„Back in business”: Andreea Chițu câștigă primul ei turneu major după 4 ani de accidentări grave, de încercări și incertitudini
Ciprian Rus 8 aprilie 2019„Back in business!”. Astfel a salutat Comitetul Olimpic și Sportiv Român victoria Andreei Chițu în puternicul Grand Prix din Antalya, primul său aur într-un concurs important din circuitul internațional de judo după 4 ani de zile, după două operații complicate la genunchi și după luni întregi de muncă și de încrâncenare în drumul spre revenirea în elita categoriei -52 kilograme.
După câțiva ani extrem de complicați, în care rezultatele au întârziat să apară, Andreea Chițu, vicecampioană mondială în 2015 și cea mai bună sportivă din România în același an, a început să progreseze tocmai când pregătirile pentru Olimpiada de la Tokyo din 2020 au intrat în linie dreaptă.
Aurul obținut în vara trecută la Open-ul de la Madrid anunța, într-un fel, revenirea, chiar dacă Andreea însăși recunoștea atunci că rezultatul conta mai mult la moral în acel moment. Anul acesta, însă, Andreea a confirmat din plin, și încă la cel mai înalt nivel. Mai întâi un bronz la Grand Prix-ul de la Tel Aviv, în ianuarie, într-o companie extrem de selectă, iar acum aur în Antalya.
Andreea a debutat cu tur liber în grupa D, după care a trecut de sportivele Katinka Szabo (Ungaria), Iulia Kazarina (Rusia), intrând în semifinale. În penultimul act a învins-o pe Sarah Menezes (campioana olimpică din 2012), iar medalia de aur a cucerit-o în luptă cu vicecampioana mondială din 2017, Urantsetseg Munkhbat (Mongolia).
Aurul din Antalya înseamnă, matematic, calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru Andreea Chițu, susține președintele Federației de Judo, Cozmin Gușă. În clasamentul actualizat al categoriei sale, Andreea a urcat pe poziția 23, după cele 700 de puncte câștigate în Turcia.
„Este o medalie foarte importantă, pentru că vine după o perioada cu destule încercări și incertitudini. Am început anul cu încredere, cu speranțe și cu dorința de a ajunge cât mai sus”, ne-a povestit Andreea Chițu imediat după concurs.
„Despre Tokyo, tot ce pot spune este că până atunci mai sunt competiții, mai sunt meciuri de câștigat, lecții de învățat, e un drum în care îmi doresc să am parte de progres și să mă bucur de fiecare moment din acest sport frumos și de drumul până la Olimpiadă”, ne-a mai spus campioana noastră.
*
Grand Prix-ul din Antalya ne-a adus o mare bucurie și la masculin. Judoka în cadrul categoriei +100 kg, ieșeanul Vlădut Simionescu a reușit să câștige locul III și medalia de bronz.
În primul meci, sportivul nostru a trecut de slovenul Vito Dragic, ca mai apoi să câștige în fața azerului Rustam Kotsoiev. L-a învins prin Ippon pe campionul olimpic din 2016 și campionul mondial din 2014, cehul Lukas Krpalek, iar mai apoi a pierdut, în semifinale, împotriva lui Roy Meyer din Olanda. În meciul pentru medalia de bronz, Simionescu a trecut de numărul 3 mondial, David Moura (Brazilia).
La turneul din Turcia au participat 479 de judoka (291 masculin și 188 feminin) din 75 de țări.
Foto: Gabriela Sabău / IJF
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 4 săptămâni