SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București s-au folosit de ultima etapă din Main Round-ul Ligii Campionilor pentru a pregăti marele derbi din campionat
Lead.ro 7 martie 2020Două rezultate diferite, un sentiment comun: SCM Râmnicu Vâlcea și CSM București arată binișor înaintea derbiului decisiv din campionatul național (11 martie) și înaintea dificilelor meciuri care le așteaptă în sferturile de finală ale Ligii Campionilor (la începutul lui aprilie).
CSM București, care a trecut cu 28-22 de Vipers Kristiansand, va juca cu Gyor, campioana ultimelor trei ediții de Champions League, o echipă pe care SCM Râmnicu Vâlcea nu a putut-o opri (29-35), deși a arătat multe lucruri bune în această ultimă etapă din Main Round. SCM va juca în sferturi cu Metz.
*
SCM Râmnicu Vâlcea și colegele din Grupa 2 știau deja, înaintea acestei ultime etape din Main Round, cine și de pe ce poziție va merge în sferturile de finală ale Ligii Campionilor: Gyor, Brest, Buducnost și SCM vor intra în faza eliminatorie în ordinea aceasta, așa că pentru campioanele României, meciul din deplasare cu Gyor oferea o singură miză: pregătirea.
În primul rând, pentru derbiul cu CSM București din liga națională (11 martie, Sala Polivalentă); în rând secund, pentru întâlnirea din sferturile Ligii, unde SCM ar putea primi o adversară de nivelul lui Gyor: fie Esjberg, marea surpriză de până acum, fie Metz, probabil a doua favorită la titlu. Cele două vor juca duminică pentru primul loc din Grupa 1.
În condițiile astea, cu doar patru zile înaintea derbiului din Liga Florilor cu CSM București – un meci hotărâtor pentru titlul de campioană a României – Florentin Pera și jucătoarele sale au ajuns la Gyor cu sentimente amestecate. Da, un rezultat bun aici ar fi oferit vâlcencelor și elanul potrivit pentru derbiul cu CSM, dar și dovezile necesare că sarcina din sferturile Champions League nu va fi imposibilă. Însă cu ce preț? Cu ce resurse de energie consumate? Și invers, cum să ataci meciul cu Gyor – câștigătoarea ultimelor trei ediții ale competiției – în viteza a treia, de vreme ce un rezultat foarte slab în Ungaria poate descuraja echipa înaintea meciului de miercuri de la București? Decizii, decizii.
La precedenta întâlnire, acum o lună, Gyor n-a avut emoții la Vâlcea (29-20), unde SCM a reușit doar 6 goluri în prima repriză, și tot Gyor a ajuns la meciul ăsta într-un moment mai bun: cu socotelile încheiate în Main Round și cu o lungă perioadă de pauză până la meciul din Cupa Ungariei cu Siofok (8 aprilie).
Și totuși, Vâlcea a început mai bine, a condus cu 2-0 și 5-3, înainte ca Gyor să închidă ușile și geamurile în apărare pentru șapte minute, perioadă în care a trecut la conducere, 7-5, și nu s-a mai uitat peste umăr.
Cu variante excelente pe fiecare post, cu finalizări la fel de bune și din extremă, și din centru, și prin pătrunderi, dar și prin aruncări de la distanță, Gyor a confiscat meciul, a continuat să se distanțeze la trei, patru și apoi cinci goluri, 15-10 (minutul 22) – o primă parte foarte diferiă de prima repriză de la Vâlcea.
De aici încolo, Pera a început să-și mai odihnească primul șapte, echipa lui n-a răspuns rău, dar Gyor a reușit să intre la vestiare cu același avans confortabil: cinci goluri, 20-15.
Diferența asta s-a majorat repede – după cinci minute impresionante în debutul părții a doua – la 24-16, moment în care meciul era deja rezolvat. Și asta în ciuda intervențiilor foarte bune pe care Iulia Dumanska, intrată în a doua repriză, le-a reușit în poartă.
S-a terminat 35-29 pentru Gyor, un meci din care Florentin Pera și jucătoarele lui SCM își pot lua ceva încredere pentru marele meci cu CSM București din campionat.
Apărarea n-a arătat grozav, dar Gyor chiar a atacat cu poftă, cu repuneri iuți și cu un stil cu totul diferit față de CSM (care amenință serios din doar trei poziții – inter stânga, centru și pivot). Dincolo, în atac, SCM a reușit multe lucruri bune (nimeni nu a marcat mai mult în poarta lui Gyor în acest sezon), a arătat diversitate și viteză, și chiar dacă echipa lui Pera n-a aruncat (nici azi) mai deloc de la distanță, pătrunderile din centru și angajările pentru pivot au mers grozav. Sigur, toate astea trebuie privite cu măsură. La urma urmei, a fost un meci fără miza punctelor.
RESULT: Group 2 winners #GyőriAudiETOKC extend their record #deloehfcl unbeaten streak with an impressive 35:29 win over #SCMRamnicuValcea.👏#GYOVAL #ehfcl pic.twitter.com/7pxLRlX80j
— EHF Champions League (@ehfcl) March 7, 2020
CSM București trece de Vipers
Tot sâmbătă, CSM a primit-o la București pe Vipers Kristinsand, învinsă în precedentele cinci meciuri din Main Round, cu un singur obiectiv: să pună la punct toate detaliile înaintea meciului cu Vâlcea de miercuri (11 martie).
CSM își asigurase deja a cincea prezență consecutivă în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, dar obiectivul e cu un pas mai sus: Final4-ul de la Budapesta și implicit o victorie în dublă manșă cu Gyor.
Până acolo, însă, Adi Vasile și jucătoarele pe care le antrenează au învins Vipers cu 28-22.
CSM a început convingător, s-a distanțat la 6-3 în minutul 11, după trei reușite ale Cristinei Neagu și câteva parade ale lui Grubisic, care l-au forțat pe Ole Gustav Gjekstad să ceară un prim timeout. Vipers a răspuns bine și a egalat la 6-6, preluând chiar conducerea pentru scurt timp, până când tot Neagu a egalat la 7-7 la jumătatea primei reprize. S-a mers apoi cot la cot, din gol în gol, cu Grubisic continuând să apere în momentele importante, și s-a intrat la pauză cu 12-11 pentru vicecampioanele României.
Tot ele au început mai bine repriza a doua și s-au distanțat din nou la trei goluri, 19-16 după 10 minute cu câte două goluri pentru de Itana Grbic și Neagu. Avea să fie desprinderea decisivă, pentru că mai departe au înscris și Lekic, Cvijic, Carmen Martin, Omoregie, Pintea, Perianu și chiar Dedu, din poartă în poartă, care a dus scorul la 25-18 cu 10 minute înainte de final.
Norvegiencele n-au mai putut face nimic pânâ la finalul unui meci în care Neagu a dat 10 goluri, iar Dedu a avut și ea câteva parade frumoase. CSM a câștigat cu 28-22, o bună pregătire pentru întâlnirea foarte importantă cu Vâlcea de miercuri.
Watch the highlights from last round's game @csm_bucharest vs @VipersKrSand in #deloehfcl 🇷🇴⚔️🇳🇴 pic.twitter.com/cQanjtgabw
— EHF Champions League (@ehfcl) March 11, 2020
Ce va putea face CSM în Champions League, în dubla cu Gyor din prima parte a lui aprilie? Greu de spus acum. Dar Neagu spunea, pentru site-ul EHF, că „în ciuda unui sezon cu suișuri și coborâșuri, încă urmărim un loc în Final4 și vom lupta pentru asta până la final”. Dacă Neagu va rămâne în forma pe care a arătat-o în februarie, când a fost aleasă cea mai bună jucătoare a lunii în Europa, CSM va avea și armele cu care să lupte contra lui Gyor: Cristina a marcat 46 de goluri în ultimele patru meci din Main Round și are deja 72 de reușite în acest sezon, deși a ratat patru meciuri.
Sferturile de finală Champions League
SCM Râmnicu Vâlcea – Metz
CSM București – Gyor
Buducnost – Esjberg
Rostov – Brest
La cum au arătat lucrurile până aici, echipele care-și vor juca meciurile retur acasă sunt favorite pentru turneul Final4.
👉 The #deloehfcl quarter-final pairings are revealed as the teams eye the road to the #ehffinal4!#ehfcl#SCMRamnicuValcea 🇷🇴 vs @MetzHandball 🇫🇷@csm_bucharest 🇷🇴 vs #GyőriAudiETOKC 🇭🇺@ZrkBuducnost 🇲🇪 vs @TeamEsbjerg 🇩🇰@rostovhandballe 🇷🇺 vs @BBH_Officiel 🇫🇷 pic.twitter.com/MboBWrghTS
— EHF Champions League (@ehfcl) March 8, 2020
Foto: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni