EXCLUSIV | „Vreau să le țin piept și eu zic că o să reușesc”. Robert Glință se califică în finală la 100 de metri spate, va înota pentru medalii la Mondiale!

Andreea Giuclea 19 iunie 2022
Fast
Împarte cu alții acest articol

Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta îți sunt oferite pe Lead de 

Robert Glință reușește a doua cursă bună în aceeași zi, se califică în finala probei de 100 de metri spate la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta!

Cu 53.00 de secunde, Robert se duce în finală cu al optulea rezultat al zilei. El a fost al cincilea în seria lui, o serie foarte rapidă, în care grecul Apostou a doborât recordul competiției: 52.09.

Luni seară, de la orele 20.00, Robert va încerca să se amestece în lupta pentru medalii. Nu e favorit, dar asta nu-l descurajează.

*

La câteva minute după semifinala lui, Robert ne-a spus că se aștepta să fie mult mai obosit, în schimb s-a simțit mult mai bine decât în serii. „Totul a fost gestionat foarte bine, sunt încântat! Nu știu încă cât am înotat pe prima lungime, cât am scos pe a doua – încă nu am informațiile tehnice -, dar sunt mulțumit de cum s-a simțit cursa”, ne-a explicat el, trăgându-și încă sufletul după efort.

„Sunt în finală, timpul este unul foarte bun – aproape de timpul meu cel mai bun. Obiectivul a fost îndeplinit – să trec de primii doi pași -, și simt că am resurse în continuare: mâine mergem cu motoarele turate la maxim!”

Robert știa că se va înota foarte tare. Acum crede că va concura „într-una dintre cele mai puternice finale mondiale din toate timpurile. Să fiu ultimul care intră în finală cu 53.00, înseamnă că nivelul e foarte puternic. Dar mă așteptam să fie așa, competiția este una incredibilă. Mă bucur că am reușit să fac față și deja totul se resetează, mă pregătesc pentru cursa din următoarele 24 de ore.”

Crede că are timp să-și revină, se simte pregătit.

„Am reușit să-mi adun resursele de dimineață (de la seriile preliminare) până acum, așa încât să înot o cursă bună, și voi face tot ce va ține de mine, cu vârf și îndesat, în cursa de mâine. Ca să iasă un rezultat cât mai bun.”

Despre ziua finalei, cu recuperarea și pregătirea de rigoare, Robert spune: „E posibil să vin să mă mișc puțin dimineață, să înot, să circule puțin sângele în mine și să spăl oboseala care s-a adunat. Apoi, odihnă, alimentație – astea sunt cele mai importante.”

Despre eventualele emoții, el spune că simte mereu emoții constructive. „Sigur că simt presiunea, dar am fost destul de liniștit acum, sunt foarte încântat de felul în care am abordat proba! Mă bazez și pe aceste emoții, sper că nu mă duc la probă nesimțind nimic, ca și cum mă duc la piață. Nici așa nu e bine. E o finală mondială, o tratez ca atare, mă bucur că am ajuns încă o dată într-o finală mondială și vreau, din toate puterile mele, să dau tot ce am în mine pentru a-mi măsura forțele cu acești giganți.”

Când vine vorba de presiunea momentului, Robert spune e ceva firesc. „Iar presiunea vine și de la mine – că pentru asta m-am pregătit de-a lungul timpului; toată lumea își dorește, desigur că nimeni nu pune în mod intenționat o presiune pe mine, dar nu pot să nu-mi doresc să nu câștig. Nici antrenorul meu nu poate spune că nu-și dorește să câștig. Așa că facem ce ține de noi pentru a obține cel mai bun rezultat.”

Cum se poziționează pentru finala de luni?

„Vă dați seama că îmi doresc aurul, dar știu că este foarte greu de obținut: văd cum s-a înotat astăzi, extrem de puternic; ar trebui să mai scot încă o secundă față de timpul de azi. Dar nimic nu e imposibil, așa că nu vreau să mă setez nici pe Da, nici pe Nu – în niciun caz pe Nu. Cu siguranță va fi nevoie de un efort și mai mare: să ajungi la câteva sutimi de secundă de recordul mondial necesită un efort fabulos, o tehnică și o execuție tactică extrem de bună. Mai ales că fizicul nu mă avantajează, în comparație cu ceilalți. Deci efortul e mai mare, însă eu nu mă las deloc, nu plec cu stângul înainte, vreau să le țin piept și eu zic că o să reușesc.”

„Îmi doresc în primul și-n primul rând să-mi depășesc propriile performanțe; dacă voi reuși acest lucru, mă apropii foarte tare de o medalie și nu pot să spun că mă voi supăra dacă voi pleca cu ceva în jurul gâtului de aici”, ne spunea Robert după calificarea în semifinale.

Acum, el e cu un pas mai aproape de acest obiectiv. Și se simte bine în bazinul lung (50 de metri) din Duna Arena, unde anul trecut a câștigat titlul european, devenind primul campion european al României în probele masculine de natație.

Finala de la 100 de metri spate e programată pentru luni seara, de la ora 20.00. Live online aici

Tot la acest Mondial, Robert va concura și în proba de 50 de metri spate.

De aproximativ un an, Robert lucrează cu antrenorul israelian Luka Gabrilo, care antrenează și echipa Iron Team din International Swimming League, din care face parte și Robert. „Avem aproximativ un an de când lucrăm împreună, până acum a mers destul de bine, deja anul trecut am cucerit două medalii europene și una mondială împreună, accentul se pune foarte mult pe detalii, pe acele detalii care fac diferență. Sperăm la cât mai bine și la acest campionat.”

 

*

Abonează-te aici gratuit la noul tău newsletter de sport – pentru analize, comentarii și idei despre momentele relevante din sport și despre personajele care contează!

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories