România învinge Insulele Feroe, începe cu bine drumul spre EURO 2022. Urmează Austria, când jocul va trebui să arate mai bine
Lead.ro 6 octombrie 2021La Mioveni, într-o Sală Polivalentă nouă și frumos animată de spectatorii din tribune, România a câștigat destul de clar, dar fără să impresioneze, cu Insulele Feroe: a fost 26-19, în primul meci din campania de calificare la Campionatul European din 2022.
Pe 10 octombrie, la Viena, echipa antrenată de Adi Vasile va juca cu Austria lui Herbert Müller. În grupa României mai este și Danemarca. Cele două meciuri contra puternicei echipe nordice sunt programate pentru luna martie. Ca de obicei, primele două clasate se vor califica la turneul final (organizat de Slovenia, Macedonia de Nord și Muntenegru).
Meciul
În continuare fără Cristina Neagu, care nu va juca nici la Campionatul Mondial din Spania (între 2 și 19 decembrie), dar și fără Eliza Buceschi sau Cristina Laslo (prezentă în lot, nu și pe teren), România a început tare, s-a repezit la 3-0, 6-2 și apoi 10-4, cu câteva goluri frumoase marcate de Crina Pintea și Bianca Bazaliu, cele două jucătoare care trebuie să compenseze cumva absența lui Neagu. Prima prin experiența ei la echipa națională, a doua prin aruncările ei puternice de la distanță.
Avântul României s-a oprit (brusc) când Adi Vasile a trimis în teren o a doua formulă de echipă. Cu mai multe schimbări în primul 7, România n-a mai reușit jocul convingător din primele minute, iar adversarele au profitat imediat: de la 10-4 s-a ajuns la 11-8 și apoi 11-9, înainte ca Bazaliu să găsească al patrulea ei gol (din a patra aruncare) de la distanță.
Până aici, atacul României s-a sprijinit puternic în două puncte: Bazaliu și Pintea. Dincolo, feroezele s-au bazat pe repunerile iuți și jocul foarte dinamic cu care handbalul nordic ne-a tot obișnuit, un stil care ne-a pus mai mereu probleme. Cu aceste atacuri iuți, de trei-patru pase înainte de finalizare, echipa din Insulele Feroe l-a obligat pe Adi Vasile să ceară un time-out special pentru a le cere jucătoarelor sale să se replieze mai repede.
Chiar și așa, apărarea a continuat să fie generoasă (sau puțin prea lentă) în următoarele minute, o perioadă de joc în care România și Insulele Feroe au mers cap la cap. Însă atacurile adverse au părut să fie mai clare, în vreme ce atacul României a rămas înlinat spre stânga, de unde Bazaliu a avenit cu alte două goluri de la distanță. În rest, parcă prea puține idei. Sau prea multe mingi prinse pe loc.
Dovadă, când Bianca a ratat prima ei aruncare, naționala Insulelor Feroe a putut rezolva și primele sale atacuri poziționale, două goluri care au strâns scorul primei reprize la 15-14 pentru România.
Un scor – și un joc – care ne-a arătat că Adi Vasile și jucătoare pe care le antrenează au încă multe lucruri de pus la punct. Asta nu vine ca o surpriză. În condițiile în care mai multe jucătoare tinere continuă să-și facă tot mai mult loc în echipa României, probabil că lucrurile nu pot merge perfect.
E important, așadar, că România a arătat mai mult dinamism în repriza secundă, o repriză în care Daciana Hosu, intrată în poartă în locul Iuliei Dumanska, a scos mai multe mingi pe care extremele României au reușit să le transforme în gol la poarta cealaltă.
Aceste goluri rapide au refăcut distanța de patru pași (2-16), un avans care le-a dat ceva mai multă liniște jucătoarelor lui Adi Vasile. Au urmat câteva acțiuni finalizate cu mai multă claritate, iar după alte câteva minute, la 22-17, meciul a fost rezolvat.
De aici și până la final, Hosu a continuat să se remarce în poartă, iar România a continuat să fie echipa mai energică – un semn bun în vederea meciului de duminică din Austria, a doua ocazie pentru Vasile și jucătoarele sale să pună la punct câteva lucruri importante înaintea Mondialului din Spania (2-19 decembrie).
În pregătirea Campionatului Mondial
Într-un format extins, cu 32 de echipe împărțite în opt grupe de câte patru, Campionatul Mondial din Spania (2-19 decembrie) va fi găzduit în patru localități: Castellón de la Plana (Castellón), Granollers, Lliria și Torrevieja.
România joacă în Grupa C, alături de Norvegia, Kazahztan și Iran.
Naționala antrenată de Adrian Vasile are toate șansele să se califice în grupele principale (Main Round), fază în care lucrurile se complică: Olanda și Suedia vor ajunge probabil în grupa României.
Așadar, pentru calificarea în sferturile de finală, o echipă a României fără Cristina Neagu va trebui să termine în primele două o grupă în care Norvegia, Olanda și Suedia – trei dintre cele mai în formă echipe europene – vor porni cu șanse mai bune.
Uite cum arată grupele CM:
🇪🇸 ¡ACTUALIZACIÓN! ¡Así están los grupos y sedes del Campeonato del Mundo de España 2021! 🌍
🇬🇧 UPDATE! These are the groups and venues of the Women's WCh 2021 👇
📆 1-19 Diciembre/December#SheLovesHandball @ihf_info @granollers @aytolliria @TorreviejaAyto @AjuntCastello pic.twitter.com/SrJ4v863hd
— Women's Handball WCh Spain 2021 (@SheLOVsHandball) September 26, 2021
Lotul României pentru meciurile cu Insulele Feroe și Austria
Iulia Dumnaska – HC Podravka, Daciana Hosu – SCM Rm Vâlcea, Elena Șerban – HC Dunărea Brăila, Nicoleta Dincă – CS Gloria 2018 BN, Ana Maria Iuganu – CS Gloria 2018, BN, Anca Polocoșer – CS Minaur Baia Mare, Sorina Tîrcă – CS Rapid București, Bianca Harabagiu – SCM Gloria Buzău, Bianca Bazaliu – HC Podravka, Andreea Rotaru – SCM Gloria Buzău, Cristina Laslo – CS Minuaur Baia Mare, Ana Maria Drăguț – SCM Gloria Buzău, Alina Ilie – SCM Gloria Buzău, Sonia Seraficeanu – CS Gloria 2018 BN, Oana Borș – CS Minuar Baia Mare, Crina Pintea – ETO Audi Gyor, Lorena Ostase – CSM Slatina, Alexandra Subțirică – Iovănescu, Mădălina Zamfirescu, Alicia Gogîrlă – CSM București.
Fotografie de Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni