Sfârșitul unei echipe: Germania pierde cu Coreea de Sud, este eliminată de la Cupa Mondială!
Danny Coposescu 27 iunie 2018După cel mai slab joc din ultimii zece ani (poate și mai mult), Germania pierde cu Coreea de Sud și părăsește Rusia cu sentimentul sfârșitului de drum: puternica echipă care n-a lipsit din semifinalele ultimelor cinci turnee finale nu mai există! Pentru prima dată în istoria ei, Germania se oprește în grupele cupei mondiale.
Germany: the end. pic.twitter.com/kE7e9UPYcn
— Eurosport UK (@Eurosport_UK) June 27, 2018
*
Într-un meci pe care trebuia să-l câștige pentru a se califica mai departe, Germania a părut – de la primul și până la ultimul fluier – că vrea să urce dealul în viteza a treia. Lenți (puțin spus), fără energie și fără idei, Kroos, Ozil sau Reus au dat senzația că-și joacă ultimul amical înaintea vacanței. Dorința din victoria obținută in extremis cu Suedia a dispărut și ea. În locul ei…nimic.
Două ocazii în primele 90 de minute (înainte ca asiaticii să marcheze și să încheie astfel socotelile): mai întâi debutantul Goretzka, a cărei reluare cu capul a fost parată de portarul sud-coreean, mai apoi Hummels, care și-a pierdut capul din șase metri – așa că a lovit cu umăr și gâtul singura centrare bună a lui Kimmich, doar unul dintre jucătorii care au alunecat, în ultima vreme, într-o groapă de formă.
Lui i se adaugă Muller, Khedira și bietul Ozil, care va fi făcut praf după încă un meci în care n-a contribuit cu nimic, afară de niște văicăreli expresive tocmai bune de GIF-uri. Până și Kroos, erou cu Suedia, a lipsit din meciul acesta: câteva șuturi șterse și o singură pasă bună, cea pentru golul de 1-0 al lui Young-Gwon.
În tribune, fanii germani – știm că au fost acolo doar pentru că i-am văzut – nici n-au putut să-și împingă echipa de la spate: amorțiți de neputința campionilor mondiali en titre, s-au mulțumit să fie martorii unui declin anunțat.
La trasul liniei, Suedia și Mexic sunt cele două echipe care merită să avanseze dintr-o grupă pe care Germania o termină pe ultimul loc. Pentru Low și nucleul echipei naționale a Germaniei urmează zile lungi și nopți albe.
Întrebări apăsătoare urmează să-și primească răspunsuri. Să fie de vină scandalul iscat de pozele pe care Ozil și Gundogan le-au făcut cu Erdogan, președintele Turciei? Să fi stricat asta atmosfera? Să fie o ruptură între generații, o prăpastie între tinerii care-au câștigat anul trecut Cupa Confederațiilor și veteranii care-au câștigat Mondialul din Brazilia? Sau să fie pur și simplu un declin firesc în existența unei echipe rămase, încă de acum câțiva ani, fără două piese esențiale: Schweinsteiger și Lahm.
Coreea de Sud 2 – 0 Germania
Știam că e cald. Nu doar pentru că ni s-a repetat temperatura de parcă turneul ar fi fost sponsorizat de The Weather Channel, ci și pentru că am văzut cu toții tricoul lui Jogi Löw. Știam și că tensiunea contextului le joacă feste și celor mai talentați jucători, deci meciurile disputate cu calificarea pe masă nu încurajează asumarea riscurilor. Dar frâna de mână a fost trasă cu mult înainte ca Germania să pășească în condițiile astea pe terenul din Kazan.
Sigur, n-a ajutat readucerea lui Khedira în primul 11. Dintre toate criticile care i se aduc, că încetinește jocul echipei e printre cele mai justificate. Iar decizia de a-l include pe tânărul Leon Goretzka din start seamănă cu metoda strămoșească de a preda înotul: aruncă-ți copilul în apa adâncă și lasă-l să se zbată până plutește.
Joachim Low press-conference:
"I am shocked that we lost the game. It was my impression that when I spoke to the team before the game, that they were under pressure. It's going to take me a few days to understand this. I am incredibly disappointed by this elimination" pic.twitter.com/wNYSW5E9Ht
— The Field (@thefield_in) June 27, 2018
Dar după coșmarul ăsta întrerupt de un sigur minut glorios în meciul cu Suedia, particularitățile nu par să-și mai aibă locul. Când tot tai și schimbi formule și așezări de la joc la joc, alegerea dintre Reus sau Draxler își pierde din importanța fundamentală. Înainte să pornească spre Rusia, Löw a repetat obsesiv nevoia de a utiliza tot lotul: „Vor fi momente când trebuie să schimbăm sistemul și să folosim jucătorii potriviți pentru sarcinile potrivite.‟
Până la urmă, e greu să te hotărăști dacă jucătorii, sistemul sau sarcinile sunt de vină pentru un fiasco cum Germania n-a mai văzut din 2004, când a fost eliminată din grupe la Europene. Poate a fost puțin din fiecare. Incapabili să facă mai mult decât să centreze în fiecare parte a corpului sud-coreenilor, Kimmich și Hector au lăsat bulevarde tot mai primitoare pentru contre, ceea ce a destabilizat vizibil siguranța coechipierilor.
Chiar era nevoie de doi mijlocași retrași, același 4-2-3-1 ajuns tot mai rigid, în care Reus, Wener și Özil par sufocați într-o cămașă de forță? În fine, dependența cronică de Toni Kroos, obligat să fie deopotrivă închizător, playmaker și finalizator, s-a dovedit într-un final o sarcină prea grea și pentru umerii săi lați.
No team has made more errors leading to goals (2) at the 2018 World Cup than Germany.
☑️ Toni Kroos
☑️ Manuel NeuerBoth came today against South Korea. pic.twitter.com/zerNzBwzFy
— Squawka Football (@Squawka) June 27, 2018
Nu doar în după-amiaza asta, când i-a dat un asist lui Kim Young-Gwon în minutul 92. În trei partide consecutive, Kroos a gafat mai mult decât în trei ani la Real Madrid. E drept și că acolo n-a trebuit niciodată să joace rolul unui lider, unui Ronaldo. 11Freunde l-a pus tocmai astăzi în aceeași categorie și a argumentat chiar că personalitatea sa cumpătată, aproape deconectată, îl face superior. E încă o dovadă că somnambulismul n-a fost prezent numai pe teren, în jocul lent și sedat al formației, ci și în evaluările din exterior.
Acum, toată lumea s-a trezit, așa cum striga Die Welt după înfrângerea cu Mexico – dar într-un film de groază în care Manuel Neuer e deposedat din poziție de aripă stânga, Son marchează în poarta goală, și Germania părăsește Cupa Mondială de pe ultimul loc – „fără cuvinte‟, cum a spus Hummels la final.
Mexic 0-3 Suedia
În celălalt meci al grupei, mexicanii au pornit cu gândul că un egal îi va califica de pe primul loc, dar au ajuns să tremure pentru calificare când Suedia a deschis scorul, devreme în a doua repriză. Când nordicii au făcut 2-0, dintr-un penalti transformat perfect de Grangvist, suporterii mexicani au început să se uite cu spaimă spre Kazan, unde un gol al Germaniei ar fi trimis Mexicul acasă. Alvarez, cu gândul probabil la cel mai important lucru din lume – rezistența sud-coreenilor – și-a dat și el autogol, dar la final alerga în lacrimi după colegii lui: niciodată n-a mai sărbătorit cineva atât de frumos o înfrângere cu 3-0!
Currently in Mexico City… #MEX
[🎥 @catrino] pic.twitter.com/rqhciKe8gt
— COPA90 (@COPA90) June 27, 2018
Altogether now… "Bye bye Germany" as a joint Mexico-Sweden chorus. pic.twitter.com/mSV3ctpUdK
— Amy Lawrence (@amylawrence71) June 27, 2018
Who's next in 2022 ? #GER #GERKOR #WorldCup2018 #Rusia2018 pic.twitter.com/taT5tNJ2EC
— salahsensei 🇲🇦 (@salahsensei) June 27, 2018
Thoughts of a nation. #GER pic.twitter.com/3TQqZMsjDA
— Match of the Day (@BBCMOTD) June 27, 2018
Confirmation #SWE and #MEX progress to Round of 16.
How many of you predicted this table at start of the #WorldCup? pic.twitter.com/lfAmgW4pZ0— FIFA World Cup 🏆 (@FIFAWorldCup) June 27, 2018
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni