Vestea bună: Naționala României poate încă juca fotbal. Vestea proastă: pierdem chiar și așa cu Bosnia-Herțegovina
Ciprian Rus 7 iunie 2022Meciul infernal făcut de România contra Muntenegrului – justificat, pe undeva, și de selecția făcută cu gândul la seria de încă trei meciuri care urma în Liga Națiunilor – i-a dat serios de lucru lui Edward Iordănescu în ultimele trei zile. Selecționerul nu s-a limitat la modificări în primul 11, ci a schimbat și sistemul de joc: în locul clasicului 4-3-3, Edi a venit cu o structură-surpriză, 5-3-1-1, cu căpitanul Chiricheș gardat, ca un libero, pe vremea lui Tata Puiu, în anii de aur ai Naționalei, de doi închizători, Rus și Burcă. Iordănescu Jr a modificat și flancurile apărării, mizând pe Manea și Camora, campionii CFR-ului.
În fine, în ciuda schimbării de sistem, o echipă mult mai apropiată de ce ne așteptam să fie România lui Edi Iordănescu, cu un trio harnic, tânăr și solid la mijloc, Marius Marin, Cicâldău, Răzvan Marin, și cu un vârf clasic. De ce nu a mizat pe acest nucleu – doar patru jucători au rezistat dezastrului de la Podgorica – și de ce nu a mizat pe acest sistem încă de la începutul campaniei e greu de înțeles, în lipsa unor explicații pertinente. Cert e că, în formula asta, România a jucat, împotriva unei echipe teoretic mai bune, infinit mai bine decât contra Muntenegrului.
Dacă în primul meci al acestei campanii de Liga Națiunilor, foarte importantă pentru momentul pe care îl traversează „tricolorii”, apărarea ne-a privat, prin niște greșeli copilărești, măcar de un egal, de data asta și atacul a contribuit la rezultatul final dezamăgitor. Căci dacă Pușcaș și Burcă marcau din situațiile foarte bune pe care Naționala și le-a creat, altfel am fi abordat meciul după pauză… Așa însă, la 0-0, spre final de meci, apărarea noastră a făcut un cadou gazdelor, iar Bosnia-Herțegovina a marcat pentru un 1-o imposibil de întors, în ciuda rulării masive făcute în atac de antrenorul nostru, în ultimul sfert de oră.
Sincer vorbind, după partida foarte slabă din Muntenegru, prima întrebare a suporterului român era dacă Naționala mai știe să joace fotbal. Gazdele de azi ne-au luat tare la început, dar România a rezistat prin apărarea imediată, ba a dat o replică bună și în atac. Vestea bună după întâlnirea cu Bosnia-Herțegovina e că România știe să joace cu siguranță mai bine decât la Podgorica; vestea proastă e că, și așa, și chiar având ocazii mari de gol, tot reușește, cumva, să piardă.
Cu două înfrângeri și fără gol marcat în primele două etape de Liga Națiunilor, mandatul lui Edward Iordănescu riscă să se termine foarte repede, dacă nu scoatem măcar 3-4 puncte din următoarele două meciuri. Or presiunea asta foarte mare nu ajută pe nimeni. După cum nu ajută nici scuza că, în ambele meciuri, după desfășurarea jocurilor, România ar fi putut revendica măcar câte un egal.
*
Bosnia-Herțegovina – România 0-1
A marcat: Prevljak (’69)
Bosnia-Herțegovina: Sehic – Susic, Ahmedhodzic, Sanicanin, Civic – Prcic, Cimirot, Gojak – Stevanovic, Dzeko, Duljevic
Rezerve: Vasilj, Cetkovic – Danilovic, Kolasinac, Besic, Bilbija, Prevljak, Pjanic, Hotic, Menalo, Hadziahmetovic, Milicevic
Selecționer: Ivaylo Petev
România: 1. Niță – 4. Cr. Manea, 17. Ad. Rus, 6. Chiricheș, 15 Burcă, 3. Camora – 14. M. Marin, 8. Cicâldău, 18. R. Marin – 10. Maxim – 9. Pușcaș
Rezerve: 12. Moldovan, 16. Târnovanu – 2. Rațiu, 5. Crețu, 7. Alibec, 11. Bancu, 13. Mihăilă, 19. Tănase, 20. Hanca, 21. Popescu, 22. Sorescu, 23. Ivan
Selecționer: Edward Iordănescu
*
Programul României în Liga Națiunilor
11 iunie: România – Finlanda, ora 21:45
14 iunie: România- Muntenegru, ora 21:45
23 septembrie: Finlanda – România, ora 21:45
26 septembrie: România – Bosnia-Herțegovina, ora 21:45
În celălalt meci al grupei noastre, Finlanda a bătut cu 2-0 pe Muntenegru. Nordicii au deja 4 puncte, la fel ca Bosnia-Herțegovina. Muntenegru are 3.
Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni