România | Germania, preview: Cum arată echipa Germaniei, unde o poate lovi România și cum se va decide semifinala Europeanului U21

Lead.ro 27 iunie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

„Visul nostru nu trebuie să se oprească aici. Suntem conștienți de valoare Germaniei, dar suntem pregătiți. Știm totul despre ei. Un prim obiectiv a fost atins, mergem la Jocurile Olimpice, dar acum obiectivul s-a schimbat. Se poate și mai mult!”, a anunțat Mirel Rădoi la conferința de presă de miercuri, parcă pentru a risipi și ultima rămășiță de euforie din vestiarul său.

Până acum, echipa lui a arătat de toate. Intensitate mare și sclipiri cu Croația, intensitate și mai mare, nebunie adevărată și din nou sclipiri cu Anglia, în fine, multă maturitate și control cu Franța. Ce va trebui să arate cu Germania? Probabil că toate astea la un loc. Nu pentru că această selecționată ar fi neapărat mai bună decât Anglia sau Franța (care a arătat destul de rău cu Croația sau România), ci pur și simplu pentru că Germania a mai fost aici.

Dovadă, în locul entuziasmului din mijlocul și din jurul echipei României, nemții au rămas măsurați. Presa germană a fost și ea luată prin surprindere de evoluțiile grozave din primele două meciuri, dar nimeni din echipa Germaniei nu se uită la semifinala asta ca la cel mai important meci al unei generații.

Și totuși.

Ca să-ți dai seama că nici măcar să ajungi la Europeanul de tineret nu e treabă simplă, cu atât mai puțin să te califici pentru semifinale, e de-ajuns să te uiți la recordurile Germaniei pentru acest nivel de vârstă: chiar dacă a pierdut doar trei meciuri oficiale în ultimii șase ani, Germania U21 are cinci absențe în ultimele 15 turnee finale și doar două trofee câștigate. Primul în 2009, cu o echipă din care făceau parte Neuer, Ozil, Boateng, Hummels și alți trei viitori campioni mondiali la seniori, în 2014; al doilea chiar la ediția precedentă, cu un grup din care doar Serge Gnabry, ales recent jucătorul sezonului trecut pentru Bayern, și Mahmoud Dahoud, care a prins multe minute la Dortmund, au ajuns la echipe cu adevărat puternice. În rest, șapte oameni din echipa campioană în 2017 mai joacă la U21 și azi. Sunt jucători buni și foarte buni, dar nu excepționali; nu după criteriile nemților, în tot cazul. Cu excepția lui Henrichs, fundașul lui Monaco, și a lui Nmencha, atacantul lui Preston, în a doua ligă engleză, toți ceilalți joacă în Bundesliga: Dahoud la BVB, cum spuneam, dar apoi câțiva de la Bremen sau Schalke, câte unul de la Leipzig, Leverkusen, Gladbach și Hoffe, iar cei mai mulți își joacă fotbalul la cluburile din a doua jumătate a Bundesligii. Mai toți sunt titulari, dar asta și pentru că 16 fotbaliști din lotul Germaniei au trecut de 22 de ani (șapte au deja 23).

Altfel spus, maturitatea, omogenitatea și experiența meciurilor eliminatorii (acum doi ani au bătut Anglia în semifinale, la penaltiuri, și Spania în finală, cu 1-0) sunt principalele argumente ale Germaniei – asta, desigur, pe hârtie. Căci în teren, mai ales de la mijloc în sus, nemții au arătat multă fantezie. Marco Richter și Luca Waldschmidt (care candidează la titlul de cel mai bun jucător al turneului) au confiscat toată atenția, pentru că au marcat împreună opt din cele 10 goluri ale Germaniei (cel mai bun atac în faza grupelor), dar Oztunali, Dahoud, Max Eggestein și chiar Amiri au avut și ei meciuri foarte bune în grupe (mai puțin cu Austria, unde Germania nu s-a omorât cu firea).

Echipa lui Stefan Kuntz nu vrea neapărat mingea (Germania e a treia în clasamentul posesiei, cu aproape 54%), dar încearcă și reușește adesea acel gegenpressing pe care fotbalul german l-a arătat în ultimii ani. Nemții și-au creat cele mai multe goluri prin recuperările dn jumătatea adversă, nu din construcția așezată, așa că Băluță, Cicâldău și Hagi vor fi luați repede atunci când vor avea mingea. Dacă punctele astea de presiune vor fi depășite, atunci spațiile dintre liniile Germaniei vor putea fi fructificate.

Kuntz, fostul atacant al Germaniei, a lăudat deja performanța României: „Este rezultatul talentului, cumulat cu munca și experiența jucătorilor ce activează în Italia, Danemarca sau Austria. Ianis Hagi e un jucător extrem de bun, dar nu avem un plan special pentru el, ci pentru toată echipa. Jucătorii mei au o disciplină aparte, care mă bucură foarte mult.”

Disciplină și agresivitate are și România, așa că nimeni n-ar trebui să se mire prea tare dacă meciul celor mai bune atacuri se va transforma (sub căldura sufocantă de la Bologna, unde se anunță vreo 40 de grade la startul meciului) în meciul celor mai disciplinate apărări: ambele echipe au primit trei goluri până aici – și doar Franța, cu un singur gol primit (trei înscrise), stă mai bine.

România are și omogenitate, poate chiar mai mare decât a Germaniei, pentru că mulți dintre jucătorii lui Mirel Rădoi se cunosc de ani buni, ba mulți chiar s-au format împreună la Academia Hagi. Cu opt goluri – al doilea atact în grupe -, România are și forță ofensivă. Mai important, Pușcaș și oamenii din spatele lui atacă repede, cu mingi verticale, recuperate și trimise imediat între linii, unde adversarii nu arată grozav. Puternicul căpitan Tah, un munte de om debutat și de Low la echipa mare, e lent și pare, după un sezon excelent cu Leverkusen (locul 4), destul de ostenit. Acolo, între Tah și Baugartl, va încerca Pușcaș să găsească spații, dar pentru asta va trebui mai întâi ca cei doi fundași centrali ai Germaniei să fie atrași mai departe de poarta lor. Altfel, dublajul din jurul careului funcționează bine, căci Henrichs și Klostermann, pe benzi, sunt iuți.

„Va trebui să înscriem mâine seară. Dacă nu vom primi gol și vom fi organizați, putem crea probleme mari Germaniei. Nemții sunt foarte organizați defensiv, fac pressing în zona mingii, strâng spațiile din jurul mingii. Când recuperăm, trebuie să știm exact ce e de făcut. Germania, cu vârf fals, amintește de Barcelona lui Guardiola”, a prefațat și Mirel Rădoi meciul de pe „Dall’Arra” din Bologna.

Dar dacă am învățat un lucru până aici, ăsta e că preview-urile meciurilor de U21 sunt dificile. Meciurile o pot lua razna brusc, așa cum ne-a demonstrat România și cu Croația, dar mai ales cu Anglia. O execuție specială – iar Coman, Hagi, Marco Richter și Luca Waldschmidt ne-au arătat deja câteva – poate fi de ajuns pentru ca garda să fie lăsată jos, iar de acolo, vorba lui Rădoi: „eu cred că va fi o plăcere pentru public să vadă la lucru aceste echipe.”

România – Germania începe la ora 19.00, în direct pe TVR1

Dacă vrei să înțelegi ce fotbal joacă, de fapt, echipa de tineret a României, citește și analiza noastră. Nu e doar o bună „încălzire” pentru semifinala cu Germania (și, sperăm, pentru finala de la Udine), e și o privire în viitor: cum va juca Naționala mare atunci când Radu, Nedelcearu, Băluță, Cicâldău, Ianis Hagi, Pușcaș și ceilalți vor deveni senatori de drept în tricoul galben purtat zilele acestea cu atâta mândrie pe străzile și pe stadioanele din San Marino și Italia.

Nu uita că în cealaltă semifinală (ora 22.00), Spania, condusă din teren de excelentul Ceballos (finalist și acum doi ani), a trecut repede peste înfrângerea cu Italia din deschidere și arată parcă ceva mai bine decât Franța. Și aici, însă, e greu de prevăzut ceva, căci apărarea Franței pare să fie antidotul perfect pentru creativitatea din atacul spaniol.

 

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories