Viorel Filimon: „Va trebui să batem o echipă tare ca să ajungem în Top 4″. Echipa feminină de tenis de masă vrea să se lupte pentru medalii
Ciprian Rus 31 iulie 2021După o primă săptămână de concurs bogată nu doar în emoții și în frumoase promisiuni de viitor, dar și în medalii – în raport cu așteptările realiste – România se pregătește să intre într-o a două jumătate a Olimpiadei de la Tokyo în care șansele la podium vor fi mai mici și mai rare. Dar, dacă e să credem într-o minune, echipa de tenis feminin a României, formată din talentatele Bernadette Szocs, Eliza Samara, Daniela Dodean și Irina Ciobanu, e hotărâtă să joace până la ultimul punct pentru ca ea să se întâmple.
După ce la dublu mixt Berni Szocs și Ovidiu Ionescu s-au lovit în sferturi de „zidul chinezesc”, echipa feminină de tenis de masă speră să poată trece de Egipt și apoi de Hong Kong pentru a intra în semifinalele competiției.
L-am sunat la Tokyo, într-o „fereastră” de pregătire, pe antrenorul lotului de tenis de masă al României, Viorel Filimon, pentru a intra în atmosfera ultimelor pregătiri ale fetelor noastre de dinaintea debutului din optimile de finală în fața echipei Egiptului – duminică dimineață, ora 4.00 AM.
– Bună ziua, domnule Filimon! Întâi de toate: care e atmosfera la Tokyo și cum s-au adaptat fetele noastre la condițiile atipice ale Olimpiadei japoneze?
– Ne-am adaptat bine, nu au fost niciun fel de probleme. Suntem bine, ca și ceilalți sportivi din echipa România. Până acum totul este bine. Faptul că la probele individuale nu am reușit niște rezultate deosebite nu mă înspăimântă, pentru că și dacă înaintam un tur dădeam peste favorita numărul 3, japoneza Mima Ito, la Eliza Samara, iar Bernie a dat peste o sportivă mai „necunoscută”, dar care joacă în America de mult timp, o sportivă din China, cu mare experiență.
În proba de dublu mixt, ai noștri au pierdut în primii 8 la cuplul campion olimpic de ediția trecută, care acum au pierdut finala, 3-4, cu Japonia. Totuși, locul 5 al cuplului nostru înseamă că am fost foarte aproape de obiectivul pe care ni-l propuseserăm, acela de a fi pe podium.
– Urmează meciul pe echipe la feminin. Cum vi se pare tabloul, e mai accesibil decât la simplu și la mixt?
– În proba pe echipe vom întâlni Egiptul, o echipă ambițioasă, luptătoare, cu care de fiecare dată am avut meciuri disputate. Sper că fetele vor câștiga această partidă, ca să jucăm cu Hong Kong-ul pentru a intra în primele patru echipe ale lumii la Olimpiadă. Va fi o întâlnire foarte-foarte grea, sunt trei sportive cu care noi am mai jucat, fiecare dintre fetele noastre a reușit victorii la sportivele lor, dar în probe individuale și în competiții diferite. Să sperăm că vom reuși de data aceasta să jucăm foarte bine și toate trei fetele să contribuie la o victorie care ne-ar plasa în topul mondial.
Sigur, tabloul e mai accesibil, având în vedere că nu am căzut cu China, Japonia, Hong Kong sau Singapore din primul tur. Dar tot va trebui să batem o echipă tare ca să ajungem în Top 4 și să avem aspirații la medalie.
– Cum e moralul fetelor după probele de simplu și dublu?
– Să fie clar: obiectivele noastre au fost puse pe proba de dublu mixt și pe echipe. Sigur, la individual, se putea trece un tur, dar al doilea ar fi fost foarte greu. Au fost puțin afectate fetele, e normal, dar de patru-cinci zile, de când au jucat, și până acum am reușit să le remontăm. Ultimele antrenamentele îmi dau speranța că fetele vor juca bine și vor da totul ca să facem un rezultat bun.
– Rezultatele lotului național cum vi se par până acum? Cum s-a văzut de aproape Olimpiada făcută de Team Romania? Cu ce învățăminte vom pleca de la Tokyo?
– Suntem la o întrecere de mare anvergură și fiecare dintre noi a venit să dea totul. Faptul că atât s-a putut până în momentul de față arată că mai avem încă foarte multe de învățat. O competiție ca aceasta nu e doar despre medalii, Olimpiada te încarcă cu motivație pentru a face progrese și sperăm că Tokyo 2020 va fi un punct de plecare pentru noi performanțe. După orice competiție, tragi învățăminte și se descoperi variante mai bune de pregătire pentru următoarele întreceri, pentru noi performanțe.
Foto: FB Cristi Romanescu, FB FRTM, COSR
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni