„Știu că avem valoare și că aceasta nu e fața adevărată a echipei României”. Ce iau bun jucătoarele României din înfrângerea cu Germania
Lead.ro 4 decembrie 2020Dincolo de dezamăgirea înfrângerii, după un an cu puține meciuri și antrenamente, pentru unele dintre jucătoarele României acest prim meci al Campionatului European a fost și un prilej de a trece de emoțiile debutului, de a prinde curaj și încredere pentru mai departe și de a vedea unde se află și ce pot îmbunătăți în joc.
Pentru pivotul Alexandra Subțirică, a fost primul meci la un turneu final, venit la 32 de ani, când nu se mai aștepta. „E visul carierei mele, nu credeam că o să mai ajung la un turneu final, e o bucurie enormă, sper să nu dezamăgesc și să dovedesc că e locul meu aici.”
Despre emoțiile debutului și presiunea de a-i călca pe urme mamei sale, Simona Iovănescu, o jucătoare importantă handbalsită și căpitan al naționalei României în trecut, spune că „a fost primul meu meci, am avut foarte mari emoții. Sunt normale, constructive, dar am trecut peste, am știut cum să le gestionez. E o oarecare presiune pentru mine familia, mama, care a jucat la un nivel foarte mare. Mi-a zis să arăt ce știu, să nu fac nimic în plus și să încerc să-mi aduc aportul pentru echipă. Poate că e mai critică decât ar trebui, dar asta m-a făcut să ajung unde sunt azi.”
Despre cum e să joace în echipă cu jucătoare precum Cristina Neagau sau Cristina Laslo, Alexandra a spus că „e o onoare să fiu alături de ele, să mă antrenez cu ele, e ceva inedit. Mă bucur că am avut această șansă să fiu alături de ele și de toate fetele din această echipă.”
Cum vede meciul cu Polonia: „E un meci decisiv, trebuie să ne concentrăm mai mult, să luptăm pentru ficare minge și să avem parte de puțin noroc, asta cred că ne-a lipsit și în meciul de ieri cu Germania.”
„Personal am și o dezamăgire din prisma rezultatului, dar meciul de ieri mi-a dat încredere, am văzut că pot face față și la un alt nivel și asta mă motivează pentru meciurile următoare.”
Sonia Seraficeanu: „Am avut o săptămână să mă antrenez singură”
Extrema Sonia Seraficeanu vine după o perioadă dificilă, în care a avut Covid, a stat în izolare, și apoi s-a antrenat singură, echipa ei de club fiind în vacanță. „Am avut o perioadă scurtă de timp să mă antrenez, dar un meci nu se compară, îmi lipsesc meciurile, s-a văzut asta. A fost destul de greu, având în vedere că am stat în carantină, apoi am avut o săptămână să mă antrenez singură, deoarece clubul a luat vacanță după meciurile din campionat, și a trebuit să mă antrenez singură, cu o săptămână înainte de a merge la Națională. A fost foarte greu, nu e același lucru să faci antrenamente cu mingea, specific, sau doar să mergi la sala de forță și să alergi pe bandă.”
Despre presiunea pe care o simte, ca singura extremă dreapta – după rezultatul pozitiv al Laurei Moisă -, spune că: „Da, simt o presiune, deoarece știu că avem valoare și că aceasta nu e fața adevărată a echipei României. Dar încerc să trec peste emoții și să dau tot ce e mai bun, să fac tot ce-mi stă în putință.”
Sonia vede meciul cu Polonia ca un pe-un meci decisiv, un joc greu. „Trebuie să jucăm mult mai bine decât cu Germania și să facem o figură bună. Sunt multe jucătoare noi și relațiile de joc nu sunt așa bine puse la punct.”
Ce urmează pentru România
După ce, tot în Grupa D, Norvegia și-a făcut de cap cu Polonia, un 35-22 obținut în partea a doua a meciului, un joc care ne-a arătat și forța nordicelor, dar și slăbiciunile viitoarelor noastre adversare, meciul de sâmbătă seară cu Polonia (ora 17.00) va decide, cel mai probabil, dacă România va merge sau nu în Main Round. Asta înainte de complicatul joc cu Norvegia (sâmbătă, ora 21.30).
Primele trei clasate se califică mai departe în grupele principale (Main Round), unde se vor alătura celor trei echipe calificate din Grupa C: Olanda, Ungaria, Serbia și Croația. În Main Round, fiecare echipă va intra cu punctele pe care le-a câștigat celorlalte două echipe calificate – rezultatul obținut cu ultima clasată nu va conta.
Grupele EURO
Grupele A și B se joacă la Herning, acolo unde se va juca și faza finală a Europeanului, grupele C și D se joacă la Kolding. Din ambele orașe, România are amintiri fericite. Și de la EURO 2010, dar mai ales de la Mondialul din 2015, încheiat cu medaliile de bronz. Și cu sentimentul că se putea și mai mult.
Here are the #ehfeuro2020 Final Tournament groups 🤩🤙 #handballispassion pic.twitter.com/aIA41zAtIx
— EHF EURO (@EHFEURO) June 18, 2020
FOTO:Sorin Pana/Sport Pictures
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni