Update | 24 iunie
Cu ultimele meciuri ale Grupei A jucate deja de sâmbătă seară – victorii la scor pentru Spania și Italia – tot ce mai lipsea pentru calculele de calificare a României în semifinalele Europeanului de tineret erau rezultate Grupei B. Au venit și nu sunt rele. Germania a ținut de egalul cu Austria, 1-1, câștigând destul de clar grupa (7 puncte), iar Danemarca, chiar dacă a bătut Serbia (2-0) și a terminat pe locul doi, n-a reușit scorul pe care-l urmărea și este și ea eliminată.
⏰ FULL TIME! ⏰
🇩🇪 Holders Germany qualify for semi-finals
🇩🇰 Second-placed Denmark miss out on last four
🇦🇹 Austria finish third in Group B#U21EURO #DENSRB #AUTGER— UEFA U21 EURO (@UEFAUnder21) June 23, 2019
Asta înseamnă că socotelile făcute înaintea acestor meciuri sunt valabile în continuare.
Echipa lui Rădoi are voie (nu vreo intenție) să piardă și la două goluri cu Franța pentru a merge mai departe, căci Italia, deocamdată cel mai bun loc doi al compeției, are golaveraj mai slab, 6-3, față de 8-3, cât are România înaintea meciului de la Cesena cu Franța (luni, ora 22.00, în direct pe TVR1).
Așa cum știi deja, Spania, condusă de excelentul Dani Ceballos, și-a asigurat locul în ultimele patru cu o victorie cât se poate de clară, 5-0 cu Polonia, pe care a dominat-o de la un capăt la altul și eliminat-o din turneu. Înfrângerea la scor a Poloniei, fostul lider al grupei, a deschis ușa Italiei, care a trecut și ea de Belgia, 3-1, ultimul gol în minutul 89, o reușită care pune ceva presiune pe România.
Italia speră acum ca Franța și România să nu facă egalul care le-ar califica pe ambele mai departe. Mai mult, probabil că gazdele acestui European vor ține cu România, pentru că Franța e echipa cu golaverajul mai slab: 3-1.
Altfel spus, România are nevoie de un singur punct pentru a fi sigură de calificarea în semifinale. În caz de egalitate, avem un golaveraj mai bun decât al Franței, ne-am califica de pe locul 1, am juca în semifinale cu Germania.
În cazul în care România pierde cu Franța, înfrângerea trebuie să fie limitată la nu mai mult de două goluri, pentru a nu cădea sub golaverajul Italiei. Or dacă România se califică de pe locul secund, atunci va întâlni în semifinale Spania.
Chiar dacă Mirel Rădoi a insistat că nu are nicio preferință și nici măcar nu se gândește la eventualele adversare din (eventualele) semifinale, pentru că tot ce-l interesează e meciul cu Franța, e bine de notat că și Spania și Germania au o forță ofensivă cu totul specială.
Dacă ibericii sunt trași înainte de Ceballos, nemții au doi oameni periculoși în atac: Marco Richter și Luca Waldschmidt, cel care a marcat superb și cu Austria. Cei doi au marcat împreună opt din cele 10 goluri ale Germaniei – al cărei atac mai poate fi depășit (în faza grupelor) doar de România.
Din cele trei grupe se califică în semifinale câștigătoarele și cea mai bună ocupantă a locurilor secunde. Iar miza este dublată de faptul că semifinalistele se vor califica și pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo. Ultima dată când o echipă națională de fotbal a României s-a calificat la JO a fost în 1964, tot la Tokyo.
-
„One in a million” | Mulțumim, Helmuth Duckadam!
acum 2 luni