Plusuri și minusuri în grupa României pentru EURO 2020

Ciprian Rus 2 decembrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Spania nu are nevoie de prezentări. După un Mondial catastrofal și o ediție de Liga Națiunilor cu bune (6-0 cu vicecampioana mondială Croația) și cu rele (mai ales înfrângerea cu Anglia), trupa lui Luis Enrique e marea favorită la locul 1. E o echipă încă în formare, noul selecționer încă lucrează la detaliile de finețe, dar e greu de crezut că naționala iberică nu va crește în exprimare în anul care vine.

Suedia tocmai s-a calificat în elita fotbalui european, în Liga A a Nations League, după ce și-a câștigat grupa de Liga B din  în compania unor echipe cu pretenții, între care Rusia și Turcia. Cu Lindelof, Granqvist sau Berg, Suedia are jucători mult mai bine cotați decât România.

Echipă de Liga C, ca și noi, Norvegia și-a câștigat grupa, în fața unor adversare ca Bulgaria, Cipru și o Slovenie de nerecunoscut. A pierdut un singur meci, în Bulgaria, și a făcut un singur egal, în Slovenia, semn că poate fi o echipă abordabilă pe teren propriu. Acasă, însă, a câștigat trei meciuri din trei, fără să ia gol, dar și fără să facă risipă de spectacol.

Insulele Faroe nu a reușit să profite de formatul Ligii Națiunilor pentru a face un pas în față. A terminat pe 3 într-o grupă cu Kosovo și Azerbaidjan, cu un loc peste cealaltă echipă din grupa noastră de calificare, Malta.

În meciurile directe, Insulele Faroe i-a luat 4 puncte Maltei. În mod normal, punctele pe care și le vor împărți după meciurile directe vor fi singurele pe care le vor avea cele două echipe la finalul Grupei F.

Plusuri și minusuri după tragerea la sorți

Se putea, teoretic, o grupă ceva mai ușoară, precum cea în care a picat Ungaria (cu Croația, Țara Galilor, Slovacia și Azerbaidjan) sau cea cu Polonia cap de serie și Austria și Israel candidate la locul 2, dar și acolo am fi avut, oricum, de tras de noi pentru locul 2.

Chiar dacă avem un cap de serie cu nume sonor, avem, pe undeva, șansa că Spania e o echipă în reconstrucție, bazată pe mulți jucători de la Real Madrid, care nu trece deloc printr-un moment de grație.

În confruntările cu Spania, avem de partea noastră plusul că selecționerul Cosmin Contra este un om „de-al casei”. A jucat ani buni în La Liga, a antrenat în Spania, cunoaște bine campionatul și jucătorii din „La Roja”. Avem și câțiva fotbaliști care au trecut prin Spania în ultimii ani: marcator al unui gol la primul său meci ca titular în Anglia, după ce a părăsit-o pe Deportivă La Coruna, Florin Andone ne-a demonstrat deja că nu are complexe în fața apărătorilor din La Liga.

Putem profita de rivalitatea locală istorică dintre Suedia și Norvegia și putem spera ca cele două echipe să se împiedice reciproc. În plus, cele două adversare joacă un fotbal destul de deschis, care ar putea fi speculat de stilul de joc al lui Cosmin Contra. Pe de altă parte, ne vor aștepta mari bătăi de cap (la propriu și la figurat) la loviturile libere: și Spania, și Suedia, și Norvegia au jucători fantastici la jocul de cap, în condițiile în care și portarul nostru, și apărarea noastră imediată cam suferă la acest capitol.

Faptul că echipele de sub noi sunt foarte slabe ne va putea ajuta să ne concentrăm mai bine pe jocurile cu principalele rivale la locul 2.

Apoi, chiar dacă numele adversarilor impresionează la prima vedere, România nu are palmares negativ cu niciuna dintre echipele din grupă. Cu Spania avem cinci victorii noi, cinci victorii ei și șase egaluri, cu Suedia avem câte trei victorii de fiecare și tot trei egaluri, iar cu Norvegia avem palmares pozitiv (4-5-2), la fel ca și cu Insulele Faroe (6-0-0), în vreme ce cu Malta totul e pe zero, pentru că nu ne-am întâlnit niciodată.

Mai mult, și ultimele rezultate directe cu cele patru echipe cu care am mai jucat sunt pozitive: 0-0 cu Spania la Cluj în 2016, 1-0 cu Suedia la Craiova, chiar anul ăsta, 1-1 cu Norvegia în deplasarea din 2004, tot în preliminarii de CE, și 3-0 în Faroe în 2016.

Foto: Răzvan Păsărică / Sport Pictures

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories