Bronz la judo, argint la lupte. Andreea Chițu revine în top la judo, România revine în elita luptelor

Ciprian Rus 26 ianuarie 2019
Fast
Împarte cu alții acest articol

Au trecut doi ani de la revenirea pe tatami a judokăi Andreei Chițu, la capătul unei lungi și complicate convalescențe, după grava accidentare din timpul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro. 2017 a fost un an de tatonare, iar primul rezultat mai important a venit abia în vara anului trecut, un aur la Open-ul de la Madrid.

Săptămâna aceasta, însă, la Grand Prix-ul de la Tel Aviv, într-o competiție de top, cu aproape 400 de sportivi din peste 50 de țări la start, Andreea Chițu a demonstrat că e pe drumul cel bun și că poate face față unor adversare de primă mână.

Sportiva noastră a trecut în sferturi pe Angelica Delgado, campioana Statelor Unite ale Americii, și a fost învinsă în semifinale de campioana olimpică Majlinda Kelmendi, din Kosovo, cea mai bună sportivă din lume a categoriei -52 kilograme.

În meciul pentru medalia de bronz, Andreea a reușit o victorie spectaculoasă în fața rusoaicei Alesya Kuznetsova: un ippon în doar 30 de secunde!

„E un lucru senzațional pentru Andreea, care revine după o accidentare lungă. Acest bronz, care putea să fie aur, la Grand Prix-ul de la Tel Aviv, cel mai prestigios al începutului de an, este nemaipomenit pentru ea. E un moment important pentru ea și pentru judo-ul românesc”, spune președintele Federației Române de Judo, Cozmin Gușă.

*

Dacă la judo am luat bronz, la lupte am luat un argint în acest sfârșit de săptămână. Recent naturalizat, luptătorul Nikolay Okhlopov a făcut furori la cel mai important Turneu Internațional Ranking Series ,,Ivan Yariguin”, care se desfășoară la Krasnoyarsk.

Nikolay s-a calificat în finala mare a categoriei 61 kilograme, acolo unde a pierdut în fața unui adversar din Rusia, țara sa de origine. ,,E mult mai greu să ieși campion național în Rusia, decât să câștigi un titlu mondial”, spunea Nikolay anul trecut, când a decis să lupte în Lotul României de Libere.

Foto: Cees de Haan

Top Stories