Ajutată de excelenta Grace Zaadi, CSM București trece de puternica Krim Ljubliana, începe convingător noul sezon de Liga Campionilor!
Lead.ro 11 septembrie 2022CSM București se adună la timp, strânge rândurile în apărare și câștigă un meci tare complicat cu Krim Ljubliana, în prima etapă a noului sezon de Champions League. A fost 30-28 pentru vicecampioana României, un joc câștigat în a doua repriză, când coordonatoarea Grace Zaadi și portărița Marie Davidsen au fost impresionante, iar apărarea din zona centrală a arătat cu adevărat bine.
Franțuzoaica Zaadi a încheiat meciul cu 8 goluri, Cristina Neagu, bine blocată de apărarea adversă, a marcat de 5 ori, Crina Pintea de 4. Iar Arntzen, Aune, Dembele și Niakate au fost și ele active. Dincolo, Dmitrieva și Radicevic au înscris câte 9 goluri.
*
Krim, o adversară care s-a întărit serios în ultima vreme, a arătat foarte bine în prima parte a meciului, când Dmitrieva a fost imposibil de oprit: 6 goluri și câteva pase decisive în primele 20 de minute, o perioadă în care nici Pineau, Lazovic sau Radicevic n-au stat de pomană.
Mai mult, când apărarea lui Krim a început să citească schemele dictate ba de Cristina Neagu, ba de Grace Zaadi, campioana Sloveniei a început să se distanțeze la trei și patru goluri, 16-12, cu șapte-opt minute înainte de pauză.
Și poarta lui Krim a ținut mai bine până aici, cu Arenhart foarte inspirată spre finalul primei reprize, repriză în care Krim a fost mai inventivă în atac și mai agresivă în apărare.
Conduse cu 19-17 după primele 30 de minute, jucătoarele antrenate de Adi Vasile au revenit mai atente pe parchetul Sălii Polivalente. Au egalat imediat la 19, au avut trei șanse consecutive să treacă din nou la conducere (de la 4-2 nu mai condusese CSM), însă aceeași Arenhart s-a opus, iar Radicevic a dus-o pe Krim la 21-20.
Putea fi un moment complicat pentru CSM, însă nimeni n-a stat să se gândescă la ocaziile ratate. Dindiligan și Zaadi, cu trei goluri consecutive, au făcut 23-21 pentru vicecampioanele României, care-au avut 10 minute grozave în startul reprizei secunde.
A sesizat asta și cunoscutul Dragan Adžic, care și-a făcut un nume pe banca lui Buducnost, cu care a câștigat Liga Campionilor în 2012 și 2015, ultima dată cu ajutorul Cristinei Neagu (cea mai bună marcatoarea a competiției în 2015). Muntenegreanul a cerut un time-out pentru a reașeza atacul echipei lui, însă apărarea centrală a CSM-ului a rămas zgârcită.
Și tot Zaadi a marcat (pentru 24-21), înainte ca Dmitrieva să găsească o puternică aruncare de pe picioare – primul ei gol din repriza a doua.
Cu 15 minute înaintea finalului, CSM s-a instalat și mai confortabil la conducerea jocului, avansul de +2 și +3 a fost păstrat (cu contribuția neobositei Zaadi) până în minutul 55, când două eliminări consecutive au ajutat-o pe Krim să pună presiune.
N-a fost suficient, pentru că golurile lui Neagu și Arntzen au păstrat toate punctele la București. Iar asta poate oferi multă încredere jucătoarelor lui Adi Vasile în acest start de sezon european.
Aceasta a fost a doua victorie a echipelor din România în Champions League, după ce Rapid a câștigat sâmbătă la Zagreb, cu Lokomotiva, la debutul echipei în cea mai importantă competiție europeană a cluburilor.
Din grupa lui CSM mai fac parte Vipers Kristiansand (câștigătoarea ultimelor două ediții), Odense, Ferencvaros, Brest, Bietigheim și Banik Most – probabil cea mai simplă adversară de aici.
Duminca viitoare, CSM va juca în deplasare cu Brest.
Context
Ca de obicei, CSM – care a câștigat trofeul acesta în 2016, la prima participare în Liga Campionilor – țintește prezența în turneul FINAL 4 de la Budapesta. Sunt așteptări realiste, dacă ne uităm spre lotul pe care Adi Vasile îl antrenează. Totuși, cea mai bogată echipă a României – aflată la a opta prezență consecutivă în grupela Champions League – n-a mai prins FINAL 4-ul din sezonul 2017-2018. A avut o șansă bună anul trecut, însă problemele din finalul meciurilor au cântărit mult: patru înfrângeri la un singur gol, unele chiar la ultima aruncare a adversarelor, așa cum s-a întâmplat și cu Esbjerg, în sferturile de finală.
CSM București s-a despărțit de 10 jucătoare în vară – lucru obișnuit acest clubul. Au plecat portărițele Jelena Grubisic și Tess Wester, interii Barbara Lazovic, Eduarda Amorim și Samara Da Silva, a plecat și Carmen Martin, foarte iubită de suporteri, dar și colegele ei din extremă, Martine Smeets și Diana Fînaru. Și n-a rămas nici pivotul Yvette Broch.
Și-au prelungit contractele Cristina Neagu și Elizabeth Omoregie, două dintre cele mai importante jucătoare de la CSM, dar și extrema Siraba Dembele. Cele mai notabile achiziții? Grace Zaadi, coordonatoarea de joc a Franței, venită de la Metz, Crina Pintea, revenită la echipă de la Gyor, și una dintre portărițele Franței, Laura Glauser, adusă tot la Gyor. Au mai sosit la CSM portărița Evelina Eriksson (de la Vipers), interul Kalidiatou Niakate (de la Brest) şi extrema Marina Sudakova (TSKA Moscova).
Rezultatele primei etape de Champions League
N-au fost surprize, toate favoritele și-au câștigat primul meci. Vipers, campioana ultimelor două ediții, a arătat bine cu Brest, Gyor a câștigat primul derbi al Grupei B, în deplasare la Esbjerg, dar e prea devreme pentru concluzii.
Performance of the weekend = ____________? 🥇 #HandmadeHistory #ehfcl pic.twitter.com/4mPqCKhpad
— EHF Champions League (@ehfcl) September 11, 2022
Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 3 săptămâni