Cinci victorii din cinci meciuri a obținut naționala de hochei pe gheață a României la Campionatul Mondial Divizia I Grupa B, care a avut loc în Talinn, Estonia, între 29 aprilie și 4 mai, victorii care i-au adus promovarea în al doilea eșalon valoric.
Dacă anul trecut luptau pentru a evita retrogradarea, echipa antrenată acum de slovacul Julius Penzes și de secundul Marius Trandafir a câștigat grupa B din prima Divizie Mondială și a promovat în grupa A a Diviziei 1.
And here we have the celebrating Romanian team in Tallinn! 🇷🇴🏒👍🥇 Story follows on the Division IB event page: https://t.co/8tdgpPQzU5 pic.twitter.com/QIGXGbmrww
— IIHF (@IIHFHockey) May 4, 2019
Pe patinoarul Tondiraba din Tallin, prima victorie a venit cu gazda Estonia, 4-3 în urma loviturilor de departajare. Tricolorii au trecut apoi de Japonia (3-2), de Polonia (3-2 după prelungiri), de Ucraina (5-1) și de Olanda (3-1).
Sunt victorii obținute în fața unor țări care au învins România în ultimele meciuri oficiale. De Polonia, România nu mai trecuse de peste 56 de ani, iar cu Ucraina a pierdut toate cele șase meciuri jucate la Campionatul Mondial până acum, cu un scor general de 39-4. Sunt victorii importante și dacă ne gândim la nivelul hocheiului pe gheață din România, cum subliniază tânărul de 21 de ani Tamas Reszegh, jucător al SC Miercurea Ciuc.
„E un sentiment minunat să știm că acum putem învinge și noi aceste echipe, mai ales dacă ne uităm la câți jucători legitimați și câte patinoare au, comparativ cu noi”, a spus Reszegh pentru site-ul Federației Internaționale.
Promovarea înseamnă că în sezonul viitor, România va juca în Grupa A a Diviziei I, alături de țări ca Belarus, Coreea de Sud, Kazakhstan, Ungaria, Slovenia sau Lituania, iar Reszegh speră ca acest succes să aducă mai multă atenție sportului său.
„Să reușim să câștigăm aurul ar însemna mult”, spunea cu o zi înainte de meciul decisiv cu Olanda. „Am juca într-o grupă cu Ungaria sau Slovenia și am fi priviți diferit. Sperăm ca succesul nostru să aducă atenție mai mare asupra hocheiului, pentru că acum, la noi în țară, se vorbește doar despre fotbal.”
Printre factorii care au contribuit la acest succes se numără o apărare foarte bună – portarii Patrik Polc și Zoltan-Laszlo Toke au cel mai bun procentaj –, eficiență în atac și intensitate a jocului, dar și mai multă încredere, spune căpitanul Roberto Gliga, desemnat cel mai bun jucător în victoria cu Ucraina. „Ne simțim foarte încrezători și ne distrăm jucând hochei. Antrenorul nostru ne ajută foarte mult. Ne apărăm bine și ne-am îmbunătățit eficiența în atac, comparativ cu anul trecut, când am ratat multe șanse.”
Foto: www.iihf.com