Tomas Ryde, în dialog cu fanii lui CSM București: „Vor fi mereu momente de suișuri și coborâșuri, dar trebuie să fii în vârf la momentul potrivit”
Lead.ro 14 august 2019După câteva săptămâni de pregătire cu CSM București, timp în care echipa a avut două stagii în străinătate, în Germania și Suedia, și cu câteva zile înaintea unui nou turneu amical în Franța, Tomas Ryde a discutat cu fanii echipei pe care o antrenează din această vară, prin intemediul paginii de Facebook a clubului. Antrenorul suedez a răspuns la întrebări despre jucătoarele accidentate, despre atmosfera din echipă, a tras primele concluzii și a vorbit despre cum vede următoarea perioadă. Iată câteva idei:
Despre obiectivele noului sezon
Cu echipa pe care o avem, cu atitudinea, țelurile, obiectivele, suntem setați pe a câștiga trofee. Vrem să jucăm handbal de calitate, iar asta ține de pregătire fizică, atitudine bună, un joc rapid de handbal, pentru a putea duce faza a doua. Va fi nevoie și de pătrunderi rapide, așa că acesta este felul în care vom juca, în care ne vom prezenta în fața fanilor din București. CSM este un club de cel mai înalt nivel, cred că sunt doar patru-șase astfel de cluburi și țintim să luăm aurul peste tot.
Felul în care arată situația acum te face să-ți pui niște întrebări, să fii ușor pesimist, să te gândești cum va arăta echipa în septembrie, octombrie. Dar nu am atitudinea asta când jucăm. Am jucătoarele pe care le am și, în acest moment – în perioada precompetițională – rezultatul nu mă interesează. Este vorba despre premisele a ceea ce facem.
Avem câteva jucătoare vedete și câteva jucătoare medii, da, folosesc cuvântul acesta și este în regulă, trebuie să avem jucătoare puternice cu bunăvoință și atitudine puternică, dar trebuie să avem aceeași atitudine, aceleași valori și asta va fi o muncă interesantă de făcut. Aceleași lucruri trebuie să le facem și cu fanii, să avem sentimentul că suntem puternici împreună și că vom lupta pentru asta. Pentru că sezonul este lung și vor fi mereu momente de suișuri și coborâșuri, dar trebuie să fii jos în momentul potrivit și trebuie să fii în vârf la momentul potrivit. Totodată, naționala României va pleca în Japonia la Campionatul Mondial, pentru a obține calificarea la Olimpiadă. Pentru cele mai bune jucătoare, acest sezon va fi unul interesant, dar și unul foarte greu, așa că o să dăm 100% pentru a câștiga.
Despre atmosfera din echipă
Aceasta este baza pe care construim. În primul rând, managerii, staff-ul tehnic, staff-ul medical am simțit că lucrăm împreună, că formăm o echipă bună, că avem o comunicare bună în ceea ce facem, pentru că trebuie să ne cunoaștem unii pe ceilalți. Apoi jucătoarele nu au avut mereu aceeași colegă de cameră, le-am schimbat în permanență. Le-am schimbat și o parte dintre responsabilități, unele jucătoare se ocupă de încălzire, și tot așa. În general, partea socială și starea de bine în cadrul echipei sunt excelente.
Pentru că CSM București este un club care aparține orașului București, locuitorii Bucureștiului sunt așteptați la antrenamentele noastre, pentru a ne susține și pentru a se conecta cu fetele, ba chiar mi-ar plăcea foarte mult să fie așa.
Despre jucătoarele accidentate
Este ca la locul de muncă. Vrei să ai pe toată lumea la birou lunea dimineața, la ora 08:00, dar nu se întâmplă exact așa. În ceea ce privește partea medicală și antrenamentele profesioniste, am făcut următoarea divizare: în „cutia neagră” se află jucătoarele apte 100% pentru antrenament, în „cutia gri” sunt jucătoarele care se pot antrena, dar cărora le este interzis contactul în situațiile de 1 la 1, iar în „cutia albă” sunt cele accidentate. De fapt, noi avem șapte jucătoare în „cutia albă”. E vorba de Carmen (nr. Martin), Elizabeth Omoregie, Andrea Lekic, Dragana Cvijic, Cristina Neagu, Linnea Torstensson și Iuly (nr. Curea), care s-a aflat pentru o perioadă în cutia albă, dar și-a revenit. Este o situația extrem de dificilă pe partea asta, dar pe de altă parte, trebuie să joci cu jucătoarele pe care le ai în „cutia neagră” și trebuie să creezi un program de recuperare pentru sportivele din zona gri și albă pentru a reintra în circuit cât mai repede posibil, fără niciun fel de risc.
Cred că Linnea va reveni pe teren în două săptămâni. Andrea Lekic revine la antrenamente și va putea avea contact foarte ușor în această săptămână, sper că o vom putea folosi câteva minute în meciurile din weekend, pentru că ar fi bine s-o avem înapoi pe postul de coordonator. Acesta este lucrul prioritar pentru noi acum, să rezolvăm problema coordonatorului de joc, pentru că strategia noastră de joc în atac e strâns legată de acest aspect. E greu pentru Denisa Vâlcan și Gabriela Perianu, deoarece ele nu au această experiență în spate astfel încât să poată coordona o strategie de joc mai complicată, să spunem.
Într-adevăr, suferim puțin de pe urma sezonului precedent, dar trebuie să ne antrenăm. Nu putem spune „e periculos”, „s-o luăm încet”, pentru că a o lua încet nu este calea corectă în handbal. Da, este greu, dar o vom rezolva.
Despre recuperarea Cristinei Neagu
Când faci această operație de ligamente, ai un plan, un plan lung, dar care e 100% sigur. Să spunem că ea a avut trei neplăceri din aprilie și până acum. A început să alerge săptămâna trecută pe suprafață de lemn în sală, iar genunchiul a reacționat imediat, într-o manieră nu foarte pozitivă și, din păcate, acesta este procesul. În cel mai bun caz, revine la finalul lui septembrie – începutul lunii octombrie, înainte să începem meciurile din Liga Campionilor. Asta ar fi bine și, de fapt, acesta este planul.
Pentru postul de inter stânga este o competiție între Linnea Torstensson și Gabriela Perianu, trebuie să spun că acum Claudia Constantinescu este cu un pas în spatele lor, deoarece Bebe și Linnea sunt cele mai importante jucătoare din apărare. Ele au un rol special, alături de Crina, ele sunt apărătorii centrali, așa că au un rol foarte important.
#TrainingCamp | 🏆 Înaintea startului turneului #AnnlizCup, tigroaicele au desfășurat un antrenament comun cu echipa din Skovde, pregătită de fostul secund de la #CSMB, Rasmus Poulsen! 🐯🤾🏼♀️ Mâine, de la ora 20:00, cele două echipe se vor înfrunta în prima zi a competiției amicale! 🎥 Vom reveni cu mai multe detalii despre livestreaming! #OrasulTau #EchipaTa #CSMBucuresti
Gepostet von CSM Bucuresti Oficial am Mittwoch, 7. August 2019
Despre evoluția tinerelor jucătoare
Andrea Klikovac ne-a surprins pe toți, inclusiv pe Adi (Vasile), care lucrează de ceva timp cu ea la naționala Muntenegrului. A jucat foarte bine, ne-a și spus că a trecut ceva timp de când n-a mai jucat atât de mult în atac. La fel și Bebe Perianu, nu a făcut deloc faza de atac timp de doi ani la Siofok, iar acum a jucat aproape în fiecare secundă. A făcut o mulțime de lucruri bune pe teren, dar trebuie să învețe să-și asume mai multă responsabilitate ca să poată deveni un aruncător, să fie mai agresivă în anumite situații. Denisa Vâlcan este o mare, mare surpriză pentru multe dintre jucătoare și pentru staff-ul tehnic. Am urmărit-o la EURO U19 și a devenit din ce în ce mai bună de la un meci la altul. Crina face tot ce trebuie în echipă, atât pe faza de atac, cât și pe apărare. Mai mult de-atât, susține echipa, iar asta e important. De Laura Chiper – Moisă nu am fost foarte mulțumit după prima săptămână de pregătire din iulie, am fost complet sincer cu ea despre asta și i-am spus că trebuie să te motivezi și să faci mai mult antrenament fizic decât ce faci alături de echipă, iar la aceste două turnee am fost foarte mulțumit de felul în care a evoluat. Denisa Dedu, în poartă, este pe drumul cel bun în a deveni unul dintre cei mai buni portari din lume. Acum e undeva între primele 10, dar cred că până la finalul sezonului poate ajunge între primele trei.
Întreaga discuție cu Tomas Ryde poate fi citită pe site-ul clubului.
În weekend, CSM Bucureşti participă la un turneu în Franţa, unde va juca cu Buducnost și Brest. Pe 25 august are loc primul meci oficial din noul sezon, Supercupa României, între CSM București și campioana României, SCM Râmnicu Vâlcea, meci care va avea loc la Brașov.
FOTO: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni