Champions League preview: griji serioase pentru Mourinho și Guardiola, derbiuri pentru Liverpool și Barcelona

Lead.ro 1 octombrie 2018
Fast
Împarte cu alții acest articol

Ce săptămână, prieteni, ce săptămână! Și ce repede se mai pot schimba lucrurile în fotbalul mare, nu-i așa? Gândește-te puțin: acum o săptămână, Bayern era înjurată printre dinți că a închis deja discuția pentru Bundesliga, iar acum, după un singur punct în două meciuri, o privește din spate pe Dortmund, transformată brusc – după un 7-0 cu Nurnberg și un 4-2 de poveste la Leverkusen – într-un adversar cu adevărat periculos. Sau uită-te la Barcelona și Real: păreau invincibile în Spania, acum arată vulnerabile: catalanii au trei meciuri consecutive fără victorie, madrilenii au două, între care un 0-3 cutremurător la Sevilla.

Sau uite-o pe Liverpool, care părea greu de oprit în Anglia, dar apoi a întâlnit-o de două ori la rând pe Chelsea: eliminată din Cupa Ligii și împinsă pe locul doi (în spatele lui City) după egalul din campionat, echipa lui Klopp a coborât cu picioarele pe pământ. Chiar la timp, ar spune unii, pentru că urmează o deplasare grea în sudul Italiei, pentru a doua etapă a grupelor Champions League. Napoli, învinsă cu 3-1 în derbiul Italiei cu Juve, va căuta să-și joace ceea ce pare (deja) ultima șansă de calificare în optimi. După egalul din Serbia, cu Steaua Roșie, orice înfrângere pe teren propriu îi va scoate pe Ancelotii și ai săi din lupta cu Liverpool și PSG.

Dar hai să le luăm în ordine, iată ce-i pe agendă:

    • Mourinho își poate juca postul în meciul cu Valencia
    • Man City nu are voie să piadă la Hoffenheim
    • Barca, Bayern și Real caută să îndrepte în Europa stricăciunile de acasă
    • Juventus e singura echipă cu cămașa imaculată. O va păstra la fel chiar și fără Ronaldo

 

Emoții pentru echipele din Manchester

După nesfârșita gălăgie – certurile, zvonurile și ieșirile nervoase – de la United, nimeni nu se mai miră că echipa lui Mourinho a ieșit din lupta pentru titlul Premier League înainte ca lupta să înceapă. În loc de ambiție și simț de anticipație, fanii lui Man Utd – și așa încercați serios în ultimii ani – se mulțumesc acum cu așteptarea: ce se mai poate întâmpla, cât mai poate continua acest derapaj? În fine, ce se va întâmpla cu Jose Mourinho?

Susținut de conducere până acum, chiar dacă egalul de acasă cu Wolves a fost urmat de înfrângerea categorică de la West Ham, portughezul are tot mai mulți contestatari în tribune. Și nu numai.

Într-un fel sau altul, Paul Pogba continuă leitmotivul rufelor spălate în public sezonul ăsta. „Mă vreți mort?‟, i-a întrebat sarcastic francezul pe jurnaliști, când i-au cerut sâmbătă o reacție la înfrângerea de pe Stadionul Olimpic. Replica asta face parte clar din repertoriul unui conflict deschis cum nu prea vezi la un club atât de mare. Iar atmosfera negativă va fi aproape de nesuportat dacă United va pierde și marți seară (ora 22.00) cu Valencia, al doilea meci dintr-o grupă în care urmează dubla cu Juventus. Italienii se vor descurca probabil și fără Ronaldo (suspendat) în confruntarea cu Young Boys și ar trebui să intre în acele confruntări cu United cu punctaj maxim.

În cealaltă parte a orașului, nimeni nu-l contestă pe Guardiola. City a revenit pe primul loc în Premier League (egalitate de puncte cu Liverpool), echipa joacă spectaculos chiar și fără câțiva jucători de bază, numai că înfrângerea din deschidere cu Lyon – un 1-2 care a scos la lumină toate problemele jocului de posesie fără intenție – pune ceva presiune pe campioana Angliei. La asta se mai adaugă și relația ambiguă pe care-o au suporterii cu competiția asta, un subiect care începe să-l irite pe Guardiola. Mai ales că City are deja patru înfrângeri la rând în Ligă: cu Basel, de două ori cu Liverpool și acum cu Lyon.

Chiar dacă grupa lui City pare simplă, un alt pas greșit în deplasarea cu Hoffenheim (marți, 19.55) ar complica teribil toate calculele. Așa că nemții, cu tânărul lor star rock pe bancă, se pot aștepta la ce-i mai rău, mai ales după înfrângerea din weekend contra viitorului angajator al lui Nagelsmann, RB Leipzig.

Așa arată crizele de formă la Barça, Real sau Bayern

Mai întâi a fost acel 2-2 cu Girona, un meci care a pus punct parcursului perfect de la începutul sezonului: după șapte victorii la rând, Barça era ținută în șah de micuța Girona, dar nimeni nu s-a îngrijorat prea tare, de vreme ce Valverde și-a odihnit atunci jumătate dintre titulari, iar Langlet și-a lăsat colegii în inferioritate încă din minutul 30.

Numai că piedica Gironei a fost urmată, doar trei zile mai târziu, de pumnii lui Leganes, care a revenit de la 0-1 pentru a câștiga cu 2-1 și a-i provoca lui Valverde prima ieșire nervoasă a sezonului. Și ca să fie treaba treabă, după alte trei zile, Bilbao a plecat și ea cu un egal de pe Camp Nou, obligându-i pe jurnaliștii spanioli să vorbească de o criză a Barcelonei. Se spune că Messi și Valverde nu se mai înțeleg prea bine, se caută explicații pentru alunecarea de formă ale lui Pique, se cer răspunsuri.

Cel mai bun poate veni miercuri, pe Wembley, unde Tottenham va căuta și ea să-și uite înfrângerea cu Inter și să așeze în dreptul Barcelonei al patrulea meci la rând fără victorie. Asta chiar ar fi ceva!

La fel de șocant ar fi ca Real Madrid să continue seria fără gol marcat  – deja sunt două partide, ceea ce nu s-a mai întâmplat de șapte ani! Vestea bună e că adversarul de marți seară e CSKA Moscova, care n-are cea mai etanșă apărare, cum s-a văzut și în acel 2-2 cu Viktoria Plzen de acum două săptămâni. Vestea proastă (pe lângă forma arătată la Sevilla) e că Real va face deplasarea fără Ramos, Marcelo, Isco și… ai ghicit, Bale – galezul lipsește după accidentarea din derbiul madrilen. Nu putea trece luna septembrie fără ca Gareth să ajungă pe masa de tratament. E o „tradiție‟ tristă, potrivit lui Sergio Gomez de la AS, care se repetă an de an. Având în vedere problemele pe care le are Realul în fața porții și rolul mult mai important pe care-l joacă Bale în lipsa lui Ronaldo, s-ar putea să aibă și consecințe serioase pentru începutul erei Lopetegui.

Lângă o priveliște asemănătoare stă și Kovac la Bayern, înainte de vizita de marți a lui Ajax. Două lovituri – egal cu Augsburg și înfrângere la Berlin, cu Hertha – i-au stricat începutul perfect de campionat. Și dintr-o dată, oameni plictisiți de dominația bavareză și-au adus aminte că titlurile nu se împart toamna. Dortmund, bănuită că aruncă cu banii de pomană (din 2010 până în 2018 BVB a cheltuit 531 de milioane de euro, cu doar 23 de milioane mai puțin decât Bayern – cercetare Gazzetta dello Sport), dă semne că a nimerit în sfârșit formula potrivită: Lucien Favre și tinerii lui jucători pregătesc meciul de miercuri, acasă cu Monaco, din postura de lider în Bundesliga. Noi-veniți ca Axel Witsel și Paco Alcacer au avut un impact grozav pe Westfalenstadion, iar tânărul Jacob Bruun Larsen ne-a luat pe toți prin suprindere, cu două goluri în ultimele două apariții.

Dar dacă clătinările recente de la casele mari ale fotbalului european ne învață ceva, e că și certitudinile vechi pot fi puse la îndoială. Același lucru poate fi valabil și pentru etapa asta de Champions League.

 

Abonează-te la newsletter
Cele mai noi
Top Stories