de la șase la opt echipe), CSM a terminat cu 15, respectiv 17 puncte.
Acum, echipa lui Adrian Vasile a adunat 22 de puncte. Dacă n-ar fi pierdut ritmul în ultmele două meciuri, la egalul de acasă cu Brest și la înfrângerea din Slovenia cu Krim, CSM ar fi terminat pe primul loc în Grupa A, înaintea lui Vipers Kristiansand (clasamentul), și ar fi intrat pe partea de tablou a Rapidului.
Așa însă, CSM privește probabil (pentru că Esbjerg e mare favorită în fața lui Brest) spre reeditarea sfertului de finală de anul trecut, când a pierdut dubla manșă cu Esbjerg: 25-26 acasă, 27-27 în Danemarca.
Față de sezonul trecut, CSM a arătat mult mai bine. Despre motivele acestui salt valoric ne-a vorbit recent Adrian Vasile: un lot mai bun, o mai bună stabilitate în echipa de management, o mare dorință de revanșă pentru înfrângerile din trecut sau lucrul cu un mental coach.
Pentru a ajunge din nou în FINAL 4, unde nu s-au mai calificat din sezonul 2017-2018, Cristina Neagu și colegele ei vor trebui să joace aproape de nivelul arătat înaintea ultimelor două meciuri din faza grupelor. Căci Esbjerg are un lot cu adevărat valoros, experimentat și omogen: opt jucătoare din circuitul echipaei naționale a Danemarcei, patru de la cea a Norvegiei, cu Reistad și Mork printre ele.
Rapid București
Pentru campioanale României, Grupa B se anunța, încă din start, foarte complicată. În Gyor, Metz sau Esbjerg, Rapid a primit trei adversare foarte puternice, toate trei cu șanse – și cu obiectivul declarat – de a prinde FINAL 4-ul de la Budapesta. Așa că locul 4 în grupa asta e respectabil. Cu atât mai mult cu cât Rapid a terminat la egalitate de puncte cu Esbjerg (20).
Grupa a fost câștigată de Metz, cu 25 de puncte, iar pe 2 a fost Gyor, cu 22 de puncte: clasamentul.
Rapid n-a pierdut niciun meci la București: a câștigat cu Gyor și Esbjerg, a făcut egal cu Metz, iar cu adversarele mai accesibile din grupă n-a avut emoții.
Asta trebuie să le dea curaj jucătoarelor antrenate de Carlos Viver pentru optimea de finală contra lui Krim, o adversară incomodă – cum s-a văzut și din meciurile cu CSM -, dar nu imposibilă.
Dacă faza grupelor reprezintă un bun reper, atunci Rapid pornește cu prima șansă, mai ales că meciul retur se joacă la București. Krim, care s-a întărit serios în vara lui 2022, a câștigat doar cu Brest și cu Most în deplasare, și a arătat pe cât de multe argumente, pe atât de multe slăbiciuni în primele 14 meciuri din Liga Campionilor.
Slovenele au început prost și și-au salvat sezonul european prin victoria cu CSM din ultima etapă, poate cel mai bun meci al lor în actuala ediție de Champions League.
Dubla dintre Rapid și Krim se joacă pe 18 și 25 martie.
Așa cum știi, Rapid București, campioana României, joacă pentru prima dată în cea mai importantă competiție de club din handblul feminin. Însă obiectivul echipei a fost îndrăzneț: participarea în FINAL 4-ul de la Budapesta: „Rapid se va lupta pentru trofeul Ligii Campionilor. Chiar dacă suntem considerați outsideri, vom fi pregătiți. Europa va afla cine este Rapid”, spunea la startul competiției președintele Bogdan Vasiliu, care a câștigat trofeul Champions League în 2016, cu CSM București.
Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES