Punct și de la capăt: echipele de top sunt gata de lupta finală pentru titlu. Tot ce trebuie să știi despre „play-off”

Ciprian Rus 9 martie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Sezonul regulat al Ligii 1 s-a încheiat, începe al doilea campionat, și cel mai important, în lupta pentru titlu. Șase echipe, despărțite de 8 puncte, se aliniază la startului „play-off”-ului: au la dispoziție zece etape – cinci tur, cinci retur – pentru a demonstra că merită cel mai important titlu din fotbalul românesc.

Este al patrulea an consecutiv când titlul se decide în „play-off”, și, de fiecare dată, echipa care a început mini-campionatul Top 6 pe locul 1 s-a impus și la final: așadar, avantaj CFR Cluj, echipă care va da și startul acestui sprint, sâmbătă, de la 20.15, cu Sepsi.

Spre deosebire de edițiile trecute, Liga Profesionistă a schimbat formatul de stabilire a țintarului: liderul sezonului regulat joacă tot timpul un meci acasă, unul în deplasare, începe mini-turul cu locul 6, apoi joacă cu locul 5 și tot așa, până joacă cu locul 2, FCSB.

Mini-returul e în oglindă, dar conține o capcană pe care cei de la CFR nu au contestat-o – ultimul meci al sezonului, posibil „finala” campionatului, se va juca pe terenul celor de la FCSB.

Până la etapa a zecea, însă, se vor întâmpla multe, dacă stăm să ne gândim la cum a arătat finalul sezonului regulat. Aflate la 8 puncte de locul 1, Sepsi și Viitorul joacă prima etapă la CFR, respectiv FCSB. Eventualele înfrângeri le-ar duce la -11, o distanță greu de remontat în următoarele nouă etape.

De ambiția echipelor mici, care vor ieși mai repede din calculele primului loc, va depinde, până la urmă, și spectacolul din lunile care urmează. Sunt destule polițe de plătit în Liga 1, iar Gigi Becali știe asta mai bine ca oricine. Dar, dincolo de ambiții, mai contează și forma sportivă. Cum le găsește startul „play-off”-ului pe cele șase echipe de top ale Ligii 1?

*

CFR Cluj

CFR rămâne aceeași echipă foarte solidă, chiar și după plecarea lui Dan Petrescu. E mai creativă, iar prin asta compensează disciplina tactică obsesivă a lui SuperDan.

Abordează „play-off”-ul cu câteva soluții noi: nou (re)veniții Boli și Bud, dar și Costache, care joacă foarte bine sub Minteuan, sau Peteleu, oricând o soluție pe flancurile apărării. Are avantajul locului 1, ca și al faptului că, la egalitate de puncte cu FCSB, devine campioană, căci bucureștenilor li s-au rotunjit în sus punctele înjumătățile după sezonul regulat. FCSB are nevoie, așadar, de 3 puncte în plus față de CFR ca să devină campioană.

Vestea cu adevărat bună pentru CFR este că Alin Minteuan va rămâne pe banca tehnică, încetând astfel infinitele speculații și lupte interne care au făcut mai mult rău echipei decât adversarii în ultimul an.

FCSB

FCSB pare în degringoladă, unii jucători pur și simplu nu mai răspund la comenzi, par blocați psihic. Ioan Hora a adus un suflu nou la echipă, dar golgheterul Gnohere a ajuns pe bancă, alături de alte nume promițătoare aduse de Gigi Becali pe bani mulți. În plus, liderul Pintilii e accidentat pentru primele trei etape.

Antrenorul Mihai Teja pare să fi pierdut controlul vestiarului, așa că FCSB ar putea să fie, încă un sezon, la mâna hazardului. De când se joacă în sistem „play-off”, FCSB nu a câștigat niciodată campionatul.

CSU Craiova

Ambițioasa echipă a Craiovei a călcat strâmb fix când trebuia să mai ia 3 puncte ca să-și facă mai ușoară viața în „play-off”. Sunt voci care s-au ridicat imediat împotriva lui Mangia, iar potențialul autodistructiv al Craiovei nu trebuie niciodată subestimat.

Echipa resimte și lipsa lui Mitriță, care s-ar putea vedea și mai mult în meciurile grele, cu miză mare, din „play-off”. Dar stadionul Craiovei e un loc în care se câștigă greu, iar ăsta e un mare avantaj pentru Craiova în fața tuturor celorlalte rivale.

Astra Giurgiu

Astra e pe val, este una dintre cele mai în formă echipe ale momentului. Nu are presiunea câștigării campionatului, iar relaxarea ar putea-o ajuta să urce chiar mai sus de unde se găsește acum. Antrenorul Costel Enache cu siguranță își dorește asta.

Viitorul Constanța

A fost cât pe ce să rateze „play-off”-ul, dar acum e plină de optimism, dovadă petrecerea dată după calificarea în Top 6. Viitorul nu mai are acum nimic de pierdut, doar de demonstrat. Iar puștii ei, care sunt în atenția selecționerilor de la Naționala mare și U21, abia așteaptă profite de meciurile tari din „play-off” pentru a se face remarcați.

Sepsi Sfântu Gheorghe

Învinsă de două ori consecutiv de CFR Cluj în ultimele zile, atât în Cupă, cât și în campionat, Sepsi e din nou față în față cu coșmarul în primul meci din „play-off”. E limpede că cele două înfrângeri nu le-au prins deloc bine celor de la Sepsi, iar o a treia ar veni cum nu se poate mai rău, pentru că ambițiile la Sepsi sunt mult mai mari decât simpla accedere în Top 6.

Programul din „play-off”:

Etapa 1:

CFR – Sepsi 

FCSB – Viitorul 

CS U Craiova – Astra 

Etapa 2:

Viitorul – CFR Cluj 

Astra – FCSB 

Sepsi – CS U Craiova 

Etapa 3:

CFR – Astra

FCSB – CS U Craiova 

Sepsi – Viitorul 

Etapa 4:

CS U Craiova – CFR

Astra – Viitorul 

FCSB – Sepsi 

Etapa 5:

CFR – FCSB 

Viitorul – CS U Craiova 

Sepsi – Astra 

Etapa 6:

Sepsi – CFR

Viitorul – FCSB 

Astra – CS U Craiova

Etapa 7:

CFR – Viitorul 

FCSB – Astra 

CS U Craiova – Sepsi

Etapa 8:

Astra – CFR Cluj 

CS U Craiova – FCSB

Viitorul – Sepsi

Etapa 9:

CFR – CS U Craiova

Viitorul – Astra 

Sepsi – FCSB

Etapa 10:

FCSB – CFR Cluj 

CS U Craiova – Viitorul 

Astra – Sepsi

 

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories