Trei „finale” într-o săptămână: CSM București își reia drumul în Liga Campionilor. Și e un drum complicat
Lead.ro 13 ianuarie 2022CSM București a început a doua parte a sezonului cu anunțul prelungirii contractelor a două jucătoare importante, Cristina Neagu și Elizabeth Omoregie, dar și cu două victorii esențiale în campionatul României: una obținută pe muchie, 27-26 cu Slatina, cealaltă mai simplă, 26-20 cu Mioveni. Și dacă-n liga națională echipa antrenată de Adi Vasile nu mai are luxul pașilor greșiți, lucrurile nu sunt mai simple nici în Champions League, unde CSM caută o clasare cât mai bună într-o grupă condusă de Esjberg, Ferencvaros și Rostov. În condițiile astea, următoarea serie de meciuri e cu atât mai importantă.
Primul joc este în deplasare cu Buducnost, pe 15 ianuarie (ora 19.00). Patru zile mai târziu, CSM va juca în Franța cu Brest, iar pe 22 ianuarie urmează meciul de acasă cu Borussia Dortmund. Brest și BVB sunt adversare directe pentru locul 4 în Grupa A.
CSM ar fi trebuit să joace cu Brest weekend-ul precedent, încă meciul a fost amânat pentru că echipa franceză, care-a trecut printr-un nou val de rezultate pozitive la testele Covid, ar fi avut prea multe absente.
Așa că sezonul european al CSM-ului începe cu o deplasare care, măcar pe hârtie, pare mai simplă: Buducnost, cu un lot tânăr, în schimbare, are o singură victorie în primele nouă etape ale Ligii Campionilor: un surprinzător 30-28 la Podgorica cu Brest. Rezultatul ăsta poate fi un semnal de alarmă pentru CSM, chiar dacă echipa lui Adi Vasile a câștigat destul de simplu, 30-22, meciul cu Buducnost de la București. De altfel, asta a fost și cea mai clară victorie a CSM-ului în primele opt meciuri dintr-un sezon de Champions League în care, cu mai multă inspirație în finalurile de meci, CSM ar fi fost clasată (mult) mai bine.
Trei din cele patru înfrângeri de până aici au fost la limită; și chiar frustrante. Mai ales deplasarea cu Esjberg, unde CSM a pierdut cu 22-21, după ce a condus pe final cu 21-18, și meciul de acasă cu Brest: 29-30, de la 29-27 pentru CSM. A mai fost și înfrângerea din Ungaria cu Ferencvaros, unde frumoasa revenire reușită în partea a doua a meciului a fost anulată tot la ultima aruncare: 31-30 pentru adversare.
Dacă CSM ar fi reușit să adune măcar trei puncte din meciurile acestea, clasarea pe primele două locuri – cele care conduc direct în sfeturile de finală – ar fi fost mai simplă. Așa, CSM se va bate probabil pentru locurile 3 sau 4, și asta în speranța unei sarcini mai simple în optimile de finală – unde locul 3 va juca cu locul 6 din cealaltă grupă, locul 4 va întâlni locul 5 și așa mai departe.
Uite cum stau lucrurile în Grupa B, dominată clar de Gyor:
Dacă trece cu bine de Buducnost, CSM va avea șansa desprinderii de Brest, însă meciul din Franța nu va fi simplu: franțuzoaicele, cu mai multe jucătoare din echipa națională a Franței, și-au câștigat până acum toate cele trei meciuri de acasă. Esjberg, liderul Grupei A, a pierdut singurul meci de până acum pe terenul lui Brest, o echipă care, la fel ca CSM, a oscilat între evoluțile bune și meciuri mai slabe în prima parte a sezonului european.
În ce o privește pe Borussia Dortmund, campioana Germaniei a reușit câteva rezultate surprinzătoare, peste așteptări – ca victorie cu Brest, egal cu Ferencvaros -, și și-a câștigat fără probleme duelurile cu Podravka și Buducnost. Chiar și așa, dacă rezervele de energie nu vor fi consumate cu Buducnost și Brest, CSM ar trebui să treacă de Dortmund și în meciul de pe 22 ianuarie, dar și în clasamentul grupei.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni